Natalie Mattila, 22, opiskelee Xamkissa rakennustekniikan insinööriksi. Näihin opintoihin hän päätyi osittain isän jalanjäljissä, joka on myöskin insinööri. Suoraan ylioppilaskirjoitusten jälkeen amk-opintoihin suunnannut Mattila, on tykännyt opintojen monipuolisuudesta ja käytännönläheisyydestä. Valmistuminen häämöttää ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla ja nuori nainen odottaakin jo, että pääsee hyödyntämään kaikkea oppimaansa ehkäpä jopa omassa yrityksessä. Työelämästä tuleva ammattilainen on päässyt oppimaan jo paljon muun muassa työharjoittelujen tiimoilta, joiden hän kertoo olleen todella antoisia. ”Minulle työharjoittelut ovat olleet parasta ikinä. Olen ollut kolme kesää samassa yrityksessä, joka kerta eri rakennusalan töissä ja pääsin jopa kirjoittamaan opinnäytetyötä sinne.”, Natalie kiteyttää. 

 

Natalie Mattila suuntasi jatko-opiskelemaan heti ylioppilaskirjoitusten jälkeisenä syksynä.

Olen Natalie Mattila 22-vuotias neljännen vuoden Insinööri (AMK), rakennustekniikan opiskelija Kotkan kampukselta. Aloitin opintoni elokuussa vuonna 2017 kirjoitettuani ylioppilaaksi saman vuoden keväällä. Jo lukiossa päätin, että etsin jatko-opiskelu paikan läheltä kotipaikkakuntaani Kotkaa ja näin ollen XAMK ja sen opinnot erityisesti Kotkassa ja Kouvolassa kiinnostivat. Pääsykokeet olivat kuukauden päästä ylioppilaskirjoituksista. Minua jännitti ne niin paljon, että meinasin ajaa autolla ‘’vahingossa’’ koulun ohi ja myöhästyä kokeesta. Päätin kuitenkin, että yritetään.

 

Muistan, kuinka kertailin ennakkoaineistoa koulun käytävillä ja heti lukemani jälkeen unohdin kaiken. Minulla on tapana unohtaa koetilanteissa kaikki ja pelkäsin, että niin käy taas. Kokeeseen kuului ennakkoaineistoon perustuva ‘’oikein’’ ‘’väärin’’ tehtävä, sekä matematiikan kemian ja fysiikan tehtäviä. Suoritin kokeen nopeasti varmalla fiiliksellä ja lähdin luokasta ensimmäisten joukossa kotiin valmistelemaan ylioppilasjuhliani.

 

Pääsykokeet ja kouluun hakeminen unohtuivat kesätöiden ja rentoutumisen ohella ja kesäkuun lopulla kilahtanut sähköposti, sai tunteet hyppelemään laidasta laitaan. Yllätyin sekä järkytyin saatuani tiedon, että olen pääsyt opiskelemaan rakennustekniikkaa. Mielessäni pyöri vain ajatukset, kuinka rakennustekniikka on miesten ala, miten minä sinne pääsin, onkohan siellä muita naisia. Pääsykokeissa on mielestäni nähnyt ketään naisia. Olin jo ehtinyt suunnitella mitä kaikkea tulisin tekemään tulevana välivuotena ja siirtänyt ajatuksen niitä kohti. Päätin kuitenkin ottaa opiskelupaikan vastaan ja lähteä rohkeasti kohti uusia tuulia ja erityisesti haastamaan itseäni sekä perusolettamuksia mielenkiintoisen, mutta vaativan alan pariin.

 Mielessäni pyöri vain ajatukset, kuinka rakennustekniikka on miesten ala, miten minä sinne pääsin, onkohan siellä muita naisia. Päätin kuitenkin ottaa opiskelupaikan vastaan ja lähteä rohkeasti kohti uusia tuulia ja erityisesti haastamaan itseäni sekä perusolettamuksia mielenkiintoisen, mutta vaativan alan pariin.

 

Syksyllä alkanut uusi vaihe elämässä sujui opintojen sekä asumisen osalta tutustuen tulevaan. Muutin omaan asuntoon ja eläminen ilman valmista ruokaa, pestyjä vaatteita ja sitä ettei kukaan ole siivoamassa puolestani tuli pienoisena shokkina. Koulun osalta alkuun pääsy vaati muutaman viikon, kun ei tiennyt mitä tuleman piti. Ammattikorkeakouluopiskelu oli todella omatoimista, täytyi huolehtia tehtävien deadlineista, opintojen valinnoista sekä omasta hyvinvoinnista. Tämä tuli isona yllätyksenä lukion jälkeen. Näin 3,5 vuoden jälkeen alun haasteista on selvitty opinnot kulkevat luontevasti osana jokaista arkipäivää. Uudet ihmiset ympärilläni jännittivät, mutta yllätyin kuinka nopeasti sai solmittua kaverisuhteita uusista tuntemattomista luokkatovereista, eikä asioiden kanssa jäänyt yksin. Jokainen tuki toisiaan, niin opiskeluissa kuin vapaa-ajallakin ja edelleen näin viimeisenä vuotena olemme toistemme tukena. Huippua opiskelussa on ollut myös yhteen kokoontuminen opiskelijabileiden sekä tapahtumien lomassa.

Uudet ihmiset ympärilläni jännittivät, mutta yllätyin kuinka nopeasti sai solmittua kaverisuhteita uusista tuntemattomista luokkatovereista, eikä asioiden kanssa jäänyt yksin. Jokainen tuki toisiaan, niin opiskeluissa kuin vapaa-ajallakin ja edelleen näin viimeisenä vuotena olemme toistemme tukena.

 

Kiinnostavinta rakennustekniikan opiskelussa on ollut se, kuinka monipuolisesti rakennustekniikkaa opiskellaan ja opinnot eivät ole pelkkää teoriaa luokissa. Olemme päässeet valmistamaan betonia koulun omaan labraan ja olemme käyneet katsomassa eri rakennuskohteita opintojen aikana. Opinnoissamme olemme tutustuneet esimerkiksi korjausrakentamiseen ja pohjarakentamiseen. Olemme tehneet kursseilla paljon ryhmätöitä, jotka osaltaan vaikuttavat myös siihen onko kurssit olleet rankkoja vai kevyitä. Itsehän pidän ryhmätöistä ja yhdessä tekemisestä todella paljon ja niiden tekemisessä ei ole ollut hankaluuksia ollenkaan.

Ryhmässä työskentelyn helppouden ja onnistumisten takia, päätin osallistua yhteisten opintojen Emma Gaala- ja promoottori kursseille. Emma Gaala kurssilla pääsimme kehittämään ja kilpailemaan 12 ryhmän voimin omilla somesuunnitelmilla ja niistä kaksi parasta valittiin toteutukseen. Valitettavasti ryhmämme suunnitelma ei tullut valituksi, mutta siitä en lannistunut. Meillä oli mahdollisuus hakea mukaan haastattelutiimiin, jossa pääsemme haastattelemaan artisteja gaalan punaiselle matolle ja arvatkaa mitä, minut valittiin mukaan. Fiilis on ihan uskomaton! Myös promoottori kurssilla olen päässyt tekemään mahtavia tehtäviä, olen ollut Green Office mainoskuvauksissa, Xamkin virtuaalisissa työelämäpäivissä houstina ja antanut kommentteja sekä ollut kuvattavana Xamkin somekanaville. On siistiä, että alan opintojen ohella voi osallistua kyseisille kursseille ja tutustua eri kampuksien opiskelijoihin!

Ryhmässä työskentelyn helppouden ja onnistumisten takia, päätin osallistua yhteisten opintojen Emma Gaala- ja promoottori kursseille.

 

Kesällä suoritettavat harjoittelujaksot ovat rakennustekniikan opinnoissa palkallisia, joka on todella iso etu. Harjoittelun voi suorittaa esimerkiksi työmailla työnjohtajana taikka suunnittelijana. Rakennustekniikan opiskelijoilla on paljon eri mahdollisuuksia suorittaa harjoittelut. Aika monella työt jatkuvat opintojen ohella ja kesätöiden jälkeen moni on jäänyt kirjoittelemaan opinnäytetyötä yritykselle. Tällä hetkellä rakennusalan työllisyysnäkymät ovat todella hyvät, rakentaminen ei koskaan lopu maailmasta. Minulle työharjoittelut ovat olleet parasta ikinä, olen ollut kolme kesää samassa yrityksessä, joka kerta eri rakennusalan töissä ja pääsin jopa kirjoittamaan opinnäytetyötä sinne.

Tällä hetkellä rakennusalan työllisyysnäkymät ovat todella hyvät, rakentaminen ei koskaan lopu maailmasta

 

Tavoitteenani on valmistua vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla. Tulevaisuudessa haluan opiskella lisää markkinoinnista ja yrittäjyydestä. Olenkin jo tutustunut meidän omaan tarjontaamme tutussa ja turvallisessa ympäristössämme Xamkissa ja todennut sen olevan itselleni mieleinen. Unelma ammatissani osaan hyödyntää kaikkea oppimaani matkan varrella, minulla on mahdollista kehittää itseäni ja nautin siitä, ehkäpä omassa yrityksessä tai jossain isommassa.