Raili Auraskari suunnitteli opiskelujen aikana puvun Linnan juhliin ja kipusi Frankfurt Style Awards -kilpailun voittoon.

“Olen lapsesta asti ommellut – enemmänkin harrastuksena – mutta jossain vaiheessa tuli ajatus, että voihan tästä ammatinkin tehdä”, Raili kertoo nuppineulat suupielessä ja asettelee puolivalmista pukua mallinuken päälle Helsingin Punavuoressa Hush Hush -yrityksen toimitiloissa.

Muodin ja puvustuksen opiskelu ei ole kuitenkaan pelkkää ompelua:

“Meillä oli paljon käsin piirtämistä, piirrustusohjelmistojen opettelua, kankaanvärjäystä, kaavoitusta, teatteripuvustuksen sekä vaatemalliston suunnittelua”, Raili luettelee ja pohtii opiskelun vaativuutta:

“Minulla on aina ollut intohimo alaan, joten olen ollut tiedonhaluinen. Kun opiskelee mieluisaa alaa, niin se tuntuu helpolta. On siellä vaikeita ja hankalia kohtia, mutta vastavalmistuneena taaksepäin katsoessa matka on tuntunut helpolta”, Raili pohtii.

Projektit ovat olleet Railille opiskelun suola.

 

“Olen päässyt tekemään todella paljon: Kouvolan naisten kuoron 50-vuotisjuhlapuvun suunnittelun, osallistuin kansainväliseen suunnittelukilpailuun Saksassa Frankfurtissa, suunnittelin ja valmistin Linnan juhlien puvun sekä suunnittelin ja toteutin Emma Gaalan Vuoden tulokas -palkinnon”, hän listaa käsi heiluen.

Kouvolan kampuksella opiskeleminen oli Railille mieluisa kokemus:

“Kampus on uskomattoman ihana. Joka aamu tullessa kouluun mietin, että vitsi on upea ja tunnelmallinen paikka.“

Kampuksen Pajan työtiloja Raili innostuu ylistämään:

“Koulun mahdollistamat työtilat ovat olleet parasta!”

Designer-tuotteiden lainauspalvelu

Yrittäjäksi ryhtyminen oli Railille aina itsestäänselvyys ja toiminimen hän perusti 2016.

“Vaatetusalalla pitkälti on jonkinlainen freelancer-työskentelytapa, ellei mene vaatekauppaan töihin. Yrittäjyys oli selkein tapa työllistyä ja yrityksen perustaminen on helppoa. Koulussa käytiin jonkin verran läpi yritysasioita, mutta myös kaupunki tarjoaa paljon konsultointia.”

Toiminimi ei kuitenkaan riittänyt, vaan Raililla oli suurempia visioita:

“Perustimme yhtiökumppanini kanssa osakeyhtiömuotoisen Hush Hush design rental studion 2018 kesällä”, Raili kertoo. Hush Hush toimii jakamistalouden alustana, joka välittää designer-vaatteita ja -asusteita.

“Meille voi tuoda vaatteen tai asusteen vuokrattavaksi ja välitämme sen eteenpäin”, Raili suomentaa. Työnkuvaan liittyy muun muassa paljon erilaista materiaali- ja brändituntemusta sekä korjausompelua. Myös kestävä kehitys on tärkeää Railille:

“Materiaalien hukkaaminen on ollut pitkään tapetilla – olen halunnut vaikuttaa positiivisesti alaan, että olemassa olevat materiaalit tulevat käytettyä ja hyödynnettyä eikä aina tarvitse tehdä uutta.”

Vinkit tuleville opiskelijoille

Raili leikkaa asun lievettä kapeammaksi ja tiivistää opiskeluelämän ytimen virnistäen:

“Halpa koululounas! Arvostakaa halpaa lounasta!”

Hän jatkaa, hieman vakavoituen, vastuunottamisesta omasta opiskelusta:

“Kouluun ei mennä hakemaan valmiita vastauksia, vaan siellä annetaan mahdollisuuksia. Ei kannata olettaa, että asiat ratkaistaan puolestasi. Uskalla heittäytyä projekteihin. Kulttuurialalla ennen kaikkea oppii tekemällä, joten neljä vuotta kannattaa käyttää tekemiseen. Opiskelun aikana jää todella paljon vapaa-aikaa, minkä voi hyödyntää koululla. Mieti myös koko opiskelun aikana mitä aiot tehdä valmistumisen jälkeen.”

Teksti, kuvat ja video: Petri Hurme