Jyväskylästä kotoisin oleva Lila opiskelee jalkaterapeutiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Savonlinnassa. Opinnot alkoivat elokuussa 2020 ja tällä hetkellä hän on noin puolessa välissä opintoja. 

Jalkaterapeuttiopintoihin hakeuduin ammattini myötä. Olen lähihoitaja ja suorittanut sekä jalkojenhoidon että sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalat. Päätin jo jalkojenhoitoa opiskellessa, että tulen hakemaan jalkaterapeutiksi. Minua kiinnosti kovasti alan asiantuntijuus, halusin oppia lisää ja ymmärtää asioita syvemmin.

Valmistumisen jälkeen jatkoin lähihoitajan töitä ja tein sivutoimisesti jalkahoitoja työn ohessa noin vuoden verran. Xamk valikoitui opiskelupaikaksi, sillä ainoastaan siellä mahdollistui jalkaterapeutin opinnot monimuotona. Hain keväällä 2020 opiskelemaan ja pääsin pääsykokeisiin.

Muistan vieläkin sen hetken, kun kuulin, että minut oli valittu opiskelijaksi. Olin tavattoman onnellinen ja kiitollinen siitä, että pääsin opiskelemaan ammattikorkeakouluun!

…opiskelusta selviää parhaiten hyvällä asenteella ja organisointikyvyllä.

 

Ammattiopistosta siirtyminen ammattikorkeakoulumaailmaan on ollut haastavaa, mutta valtavan antoisaa. Olen aina halunnut haastaa itseäni ja pitänyt opiskelusta. Olin kuullut sanottavan, että ammattikorkeakouluopiskelu on huomattavasti haastavampaa verrattuna ammattiopistoon. Täytyy sanoa, että vaikka siihen varautui, tuli se työmäärä kuitenkin yllätyksenä.

Opinnot ovat kuitenkin sujuneet todella hyvin, vaikka aina ei ole ollut helppoa ja joskus aikataulut ovat ottaneet koville. Minusta opiskelusta selviää parhaiten hyvällä asenteella ja organisointikyvyllä. Koen olevani käytännön työssä parhaimmillani ja minun onnekseni se on iso osa jalkaterapiaopintoja!

Jalkahoitajana minulla on ollut pieni etumatka verrattuna eri koulutustaustaisiin opiskelijoihin. Olen hyötynyt siitä, että minulla on ollut jo ennalta osaamista mm. iho- ja kynsityöskentelystä, joiden opetustaso ammattiopistossa on erittäin hyvä. Jalkaterapiaopinnot menevät kuitenkin paljon syvemmälle alaraajojen toiminnan osalta, joten niissä minulle on tullut paljon uutta oppia.

Ensimmäinen vuosi meni selvästi tasapainoillessa, mitä minä jo osaan ja mitä minun tulisi oppia. Toinen vuosi on käytännön biomekaniikan myötä antanut paljon ahaa-elämyksiä ja olen pitänyt siitä, että koen olevani muiden kanssa samalla viivalla. Minusta Xamkissa on ollut hyvää se, että siellä on huomioitu eri koulutustaustaiset henkilöt ja on mahdollisuus hakea hyväksi lukua osaan kursseista edellisten opintojen pohjalta.

Olen opintojen ohessa laittanut yritystoimintani kunnolla käyntiin. Siitä on ollut valtavasti hyötyä, kun voin uutta oppia hyödyntää jatkuvasti myös omassa työssäni.

Haastavinta korkeakouluopinnoissa on perheen, työn ja opiskelun yhdistäminen. Itselle toimivinta on ollut mennä lukukausi kerrallaan enkä ennalta murehdi kuinka saan kaikki järjestymään. Tällä hetkellä tähän epäsäännöllisyyteen alkaa jo hyvin tottumaan, mutta kyllä se on paljon vaatinutkin. Kirkkain timantti, eli valmistuminen siintää vielä tulevaisuudessa. Sitä kohti mennään!

…jalkaterapeutti on alaraajojen asiantuntija, jolla on syvää erityisosaamista alaraajoista.

 

Minusta ammattikorkeakouluopiskelu sopii henkilölle, jolla on motivaatiota, halua kehittyä, oikeaa asennetta, kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja vastuuntuntoa. Jalkaterapiaopintoja suosittelen jokaiselle, jota ala ja aihe kiinnostaa!

Jalkaterapeutin työ on monipuolista ja itseäni siinä viehätti eniten se, että se on kuin hoitotyön ja fysioterapian yhdistymä. Myös jalkaterapiassa katsotaan ihmistä kokonaisuutena ja osaaminen on niin paljon muutakin kuin yksinään jalkojenhoitoa.

Jalkaterapia tunnetaan huonosti, ja olen kuullut paljon kysymyksiä siitä, mitä se jalkaterapia oikein on ja kuinka se sitten eroaa jalkojenhoidosta. Huomaan käyttäväni kysyjille paljon samaa lausetta: ”jalkaterapeutti on alaraajojen asiantuntija, jolla on syvää erityisosaamista alaraajoista”. Mitä tämä lause sitten tarkoittaa, selviää se parhaiten jalkaterapiaopinnoissa!

 

Lila Pienimäki, jalkaterapeutti (AMK) -opiskelija 

Kirjoita kommentti

*