Olen Jenni Turtiainen Pohjois-Karjalasta ja aloitin opiskelemaan jalkaterapeutiksi Savonlinnassa syksyllä 2020.

Opintoihin päädyin ikään kuin vahingossa huomattuani kesän lopulla polkuopintomahdollisuuden jalkaterapeutiksi. Lähdin siitä sitten kokeilemaan ja tällä tiellä ollaan edelleen.

Ensin piti tosin miettiä, että miten opiskelu toisella paikkakunnalla yhdistyy perhe-elämään. Vastaus on lasten jatkuvien sairasteluiden ja koronan aiheuttamien haasteiden vuoksi välillä, että päivä kerrallaan, mutta monimuoto-opiskelu on tehnyt tämän mahdolliseksi.

Kaikista eniten olen yllättynyt opintojen, tai pikemminkin ammatin monipuolisuudesta. Jalkaterapeutteja tarvitaan Suomeen ehdottomasti lisää ja ammatin tunnettavuutta onkin syytä lisätä.

Rankinta on ollut lähiopintojen niukkuus, toisaalta taas perheen jättäminen lähipäivien ajaksi. Haastetta myös aiheuttaa työharjoittelupaikkojen sijainti usein toisella paikkakunnalla, jolloin perheen joutuu jättämään moneksi viikkoa. Mutta mikäli matkustaminen onnistuu, on mahdollisuus etsiä harjoittelupaikka, josta on juuri itselle eniten hyötyä ammattia ajatellen.

Polkuopinnot

Polkuopiskelu ei juurikaan eronnut tutkinto-opiskelusta, koska opinnot tapahtuvat muun ryhmän mukana. Siirtyminen tutkinto-opiskelijaksi kävi helposti ensimmäisen lukuvuoden jälkeen, kun vain suoriutuu opinnoista ajoissa ja muistaa hakea tutkintopuolelle aikaraamien sisällä.

Suosittelen koulutusta heille, jotka pystyvät tarvittaessa matkustamaan, ovat valmiita panostamaan opintoihin ja ovat itseohjautuvia. Monimuoto-opiskelu ei tietenkään sovi kaikille, mutta hyvä kalenteri ja suunnitelmallisuus auttaa.

Ryhmässäni on monia, joiden on onnistunut yhdistää työ ja opiskelu, joten sekin on mahdollista, mikäli ala, jota opiskelet, on sinua oikeasti kiinnostava ja innostava.

Välillä opiskelu pitää melko kiireisenä ja motivaatio saattaa laskea, mikä on uskoakseni melko normaalia. Oma jaksaminen, terveys ja perhe on itselläni tärkeysjärjestyksessä ykkösenä, muut asiat kyllä sumpliutuvat ajallaan. Esimerkiksi itselläni oli tarkoituksena opiskella hieman nopeammin, mutta maailma ei kaadu siihen, jos et saakaan niitä ylimääräisiä kursseja juuri sillä lukukaudella suoritettua. Korona on vaikuttanut kaikkien opiskeluun, niin myös meidän.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Viiden vuoden päästä olen toivottavasti omalla alallani töissä. Työllistäjänä on mahdollisesti oma yritys, kuten monella tällä alalla toimivalla.

Verkostoitumista nykyään korostetaan paljon. Siksikin on hyvä miettiä myös työharjoittelupaikkoja sillä silmällä, mikä hyödyttää itseään eniten tulevaisuudessa. Itse esimerkiksi edellisissä opinnoissani sain työpaikan suoraan työharjoittelupaikastani ja uskoisin, että näin on käynyt monelle muullekin.

Tsemppiä opiskeluihin kaikille!

 

Jenni Turtiainen
Jalkaterapeutti (AMK) -opiskelija

Kirjoita kommentti

*