Jenni Heinänen opiskelee Kouvolan kampuksella Data analytiikkaa ja visualisointia. Hän valitsi Xamkin, koska se tarjosi uuttaa kiinnostaa koulutusohjelmaa, joka on yksi tulevaisuuden aloista. Iso osa maailman datasta on tuotettu parin viimeisen vuoden aikana – itseasiassa 90% datasta on syntynyt viimeisten vuosien aikana. Tiedon määrä kasvaa siis vauhdilla ja tarvitsemme osaajia, jotka siivilöivät valtavasta tietomassasta oleellisen. Data-analyytikko osaa analysoida, pelkistää ja visualisoida halutun tiedon ja joka on helpommin ymmärrettävissä.

 

Hei Jenni, mitä opiskelet täällä Xamkissa?

Opiskelen liiketoiminnan data-analytiikkaa ja visualisointia Kouvolan kampuksella.

Valitsin Xamkin, koska se tarjosi uutta, kiinnostavaa koulutusohjelmaa. Minulla on mm. merkonomin koulutus ja liuta muita tutkintoja jo takana ja tämä koulutus tuntui siltä, että se antaisi ’nostetta’ työmarkkinoilla ja tradenomikoulutuksena täydentäisi aikaisempia opintoja. Olen aikaisemmin opiskellut Mikkelin ammattikorkeakoulussa, joten ’talo’ on tuttu. Muutin opintojen johdosta Kouvolaan, joka sopi silloiseen elämäntilanteeseen vallan hyvin.

Millaista opiskelu on? Ja mitä opinnot pitää sisällään?

Koska olen aikaisemminkin opiskellut ammattikorkeakoulussa, opinnot eivät olleet kovin iso shokki, nehän vaativat paljon omaa itsenäistä panostusta. Onneksi hyväksiluvut helpottivat ensimmäisen vuoden painetta. Lisäksi opiskelukavereiden kanssa on varsin helppo tulla toimeen ja yhteistyö sujuu myös pakkaa sekoitettaessa.  Koulutuksen pääpaino on datan hankinnassa ja analyysissä sekä visualisoinnissa.  Opinnot sisältävät muun muassa erityyppisen datan keräämistä ja analysointia, ohjelmointiopintoja, lakiopintoja sekä viestintäopintoja, eli opiskelemme erilaisia tapoja tuottaa tietoa, kuinka muuttaa se luettavaan muotoon sekä minkälaisia työkaluja voimme käyttää/kehittää avuksi datan hankinnassa.

Miksi kannattaa opiskella tradenomiksi?

Tradenomin tutkinto on varsin joustava rakenteeltaan ja se tavallaan taipuu moneen suuntaan. Ainakin minusta se tuntuu rungolta, josta lähtee oksia moneen suuntaan riippuen siitä, kiinnostaako ohjelmointi, talous, yrittäjyys, henkilöresurssit jne.

Mihin haluaisit tulevaisuudessa työllistyä?

Olisin kiinnostunut työskentelemään juuri tutkimus- ja kehittämispuolella, on kiehtovaa selvittää syitä jonkin trendin tai muutoksen takana ja kuinka asiaan voidaan vaikuttaa. Lisäksi olisi kiinnostavaa olla kehittämässä uusia tapoja hyödyntää niitä tuhansia teratavuja raakaa dataa, jota syntyy vuosittain.

Oletko ollut mukana yritysyhteistyö-projekteissa? Onko jotain muita kivoja projekteja tai kursseja, joista voisit mainita?

Varsinaisia yhteistyöprojekteja on ollut vasta Xamkin Tutkimus ja kehittämisyksikön kanssa. Lisäksi teimme projektiluontoisen sosiaalisen median markkinointikampanjan eri medioissa. Uusia projekteja ollaan tietenkin etsimässä ja pari hyvin kiinnostavaa projektia on tullut esille.

Lisäksi: millaista on opiskella Kouvolan kampuksella?

Olen iloinen että opiskelen Kouvolan kampuksella. Kampuksen vanhat rakennukset ovat komeita, sisätilat ovat siistejä ja valoisia. Kasarminmäen ympäristö on rauhallinen vaikka olemmekin lähellä kaupungin keskustaa. Opettajat ja muu henkilökunta ovat olleet lähtökohtaisesti hyvin auttavaisia. Palautetta kuunnellaan ja oppilaat saavat apua sitä pyytäessään. Toki on otettava huomioon että koulutusohjelmamme on uusi, joten sitä kehitetään koko ajan palautteen pohjalta.

Kiitos haastattelusta!

Kirjoita kommentti

*