Jesse Salakka opiskelee Xamkissa Kotkan kampuksella merenkulun ammattilaiseksi. Tutkinto, josta hän valmistuu on Merikapteenin AMK. Tutkinto antaa valmiudet toimia merikapteenina tai aluksen päällikkönä. Lisäksi koulutus pitää sisällään paljon muitakin hyödyllisiä opintoja, joista työelämässä on apua. Monilta merenkulun linjoilta voi työllistyä myös muihin työtehtäviin. Jesse kertoo haastattelussa opiskelusta, työharjoittelusta ja siitä millaisia ominaisuuksia tarvitaan tällä vaativalla ja kansainvälisellä alalla.

Moikka Jesse! Mitä opiskelet Xamkissa ja monetta vuotta?

Opiskelen merenkulkua kolmatta vuotta, tutkinto kestää pääsääntöisesti 4,5-vuotta. Olen siis suorittanut vähän reilu puolet opinnoistani. Opiskelemani tutkinto on Merikapteenin AMK, mutta tutkinnon suoritettua valmistumme vahtiperämiehiksi, jonka takia merikapteeni nimitys on hieman harhaanjohtava. Tutkinto antaa kuitenkin valmiudet toimia merikapteenina, tai aluksen päällikkönä, johon sitten työkokemuksen ja ylemmän koulutuksen kautta edetään.

Mikä on merenkulussa mielestäsi kiinnostavinta?

Työssä on paljon hienoja asioita, se tarjoaa kokemuksia, joita monikaan muu työ ei tarjoa.

Ala on perinteikäs, arvostettu ja vaativa.

 

Itselleni kuitenkin merkittävin asia varmasti on työn monipuolisuus ja vaihtelevuus. Vaikka olen järjestelmällinen ja suunnittelen asioita etukäteen, en silti haluaisi työtä, jossa tiedän tarkalleen mitä seuraava päivä tuo tullessaan. Ja merenkulku on ammatti, jossa harvoin on kahta samanlaista päivää.

Montako työharjoittelua kuuluu tutkintoon?

Työharjoittelua tutkintoon kuuluu 360 päivää. Harjoittelujaksoja on kerran vuodessa ja ne kestävät muutamia kuukausia kerrallaan.

Suurin osa harjoittelusta suoritetaan kauppa-aluksilla, osa simulaattoreissa ja koululaivalla.

 

Olen itse suorittanut vähän reilut 200 päivää meripalvelua ja jokainen harjoittelu on ollut täysin omanlaisensa kokemus, josta en vaihtaisi päivääkään pois.

Mikä on mieleenpainuvin muisto opiskelussa tai työharjoittelussa?

Muistoista en osaa sanoa, merillä kuitenkin sattuu ja tapahtuu kaikenlaista ja työ on hyvin tapahtumarikasta. Jokainen kuitenkin varmasti muistaa parhaiten ensimmäisen harjoittelunsa. Lisäksi hienoa opiskelussa on ollut upeat ihmiset ja työkaverit, joiden kanssa on saanut työskennellä.

Mitä tulevaisuudessa haluaisit tehdä? Tai missä työskennellä?

Tietenkin haluaisin työllistyä omalle alalleni, mutta tässä vaiheessa on hankalaa sanoa tarkalleen millä aluksella ja mihin pestiin sitä päätyy. Ja tietysti ei voi sulkea pois sitäkään mahdollisuutta, että tekisi samalla tai kokonaan muitakin hommia. Tärkeintä on tehdä työtä, josta pitää tai oppia pitämään työstä, jota tekee.

Missä satamassa haluaisit käydä? Entä mihin laivaan olisi kiva päästä tutustumaan?

Vaikea kysymys, satamia on paljon ja samoin aluksia. Tällä hetkellä olisi kyllä hienoa päästä käymään Atlanttia pidemmällä. Siellä satamia ja aluksia riittää ja kaikki ne ovat omalla tavallaan mielenkiintoisia. Lisäksi merenkulku pitää sisällään paljon muutakin kuin laivat ja satamat.

Millainen tyyppi soveltuu merenkulkuun tai alalle?

Ensinäkin on oltava sinnikäs, työtä tehdään säästä ja vuorokauden ajasta riippumatta, pitkiä aikoja poissa kotoa, joten aina ei liikuta mukavuusalueella ja se kysyy kanttia. Suurin osa merenkulkijoista on erittäin suvaitsevaisia, tai ymmärtäväisiä. Laivat ovat monikulttuurisia työyhteisöjä, joissa paljon erilaisia ihmisiä.

Tästä syystä on tärkeää, että henkilö tulee toimeen hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa. Aina kemiat eivät kohtaa eikä kaikista tarvitsekaan pitää, mutta toimeen on tultava, jos työt halutaan hoitaa. Myös tietynlaisesta sosiaalisesta luonteesta on siinä etua.

Mitä haluaisit vielä kertoa alaa miettiville hakijoille?

Jos jotain nostaisin esille, niin sen, että merenkulku on todella laaja ja kansainvälinen ala, jossa työllistymismahdollisuudet ovat tällä hetkellä hyvät. Lisäksi koulutus pitää sisällään paljon muitakin hyödyllisiä opintoja, joista työelämässä on varmasti apua. Lisäksi monilta merenkulun linjoilta voi työllistyä myös muihin työtehtäviin. Ja kyllä tämä on vähintäänkin yhtä mielenkiintoinen ala kuin miltä se kuulostaa. En siis näe syytä, miksei sille kannattaisi antaa mahdollisuutta.

Kiitos haastattelusta Jesse ja menestystä opintoihin!