Moikka!

Olen Maaret Valjakka, mikkeliläinen sairaanhoitaja. Valmistuin huhtikuussa 2020 sairaanhoitajaksi Xamkin Kotkan kampukselta. Valmistumisen jälkeen työskentelin kesän Mikkelissä kotisairaalassa ja sen jälkeen tieni vei Sodankylään, jossa työskentelen Hyvinvointikeskus Sopukan akuutti- ja kuntoutusosastolla.

Keväällä 2017 toimin lähihoitajana Mikkelissä Validian asumispalveluyksikössä ja tykkäsin kovasti työstäni. Muutama vuosi aiemmin sattunut ranteen vamma kuitenkin rajoitti raskasta lähihoitajna työtä tuossa yksikössä ja oli pakko suunnitella joko uutta työpaikkaa tai opiskeluja.

Päädyin hakemaan opiskelupaikkaa Xamkilta. Sainkin paikan syksyllä 2017 alkaneeseen sairaanhoitajankoulutukseen. Mikkelissä ei tuolloin monimuoto-opiskeluryhmää alkanut, joten otin paikan vastaan Kotkan kampukselta.

Ajattelin, että voisin siirtyä jossain vaiheessa Mikkeliin opiskelemaan, mutta meillä oli niin huippu ryhmä Kotkassa ja loistavat opettajat, että parin kuukauden jälkeen ei ajatus siirtymisestä enää tullut mieleenkään.

Opiskeluista parhaiten mieleen on jäänyt tietenkin tuo SHKT17SM-ryhmä ja sen maailman parhaat opettajat! Jo ensimmäisenä päivänä eräs opettajista sanoi, että teistä tulee parhaista parhaimmat ja tuo sama kannustus jatkui läpi koko opiskelujen. Se tsemppaus opettajilta, jota niissä hetkissä kun oma usko opiskelujen  etenemiseen oli kovalla koetuksella, oli aivan uskomatonta!

Ei ollut niin suurta tai pientä huolta, liittyi se opiskeluun tai ei, etteikö niihin olisi tukea, apua ja kannustusta saanut. Iso kiitos heille siitä!

 

Toinen ihania kokemuksia, muistoja ja uusia näkökulmia hoitotyöhön tuonut asia on harjoittelut. Etenkin ulkomaanharjoittelut. Olin todella onnekas sain tehdä kaksi 12 viikon harjoittelua maailmalla, toisen Espanjassa ja toisen Norjassa. Turhaan ei sanota: Xamk –  kampuksena koko maailma!

Espanjassa, Fuengirolassa, harjoitteluni sisälsi 4 viikon jakson sairaanhoitajan vastaanotolla, 3 viikkoa tarkkailu/ensiavussa ja 5 viikkoa osasatolla. Norjassa, Hammerfestissä 6 viikkoa ensiavussa, 2 viikkoa teho-osastolla, 2 viikkoa anestesiahoitajan matkassa sekä 2 viikkoa leikkaussalissa.

Muut harjoittelut tein Mikkelissä kotisairaalassa ja Essoten varahenkilöstössä. Varahenkilöstössä sain tustua moneen eri yksikköön mm. kotihoitoon, päihdehuoltoon ja eri osastoihin keskussairaalassa.

Sairaanhoitajana työskennelessäni olen huomannut, että yksi tärkeimmistä opiskelujen aikana opituista asioista on tiedonhaku. Koko ajan tulee uutta asiaa vastaan ja sairaanhoitajan on osattava etsiä luotettavaa tietoa eri lähteistä, jotta potilas/asiakas saisi parasta mahdollista hoitoa.

Sairaanhoitajaksi sopivat sosiaaliset, empaattiset ja joustavat tyypit, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita toisten ihmisten hyvinvoinnista.

 

Sairaanhoitajan täytyy myös olla kollegiaalinen ja yhteistyökykyinen.

Sairaanhoitajan työssä mielestäni parasta on erilaisten ihmisten kohtaaminen ja auttaminen monissa erilaisissa tilanteissa. Myös jatkuva uuden oppiminen on mukavaa. Sairaanhoitajan tutkinto antaa mahdollisuuden työskenellä lähes missä vain sosiaali- ja terveysalan työyksikössä.

Sairaanhoitaja opiskeluja harkitseville haluan sanoa, että vaikka sairaanhoitajan työ on välillä raskasta, sekä henkisesti että fyysisesti, on se myös palkitsevaa. Potilaiden/asiakkaiden ja omaisten kiitos on paras palkinto tässä työssä. Tärkeää on muistaa pitää huolta omasta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista. Kun itse voi hyvin, pystyy auttamaan muita.

Haluan antaa ison kiitoksen kaikille Kotkan kampuksen opettajille. Olette huippu tyyppejä ja teette työtänne tiedolla, taidolla ja sydämellä. KIITOS!

Haastattelu tehty 3/2021.