”Mites on opintopisteitten määrä?” kysyy Timo Joukasen poika sunnuntailounaalla. Taustalla on Timon päätös aloittaa opiskelu Xamkissa vuoden 2019 alussa. Timo haki ensin yhteishaussa, mutta hakukelpoisuus jäi kiinni kauppaopistossa suorittamatta jääneestä ruotsin kielen kurssista. Opintotoimiston avulla Timo sai kuitenkin paikan avoimesta ammattikorkeakoulusta liiketalouden polkuopinnoista. Polkuopinnoissa Timo opiskelee Tradenomi (AMK) -tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnot

 

opiskelua nuorten kanssa ja yrittäjyyden ohella

Timo opiskelee itseään nuorempien seurassa, osana liiketalouden tutkinto-opiskelijoiden ryhmää. Opiskelupaikkana toimivat Kouvolassa samat kasarmirakennukset, joissa Timo kävi armeijan vuonna 1978.

– Ryhmässä ei ole muita ikäisiäni, mutta olen viihtynyt hyvin. Voin tuoda ryhmäkeskusteluihin käytännön kokemusta ja työelämänäkökulmaa. On antoisaa vaihtaa ajatuksia erilaisista lähtökohdista käsin!

– Osa opiskelukavereistani on myös jo nähnyt työelämää. Ryhmässämme on esimerkiksi nuoria naisia, jotka haluavat vaihtaa terveydenhoitoalan kolmivuorotyöstä päivätöihin toimistoalalle, Timo kuvailee.

 

Etäopiskelua yrittäjyyden ohella

Timo on tehnyt opintoja yrittäjyyden ohella. Opintoja onkin tullut etäopiskeltua kotoa käsin. Timo on suorittanut mm. yritystoimintaan, markkinointiin, viestintätaitoihin, tietojohtamiseen ja liiketoiminnan teknologisiin muutoksiin liittyviä opintoja.

– On ollut mielenkiintoista oppia digitaitoja paitsi osana opintosisältöjä, myös osana opiskelutaitoja. Xamkin opinnoissa olen esimerkiksi päässyt hyödyntämään Microsoftin pilvipalveluita ja ryhmäkeskusteluissa kätevää Teamsia. Opinnoista saamaani digiosaamista voin hyödyntää myös omassa yritystoiminnassa, Timo kertoo.

Opiskelu on vienyt Timon mennessään, eikä Timo koe ikää tai aiemmista opinnoista kulunutta aikaa esteenä kenenkään opintojen aloittamiselle. Haastavinta Timolle on ollut oppimaan oppiminen sekä työn, opintojen ja arjen yhteensovittaminen.

– ”Läppäri kiinni”, saattaa vaimo välillä huomauttaa, vaikka tosiasiassa koko perhe on kannustanut minua opinnoissa, Timo naurahtaa.

 

avoimessa amkissa et tarvitse ylioppilashattua tai tutkintotavoitetta

Timo suosittelee avointa ammattikorkeakoulua ja polkuopintoja kaikille aikuisikäisille.

– Avoimessa AMKissa ei opiskelijoilta vaadita ylioppilashattua, joten jos haluat laajentaa tietouttasi jossakin aihepiirissä, tänne vaan opiskelemaan!

– Silmäni ovat auenneet, miten hyvää tekee saada ajantasaista tietoa, ja nähdä nykypäivän koulutusta sekä korkeakoulumaailmaa. Meillä Kouvolassa on hyvä koulu!

 

Mahdollisuus hakea avoimen väylän haussa

Vuoden polkuopintojen päätteeksi Timolla on mahdollisuus hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän haussa. Vaikka Timo päätyi avoimeen ammattikorkeakouluun haettuaan ensin tutkinto-opiskelijaksi, hän ei vielä ole päättänyt, hakeeko vielä tutkintotavoitteiseen koulutukseen.

– Mietin asiaa. Toisaalta voisin aivan hyvin jatkaa opiskelijana avoimessa ammattikorkeakoulussa, ja suorittaa tätä kautta itse valitsemiani opintoja, Timo pohtii.

Tulevaisuuden suunnitelmista kysyttäessä Timo vastaa elämäänsä tyytyväisen ihmisen sanoin:

– Ei minulla ole haaveita enää. Minulla on ollut hyvä ja värikäs elämä, olen saanut mennä ja kulkea ympäri maailmaa. Lähivuosina voisin jäädä eläkkeelle lastenlasten elämää seuraamaan. Valintani on kuitenkin jatkaa työelämässä.

– Ihminen on vakio; jos järkevä tekeminen vähenee, niin tyhjyys (lue: tyhmyys) lisääntyy. Se ei ole hyväksi. Töitä voin tehdä vielä pitkään, terveyden sen salliessa. Ja tietysti opiskella, Timo hymyilee.

 

 

Ilmoittautuminen avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintoihin 3.12.-9.12.2019.

Lue lisää sivulla www.xamk.fi/polkuopinnot