Tänään perjantaina 18.12.2020 vietettiin Xamkin virtuaalisia valmistujaisia ja Niina Kuuva Etelä-Savon Yrittäjistä piti juhlapuheen tilaisuudessa. Tässä puhe kokonaisuudessaan.

 

Hyvät juhlavieraat ja arvoisat valmistuvat opiskelijat,

Tämä on teidän tulevaisuuspäivänne. Odotettu ja jännitettykin hetki, mikä päättää yhden ajanjakson elämässänne.

Olette erityisiä, sillä valmistutte aikana, jona maailma on ottanut ennen näkemättömän digiloikan. Tuttu yhteisö ja tukiverkko ei välttämättä ole ollut enää lähellä, vaan ruutujen takana. Olette olleet valtavan sitkeitä, lämpimästi onnea!

Saan pitää tulevaisuuspäivänänne työelämän puheenvuoron Etelä-Savon Yrittäjien edustajana, kiitokset siitä.

Tänä vuonna työelämässä on tapahtunut monta murrosta ja muutosta. Näissä muutoksissa itää valtavasti mahdollisuuksia etenkin meidän kaltaisillemme alueille. Paikkariippumaton työ tuo tarjolle uusia työpaikkoja, joita on mahdollista hoitaa kaukaakin ja jopa toiselta mantereelta. Paikkariippumattomuus muuttaa työn luonnetta ja tekemistä monilla toimialoilla ja ennakoitu on, että etätyöstä tulee osittain pysyvää tietyissä työtehtävissä.

Koronan aiheuttama talouden shokki ja sitä taklaavat elpymis- ja jälleenrakennustoimet vauhdittavat vihreää siirtymää, uusien teknologioiden käyttöönottoa, innovaatioita ja digitaalisia ratkaisuja. Koronakriisi muuttaa myös markkinatilannetta. Omistajan- ja sukupolvenvaihdokset todennäköisesti aikaistuvat, mikä avaa mahdollisuuksia uusille yrityksille ja ehkä myös jollekin teistä. Kaiken kaikkiaan murrosvaiheessa on jalansijaa uuden yritystoiminnan syntymiselle ja täysin uusille työpaikoille.

Te, hyvät valmistuneet, olette tuoreella osaamisellanne työelämän haluttua voimaa. Te pystytte vastaamaan eturintamassa muutokseen sekä kehittämään ja kehittymään ajassa. Jos ette ole vielä saaneet työpaikkaa, olkaa itsellenne armollisia ja muistakaa, että kaikki työ on hyvää ja arvokasta työtä ja työkokemusta.

Hyvät valmistuneet ja arvoisa ammattikorkeakoulun henkilökunta,

Yksityisen ja julkisen sektorin työpaikkojen tärkein resurssi on osaava ja motivoitunut työvoima. Osaava työvoima luo kasvun mahdollisuuden, mutta pulatilanteessa työvoiman saatavuus on yksi pahimmista kasvun esteistä.

Tässä yhteydessä korostan oppilaitosten ja työelämän välisen yhteistyön merkitystä. Aito vuoropuhelu tunnistaa ja antaa paljon sekä koulutuksen kehittäjälle että työnantajalle.

Etelä-Savon Yrittäjillä on ollut ilo toteuttaa tänä vuonna muutamia työelämäpäiviä opiskelijaryhmille yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa. Olemme treenanneet yhdessä hissipuhetta, työhaastattelua sekä ansioluettelon ja työhakemuksen laatimista. Yrittäjät ovat avanneet omia yrittäjyyspolkujaan ja tavoitteena on ollut kasvattaa opiskelijoiden yrittäjyysintoa ja rohkeutta harkita yrittäjyyttä yhtenä mahdollisuutena. Nämä harjoitukset ovat antaneet yrittäjäjärjestölle paljon ja toivottavasti myös opiskelijoille.

Hyvät tulevaisuuden tekijät,

oppimisen matka on ikuinen ja sen tämä korona-vuoden työelämälle aiheuttama shokki on totisesti osoittanut. Työntekijältä vaaditaan muuntautumiskykyä, sopeutumiskykyä, itsenäistä työotetta, sitkeyttä ja turnauskestävyyttä. Samalla työelämä tarvitsee myös kykyä kohdata, kuunnella ja tehdä yhteistyötä. Toivon, että opintopolullanne olette pystyneet kehittämään ja harjaannuttamaan näitä tärkeitä taitoja.

Hyvä ammattikorkeakoulun henkilökunta,

te olette saattaneet maaliin nyt joukon eri alojen ammattilaisia. Haluan kiittää siitä, että työllänne mahdollistatte työmarkkinoiden toimivuuden, työelämän osaamistason kehittymisen ja mikä tärkeintä, turvallisen opiskeluympäristön ja opintopolun eri elämänvaiheissa, ja -tilanteissa oleville ihmisille. Tämä ammattikorkeakoulu on elintärkeä voimavara sekä Etelä-Savossa että Kymenlaaksossa ja sen kasvun mahdollisuudet tulee yhdessä turvata.

Hyvä valmistuva opiskelija,

onnittelen Sinua valmistujaispäivänäsi ja toivotan hyvää uutta elämänvaihetta Juha Tapion sanoin,

Anna minun nähdä sun kasvosi, nähdä kuinka valosi loistaa

Anna minun kuulla sun äänesi, kuulla kuinka laulusi soi

Anna sateen huuhtoa surusi, anna tuulen helmoja nostaa

Tänään on tullut sun päiväsi, nyt on sinun vuorosi loistaa

 

Hyvää valmistujaispäivää!

 

Niina Kuuva, aluejohtaja
Etelä-Savon Yrittäjät