Liiketoiminnan logistiikka, Meri Alastalo

Kotkalaisen Meri Alastalon opiskeluajan huippukohdat löytyvät työharjoittelusta.

Pohjakoulutukseltaan Alastalo on merkonomi, joten hänelle oli loogista jatkaa opintoja tradenomiksi.

”Liiketoiminnan logistiikka kiinnosti enemmän kuin perusliiketalous, koska koulutuksessa on mukana myös mielenkiintoinen logistinen puoli.”

Opinnot lähellä

Alastalon ei tarvinnut hakea opiskelupaikkaa kaukaa. Kotka on Alastalosta hyvä paikka opiskelijalle.

”Tykkään asua Kotkassa ja Xamk oli lähellä. Paikkakunnalla ovat kuitenkin kaverit, perhe ja sukulaiset. Opiskelijat otetaan huomioon hinnoissa: opiskelija-alennukset ovat hyviä kulttuuri-, ruoka- ja liikuntapaikoissa. Vaihtoehtoja illanviettoon on paljon ja opiskelijatapahtumia järjestetään mukavasti.”

Kurssit käyty

Alastalon opinnot ovat jo loppusuoralla. Opinnäytetyö on enää valmistumisen edessä.

”Koulutus on vastannut odotuksia. En keksi mitään aiheita mitä olisi jäänyt puuttumaan. En myöskään ole kokenut opiskelua erityisen vaativaksi”, hän kertoo ja jatkaa samaan hengenvetoon:

”Töitä pitää kuitenkin tehdä. Pitää lukea oppiaksesi, koska opinnot ovat pääosin teoriapohjaisia. Vaikeusaste vaihtelee: jotkut kurssit ovat helppoja ja toiset vaativampia sekä vaikeampia.”

Työharjoittelussa oppii

Työharjoitteluista puhuessa Alastalo innostuu.

”Olen päässyt tekemään hyviä harjoitteluja. Helsingissä olin FREJA Transport & Logistics logistiikkayhtiössä yhden kesän. Seuraavan harjoittelun suoritin kesätöiden yhteydessä Kotkassa Sulzer Pumps Finland Oy:ssä.”

Molemmissa harjoittelupaikoissa työtehtävät ovat olleet Alastalon mukaan ihan muuta kuin kahvinkeittoa.

”Työtehtäviini on kuulunut muun muassa yhteydenpitoa asiakkaisiin ja kuljetusyrityksiin sekä vienti- ja kuljetusdokumenttien tekoa, kuljetustilauksia ja -järjestelyjä, osto- ja myyntiasiakasrekisterin käyttöä, ostolaskujen tiliöintiä sekä laskutusta”, hän luettelee.

Alastalo on todella vaikuttunut harjoittelupaikkojen ohjauksesta.

”Parasta on, että pääsin todella tekemään oman alan juttuja. Minut otettiin hyvin vastaan vaikka olinkin opiskelija. Molemmissa paikoissa perehdytettiin työhön todella hyvin. Pystyin aina kysymään mistä tahansa asiasta ja joka kerta opastettiin vaikka kädestä pitäen. Opin hyvin paljon molemmissa paikoissa. Asiat ymmärtää ihan eri tavalla, kun saa käytännön kokemusta teorian rinnalle”, hän iloitsee.

Alastalon opinnot kulminoituvat työharjoitteluihin.

”Voisin sanoa, että koko opiskelussa ikimuistoisinta ovat olleet työharjoittelut. Niistä on ollut haikeaa lähteä ja olen tykännyt olla alan töissä.”