Kerro itsestäsi, kuka olet ja mistä tulet?

Olen Meri Kainulainen. Ikää 27 vuotta. Kotoisin olen Savonlinnasta, mutta nyt hyvin vahvasti mikkeliläistynyt. Asustelen Mörkö- kissani kanssa.

Vapaa-ajalla nautin oleilusta, videopelien pelaamisesta sekä lukemista. Tykkään myös touhuilla autojen parissa sekä käydä reiveissä.

 

Milloin opiskelit Xamkissa? Miksi valitsit opiskelupaikaksi juuri Xamkin restonomikoulutuksen?

Aloitin opiskelun verkkototeutuksessa elokuussa 2019 ja opiskelut sain päätökseen toukokuussa 2021.

Minulle oli tärkeää, että pystyn työskentelemään opintojen ajan. Halusin löytää ratkaisun, joka palvelee toivettani parhaiten ja siten opiskelupaikaksi valikoitui juuri Xamkin restonomikoulutuksen verkkototeutus.

Pystyin hienosti yhdistämään työn ja opinnot ja rytmittämään omaa ajankäyttöä paremmin.

Xamk oli aiemmin tullut tutuksi myös työnantajani kautta. Olin päässyt vierestä seuraamaan mielenkiintoisia projekteja ja opinnäytetöitä. Kipinä oli syttynyt ja ajattelin, että tässä on hyvä mahdollisuus myös minulle kasvattaa osaamistani.

Halusin myös päästä tulevaisuudessa tekemään esimiestyötä, joten restonomikoulutus tuki vahvasti myös omaa etenemistäni urapolulla.

 

Parhaat muistot opiskeluajoilta?

Ehdottomasti erilaiset kehitystyöt- ja projektit sekä konkreettinen käytännön tekeminen. Oli mahtava fiilis, kun omassa työarjessa huomasi hallitsevansa vahvemmin aina vain laajempia kokonaisuuksia. Pystyin syventämään olemassa olevaa osaamistani monien eri opintojaksojen avulla. Lisäksi sain paljon uusia kontakteja opiskeluiden kautta.

Tykkäsin opiskelusta Xamkissa myös siitä, että erilaisia kehitystöitä- ja projekteja pääsi tekemään oman mielenkiinnon mukaan ja vaikuttamaan siihen, kuinka paljon itseään halusi haastaa. Markkinointisuunnitelman tekeminen myyntipalvelulle, erilaiset tuotteistamistehtävät sekä taloudenhallintaan liittyvät projektit jäivät parhaiten mieleen.

Opinnäytetyön tein turvallisuusperehdyttämisestä. Aihepiiri kiinnosti minua, joten oli kiva päästä tekemään opintojen laajin oppimistehtävä juuri itselle tärkeästä aiheesta.

Verkko-opiskelussa suuressa merkityksessä on oma opiskeluryhmä. Meidän ryhmämme oli todella samanhenkinen, hyvin työorientoitunut ja meillä oli paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita.

Mikkelissä asuvien kanssa tavattiin myös livenä ja muiden kanssa sitten yhteyttä pidettiin enemmän erilaisten digiratkaisujen avulla. Ryhmän merkitystä ei voi aliarvioida, kun mietin parhaita muistoja opiskeluajoilta. Muutamien kanssa pidämme yhteyttä edelleen.

 

Miten urapolku on edennyt? Mitä teet tällä hetkellä?

Olen tehnyt vuosien saatossa paljon erilaisia ravintola-alan töitä. Olen ollut mukana monissa eri ravintolakonsepteissa ja nähnyt erilaisia liikeideoita.

Ensimmäisen esimiestehtävän sain 2019, kun minut valittiin vuoropäälliköksi yökerhoon. Tehtävä toi minulle paljon uusia vastuualueita ja opetti paljon, tuoden samalla varmuutta omaan tekemiseen ja osaamiseen.

Vuoropäällikön työt aloitin opiskeluiden kanssa samoihin aikoihin. Opintojen suorittaminen ja töiden yhdistäminen vaati toisinaan paljon jaksamista, olen kuitenkin tyytyväinen, että valitsin tämän polun kuljettavaksi. Sain koulusta uutta oppia ja laaja-alaista ymmärrystä ja pystyin tuomaan ne osaksi omaa käytännön työtä.

Opintojaksoista erittäin hyödyllisiksi koin esimerkiksi talouden hallintaan liittyvät opintojaksot, sekä tietenkin esimiestyön- ja henkilöstöhallinnon opintojaksot. Lempikurssejani olivat ehdottomasti innovatiivisuusjohtaminen sekä matkailutuotteen tuotteistaminen.

Tällä hetkellä työskentelen liikennemyymälä-maailmassa palveluvastaavana. Työ on rinnastettavissa vuoropäällikön työhön, arjen pyörittämistä ja organisoimista. Työ liikenneasemalla on mielenkiintoista ja tässä työssä ei kyllä ole kahta samanlaista päivää.

Olen oppinut paljon arjen pyörittämisestä sekä suuren tiimin johtamisesta. Työ on antanut minulle myös paljon uusia näkemyksiä ketjutoiminnasta, jossa kuitenkin korostuu paikallisuus ja omannäköinen asiakaspalvelu, unohtamatta arjen jatkuvaa kehittämistä ja analysointia.

Viihdyn nykyisessä työssä erittäin hyvin, mutta kenties vielä jossain vaiheessa työuraa ravintola-ala kutsuu minua.

 

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää opiskelua suunnittelevalle? Miksi valita Xamkin restonomikoulutus?

Opiskelu kannattaa aina. Voi kuulostaa melko kuluneelta kliseeltä, mutta niin se vaan on. Työkokemuksen kartuttaminen on tärkeää, mutta mikäli tavoitteena on saavuttaa työuralla vastuullisia työtehtäviä, itsensä kouluttaminen ja osaamisen kasvattaminen todella kannattaa.

Restonomitutkinnon avulla saa todella hyvät lähtökohdat niin matkailu-, majoitus- kuin ravitsemisalalle, unohtamatta liiketaloudellista osaamista.

Kun mietin omia opiskeluvuosia, Xamk oli loistava valinta. Tarjolla oli todella laaja valikoima erilaisia opintoja ja monipuolista kehitystyötä oikean työelämän kanssa. Opettajat olivat erittäin osaavia ja ammattitaitoisia ja pääsimme myös kuulemaan paljon eri toimialojen asiantuntijoita.

Parempaa suositusta en voi antaa kuin sen, että itsekin olen hakemassa kevään 2023 yhteishaussa restonomi YAMK koulutukseen!