Olen Netta Tuhkanen ja opiskelen Xamkin Savonlinnan kampuksella liikunnanohjaajaksi. Toinen lukuvuosi opintoja on jo takana päin, aika menee hurjaa vauhtia eteenpäin. Kuluneella kevätlukukaudella 2022 sain kunnian olla yksi Xamkin sponsoriurheilijoista. Nyt varmaan mietit, mikä on lajini tai millä tasolla urheilen. Se selviää kohta!

 

tIENI KILPAURHEILUN PARIIN

Olen ollut pienestä asti kilpaurheilija ja monien lajien kautta lajivalikoimaani on aikuisikään asti kulkeutunut jääpallo sekä maastohiihto. Viimeisten talvien aikana, tiettyjen sattumien kautta, kuitenkin jääpallo on laji, joka on jäänyt valikoimaani kilpailutasolla. Aina myös yksilölajeja harrastaneena joukkuelajeissa ja jääpallossa parasta onkin joukkue itsensä ympärillä, teki sitten pahoja virheitä tai hienoja onnistumisia. Taistellaan yhdessä ja pelataan yhdessä joukkueena, toisiaan tukien.

Talvilajien uskollisena fanaatikkona, onhan se mahtavaa pelata raikkaassa ulkoilmassa pienessä pakkassäässä kevätauringon paisteessa hyvällä jäällä, jääpalloa. Vastapainona mahtaville keleille tulee toki se, että ulkoilmalajina sääolosuhteisiin ei voida vaikuttaa, ja on pelipäiviä, jolloin sataa rättejä taivaalta tai on -20 astetta pakkasta ja taistellaan kylmyyttä vastaan. Monipuolisuus, se on asia, joka vetää jääpallossa minua puoleensa. On monipuolinen kirjo erilaisia joukkuekavereita, monipuolisia harjoituksia sekä monipuolisia sääoloja, joissa harjoitella ja pelata.

Olen edustanut jääpallossa aina Mikkelin Kamppareita, ja kuluneella kaudella pelasimme naisten bandyliigassa, lopputuloksena bandyliigan SM-hopea. Aikaisemmalta vuodelta, kaudelta 20–21, taskuun jäi SM-pronssi. Kuluneella kaudella 21–22 tavoitteenamme olikin saada kirkastettua mitalimme edelliseltä vuodelta kirkkaampaan, ja siinä onnistuimme.

urheilun ja opintojen yhdistäminen

Jääpallon pelaaminen Mikkelissä on vaatinut minulta myös matkustamista Savonlinnan ja Mikkelin välillä treeneihin sekä pelireissuille ympäri Suomen. Urheilun yhdistäminen opiskeluihin on kuitenkin ollut Xamkissa todella helppoa ja vaivatonta, sillä meidän opettajamme ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä, mikäli poissaoloja on tullut opiskeluista urheilun takia.

Meidän liikunnanohjaajakoulutuksemme on myös todella paljon käytännön tekemistä erilaisten työelämän projektien kanssa, joten myös omalla toiminnalla on paljon vaikutusta siihen, miten hyvin koulua pystyy suorittaa poissaoloista huolimatta. Tämä vaatii itseltään paljon oman toiminnan aikatauluttamista sekä itsensä johtamista, jotta esimerkiksi omat osuudet projektitöissä tulee tehtyä kunnialla ja muuta tiimiä tukien.

Urheilun yhdistäminen opiskeluihin on kuitenkin ollut Xamkissa todella helppoa ja vaivatonta, sillä meidän opettajamme ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä, mikäli poissaoloja on tullut opiskeluista urheilun takia.

 

Kilpaurheilu lapsesta asti on tehnyt minusta luonteeltaan hyvin määrätietoisen, tavoitteellisen ja periksiantamattoman ihmisen. Koen että nämä luonteenpiirteet ovat vahvuuksiani myös opinnoissa edistymisen kannalta. Urheilumaailma on opettanut, että tavoitteiden eteen on tehtävä töitä, jos niitä haluaa saavuttaa ja tämä sama asia pätee myös opintoihin. Kun jaksat tehdä töitä, tuloksia tulee väistämättä näkyviin ennemmin tai myöhemmin.

 

Netta Tuhkanen, liikunnanohjaaja (AMK) -opiskelija