Suomeksi puhuva Kirill Sultanshin kertoi luennollaan Kouvolassa 19.2., kuinka oppia venäjää ja ylipäätänsä kieliä ja minkälainen Venäjä on. Hän on syntynyt Venäjällä ja hänen äidinkielensä on Venäjä.

Luennollaan hän ei kertonut teoriaa Venäjästä, vaan oman tarinansa siitä, miten kiinnostui muuttamaan Suomeen ja opiskelemaan Suomea.

Hän syntyi ja asui Vologdassa 16-vuotiaaksi asti. Hän kertoi käyneensä vanhempiensa ja sisarustensa kanssa Suomessa useita kertoja lomailemassa. Näillä kerroilla syntyi halu muuttaa Suomeen. Vaikutuksen Suomessa tekivät ystävälliset ihmiset ja turvallisuuden tunne.

 

 

Halu muuttaa Suomeen sai johti siihen 2012,että hän kiinnostui media-alan opiskelusta Suomessa. Suomeen muutossa isona ongelmana oli kuitenkin se, että hän ei puhunut sanaakaan suomea, eikä Vologdan alueella, missä asuu reilu miljoona ihmistä, löytynyt suomen kielen opettajaa. Ongelmana oli myös kavereiden kannustuksen puute – ei ole normaalia lähteä Venäjältä, saati Vologdan kaupungista, opiskelemaan ulkomaille.

Lopulta Kirill löysi suomen kielen opettajaksi inkerinsuomalaisen,  85-vuotiaan, Liljan. Vuoden Kirill opetteli suomen perusteita Liljan kanssa. Vuonna 2013 Kirill haki Suomen eri ammattikouluihin. Hän kiersi isänsä kanssa autolla ammattikoulujen pääsykokeet läpi. Ovet aukenivat Tampereen ammattiopistoon, josta hän valmistui 2016 media-assistentiksi. Nykyisin Hän opiskelee yrittäjyyttä ja tiimijohtamista Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Neuvoksi kielien opiskeluun Kirill Sultanshin antoi luennollaan ns. FIKSU–mallin: fokusointi, inhimillisyys, koeteltavissa, suunnittelu ja uurastettavissa. Sen lisäksi hän kehotti nauhoittamaan omaa puhetta ja miettimään omaa motivaattoria opiskeluun.

Luennon lopuksi hän otti kitaran esille ja lauloi Tapioiden Juhan Ja Karin Ohikiitävää ja Olen suomalainen. Hän osoitti, että osaa soittaa kappaleet ja ääntää kappaleiden sanat uskottavasti suomeksi.

Kirill Sultanshin lisäksi samassa luentotilaisuudessa puhui ensimmäisellä luennollaan hänen tyttöystävänsä Irina. Hän on myös Suomeen muuttanut venäläinen, mutta hän muutti noin 4-5 vuoden ikäisenä vanhempiensa kanssa. Hän kävi suomalaisen peruskoulun ja lukion, ja opiskelee nyt Sultanshin kanssa tiimijohtamista ja yrittäjyyttä ammattikorkeakoulussa. Molemmat tarinat täydensivät toisiaan, koska ne kertoivat millaista, on asua Suomessa ja puhua Suomea.

Kirill Sultanshin pitää YouTube kanavaa, jonne hän tuottaa videoita elämästään ja Venäjän ja Suomen eroista: siitä, miten ulkomaalaiset näkevät Suomen ja toisaalta, miten suomalaiset näkevät Venäjän. Lisäksi hän laulaa videoilla suomalaisia hittejä.

Mikään kulttuuri ei ole täydellinen.

 

Kirill Sultanshin sanoikin, että hän pyrkii rikkomaan suomalaisten stereotyyppiset näkemykset Venäjästä ja päivittämään niitä. Onko parempaa henkilöä siihen kuin suomea puhuva Venäjällä syntynyt, joka haluaa asua Suomessa ja oppia suomea ja suomalaista kulttuuria.

Olen Kirill Sultanshin kanssa samaa mieltä siitä, että mikään kulttuuri ei ole täydellinen. Kaikista kulttuureista pitää ottaa parhaat puolet ja hyödyntää niitä omassa elämässä. Hyvä, että vologdalainen venäläinen kävi kertomassa Venäjästä ja venäläisistä suomeksi. Oli myös uskomatonta, kuinka hyvin hän osasi suomea.

Oma elämäkatsomukseni laajeni, joka taisi olla luennon tarkoitus. Kiitos molemmille, Kirillille ja Irinalle, siitä.

 

Mikko Valjakka

Kirjoita kommentti

*