Kylmänä lokakuun maanantaiaamuna kävimme Pursialan sähköasemalla tutustumassa ja selvittämässä, miten sähkö liikkuu ja muuntaa Pursialan voimalaitokselta asuntomessualueeseen, joka sijaitsee Mikkelissä Moisionrannantiellä. Messualue avataan yleisölle kesällä 2017.

Sähköaseman opastus alkoi esittelykierroksella. Asennuspäälikkö Kalle Pesonen antoi meidän ryhmän opiskelijoille sähköaseman ja jakeluverkon piirustuksia. Hän selitti näiden piirustuksien mukaan sähköaseman teoreettinen toimintaperiaate. Piirustuksien perehdyttämisen jälkeen pääsimme sähköaseman alueelle. Alueelle ei pääse ilman erikoislupaa – tähän asti olemme laskeneet ja suunnitelleet verkkoja luokassa paperilla, mutta asian näkeminen käytännössä mahdollisti kokonaisuuden paremman hahmottamisen.

Toimintaperiaate selväksi

Sähköaseman toimintaperiaatteen selvittämisen aikana kävimme läpi kaikki sähköasemassa olevia komponentteja. Selvitimme, miten sähkö tulee linjaa pitkin asemalle, jossa muuntaja muuntaa jännitteen pienemmäksi käyttökohteelle siirrettäessä. Lisäksi kuulimme sähköasemasta löytyvistä katkaisimista ja erottimista ja niiden toimintaperiaatteesta. Aseman ulkopuolisen opastuksen jälkeen me pääsimme tutkimaan sisäpuolisen tilan, sieltä me saimme paljon tietää kytkimistä ja turvamääreistä.

Tutustuminen messualueeseen

Jäimme sähköaseman taakse ja siirryimme asuntomessualueen rakentamispaikalle. Meille näytetiin rakentamisalue ja kerrottiin kaikista töistä. Rakentamisalueella tutustuttiin myös nykyaikaistettuun valaistukseen, ledivalaistuksella ja liiketunnistuksella toimiviin katulamppuihin, jotka laskevat katuvalaistukseen käytettävää sähkön määrä huomattavasti.

Pääsimme vielä tutkimaan asuntomessun rakentamisalueella olevaa puistomuuntajaa. Olimme käyneet läpi puistomuuntajan toimintaperiaatteen perusteet aikaisemmin koulussa, mutta nyt saimme  tutustua, tutkia ja selvittää käytännössä miten se toimii.

 

Konstantin Gromyko
sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelija