Moikka! Ruudun takana kirjoittelee liiketalouden opiskelijoiden muodostama ryhmä – Teea, Janette, Olga ja Sini. Olemme toisen vuoden opiskelijoita Mikkelin kampukselta. Kerromme tekstissä hyödyllisiksi kokemamme vinkit opiskelijaruokailuun, sillä opiskelijaelämään siirtyessä raha saattaa olla aina välillä tiukassa.

Terveellinen ja monipuolinen ruoka pitää opiskelijan virkeänä ja aivot priimakunnossa, joten siihen kannattaa panostaa. Ruokailut on helppo hoitaa pienemmälläkin budjetilla, kun suunnitteluun näkee hieman aikaa ja vaivaa. Seuraavassa meidän kolme vinkkiämme niin kouluun, kauppaan kuin kotiinkin. Ota nämä haltuusi ja säästä pitkä penni!

 

ENSIMMÄINEN askel: KOULUSSA

Kampuksellamme Mikkelissä on tarjolla kolme lounasravintolaa, uusi Saimaa Stadiumin ravintola ja kahvilapalveluja. Kasarminassa, DeXissä ja Tallissa on saatavilla päivittäin monipuolisesti eri lounasvaihtoehtoja. Esimerkiksi omassa suosikkiruokalassamme Kasarminassa on tarjolla päivittäin kattava salaatti- ja leipävalikoima, neljä lounasruokavaihtoehtoa, joista yksi on kasvislounas sekä erilaisia jälkiruokavaihtoehtoja.

Kelan ateriatuella opiskelijana lounastat ravintola Kasarminassa lompakkoystävälliseen hintaan 2,60 €! Ladattavalla maksukortilla (joka käy muuten jokaiseen kampusravintolaan) saat hinnasta vielä kymmenen sentin alennuksen ja vältät jonottamisen.

Vinkki: Koulupäivän jälkeen kannattaa hyödyntää myös Kasarminan ylijäämäruuan myyntiä edulliseen hintaan 4 €/kg, jolloin säästyt kokkaamiselta kotona pitkän koulupäivän jälkeen.

 

 

Toinen askel: FIKSUSTI KAUPASSA

Suunnittele viikon ruokalistasi etukäteen ja tee ostokset kerralla, jotta vältät turhat kaupassa käymiset ja heräteostokset. Suosi kauden kausituotteita esimerkiksi vihanneksissa ja hedelmissä, vertaile hintoja ajan kanssa ja valitse valikoiman edullisin vaihtoehto. Esimerkiksi jauhelihan voit korvata edullisemmalla ja säilyvyydeltään paremmalla soijarouheella, pastan sijaan kannattaa suosia halvempaa ja saman makuista makaronia. Hyödynnä myös eri kauppojen kampanjoita ja alennuksia.

Keskitä ostoksesi yhteen kauppaketjuun ja selvitä kanta-asiakkuus- ja etumahdollisuudet. Saatavilla on muun muassa opiskelijan K-Plussa.

Vinkki: Kanna mukanasi kestokassia – säästät sekä luontoa että lompakkoa.

 

 

Kolmas askel: KOTONA

Kun hyvin suunnitellut ruokaostokset on tehty, on aika alkaa kokkaamaan niistä terveellistä ja maistuvaa arkiruokaa.  Kotona itse kokkaaminen on edullisen ruokailun perusta. Ota seuraavat asiat kotona kokatessasi huomioon, jotta saat siitä irti parhaat hyödyt ja helpotat arkeasi. Kun alat tekemään ruokaa, kokkaa sitä monelle päivälle. Näin säästät niin ruoka-aineissa, kuin ajassakin. Osta itsellesi säilytysastioita, joihin ruoan voi kätevästi pakata.

Älä kulje sieltä, mistä aita on matalin. Nuudelit eivät ole edullisin vaihtoehtosi, koska esimerkiksi laatikkoruuat valmistuvat helposti uunissa ja niistä riittää pidemmäksi aikaa. Muista, että herkkujen itse tekeminen on edullisempaa kuin kaupasta ostaminen ja myös varmasti maistuvaa. Reseptejä on tarjolla ääretön määrä, joten ei kun leipomaan!

Pakastin on paras kaverisi. Onko sinulle jäänyt ylimääräistä ruokaa, jota et ehdi syödä tai onko sinulla vanhenevia tuotteita jääkaapissasi? Pakastin on kätevä tapa vähentää ruokahävikkiä, joten huomioi sen käytön mahdollisuus arjessa.

Vinkki: Keitä kahvi kotona “take away”-kuppiin. Siinäkin säästät suuren määrän kolikoita, jos päivittäisiin tapoihisi kuuluu kahvin juonti.

 

Liiketalouden opisklijat Teea, Janette, Olga ja Sini, Mikkeli