Työllisyysnäkymät ovat tradenomeilla hyvät. Vaikka en kristallipalloa omistakaan, uskon että tulevaisuudessa myös logistiikka-alalla riittää töitä. Tavara ei kuitenkaan koskaan lakkaa liikkumasta!

Nimeni on Anna Kylmälä ja opiskelen toista vuotta liiketoiminnan logistiikkaa Xamkin Kotkan kampuksella päiväopintoina. Työskentelin ennen ammattikorkeakouluopintoja usean vuoden huolitsijana Mussalon satamassa ja mietiskelin jo tuolloin opiskelemaan lähtöä, mutta irtautuminen vakituisesta työstä tuntui vaikealta. Työni huolitsijana oli vahvasti sidoksissa Venäjän suhdanteisiin, ja kun vuonna 2015 Venäjän kauppa sukelsi kunnolla, loppuivat minultakin työt.

Irtisanominen osui kuitenkin kohdallani tavallaan hyvään elämäntilanteeseen, sillä odotin lasta ja olisin jäänyt joka tapauksessa pois töistä joksikin aikaa.

Kotona ollessani oli hyvää aikaa pohtia, mitä tulevaisuudessa haluaisin tehdä. Päätin pysyä logistiikka-alalla, mutta töitä hakiessa sain huomata, että työpaikat ovat kiven alla. Lisäksi kävi ilmi, että vessanpöntön harjaukseenkin vaaditaan tänä päivänä jonkinnäköistä tutkintoa, joten päätin lähteä opiskelemaan itsellenikin pätevyyden.

Sain ennen opintojen alkua töitä logistiikkakoordinaattorina, ja käyn edelleen opintojen ohessa jonkin verran töissä työnantajan tarpeen mukaan. Työkaverit ovat rentoja ja sosiaalisia alansa ammattilaisia, joten töihin on aina mukava mennä!

8 h työtä, 8 h vapaata ja 8 h lepoa

Tradenomin tutkinto antaa minulle laajat työtehtävä- ja toimialamahdollisuudet, sekä avaa ovet jatko-opintoihin. Kurssitarjonta Xamkissa on todella kattava ja voin halutessani erikoistua jo opintojen aikana valitsemaani suuntaukseen. Tulevaisuudessa toivon pääseväni työskentelemään Venäjän kaupan parissa ja olen valinnut sen mukaan opetussuunnitelmani. Kiinnostus venäjän kieltä ja kulttuuria kohtaan periytyy jo lapsuudenkodistani.

Xamkissa on mielestäni hyvä tekemisen meininki. Opiskelijalta vaaditaan itseohjautuvuutta, ja monesti opettajat toimivat pikemminkin ohjaajan ja tukijan roolissa. Paljon on myös itsestä kiinni, mitä opiskelusta saa irti. Mitään rakettitiedettä tämä ei kuitenkaan ole. Se ei tosin tarkoita sitä, etteikö töitä tarvitsisi tehdä. Eräs opettaja antoi heti opiskelujen alussa hyvän vinkin aikataulutuksesta, jota olen pyrkinyt löyhästi noudattamaan; 8 h työtä, 8 h vapaata ja 8 h lepoa.  Noudattamalla aikatauluja itselle jää myös arvokasta vapaa-aikaa.

Onnistumisen kokemukset luovat uskoa omaan tekemiseen

Parasta opiskelussa on ollut itsensä kehittäminen. Onnistumisen kokemukset luovat uskoa omaan tekemiseen ja Xamkissa panostus myös huomioidaan; itselläni oli ilo esimerkiksi vastaanottaa stipendi Venäjän opinnoistani. Nykyään työelämä vaatii jatkuvaa kouluttautumista, eikä kyydistä sovi tippua. IT-taitoni ovat opiskelujen myötä karttuneet huomattavasti, ja täällä Xamkissa tehtävät saattavat sisältää vaikkapa videoiden tekoa, verkkokaupan perustamista tai uusien ohjelmistojen käyttöä.

Ryhmätöitä on paljon ja olen saanut tutustua niiden myötä huipputyyppeihin. Meitä on täällä myös kaikenikäisiä ja eri kansalaisuuksia. Logistiikka-alalla tarvitaan hyviä vuorovaikutustaitoja, ja täällä niitä on aikaa opetella. Jos ala kiinnostaa, niin ei myöskään ole pahitteeksi tykätä numeroista. Matematiikka on kuitenkin koulussa hyvin käytännön läheistä, joten ainakin itselleni laskenta on ollut jopa mieluisaa.

Hyvällä kalenterinhallinnalla jää aikaa myös harrastuksille

Asun perheeni kanssa Haminassa, mutta lähes kaiken vapaa-aikani vietän mökillämme Muurikkalassa. Sopivaa vastapainoa kiireiselle arjelle tuo piha- ja metsätyöt. Koen myös tärkeäksi opettaa lapselleni perinteisiä taitoja, kuten kalastusta ja kasvien viljelyä. Pään saan kuitenkin parhaiten nollattua koulutöistä reippaalla liikunnalla, johon hyvällä kalenterinhallinnalla jää mukavasti aikaa.

Työllisyysnäkymät ovat tradenomeilla hyvät. Vaikka en kristallipalloa omistakaan, uskon että tulevaisuudessa myös logistiikka-alalla riittää töitä. Tavara ei kuitenkaan koskaan lakkaa liikkumasta!

Anna Kylmälä, opiskelija, liiketoiminnan logistiikka

Kirjoita kommentti

*