Opiskelen ylemmän ammattikorkeakoulun tutkintoa. Opinnot alkavat olla loppusuoralla, tosin opinnäytetyörutistus vielä edessä.

Viimeisen vuoden aikana olen potenut motivaation puutetta opinnoissa. Opiskelupolkuni on ollut pitkä ja kivinen. Opiskeluni alkoi jo viime vuosisadalla kauppaopistosta. Väliin on mahtunut monenmoista opiskelua. Lopulta työttömänä aloin opiskella tradenomiksi. Sen jälkeen jatkoin opiskelua ylemmässä ammattikorkeakoulututkinnossa. Aluksi avoimen kautta, sitten polkuopiskelijana ja lopulta tutkinto-opiskelijana.

Olen siis opiskellut melkoisesti elämäni aikana, ja jotenkin aina saanut opinnot loppuun! Minun pitäisi siis olla tässä aiheessa melkoinen asiantuntija.

Joskus motivaatio on vaan nollassa

Mitä siis tehdä, jos opiskelu ei enää jaksa innosta? Seuraavassa omia vinkkejä miten edetä:

  • Voisiko opinnoista pitää taukoa?
  • Voisivatko uudet kontaktit innostaa?
  • Osallistu vaikka jollekin täysin uudelle kurssille. Opiskelijalla mahdollisuus vapaavalintaisiin opintoihin, mikä on ihan hyvä lisä opinnoissa.

Unelmointi on sallittua opiskeluissakin

Voisiko tulevaisuudessa odottaa unelmatyöpaikka, kunhan opinnot on saatu päätökseen.

Joskus hyvä opettaja voi innostaa taas jatkamaan opintoja. Omalla kohdalla näin tapahtui ainakin ruotsia opiskellessani. Opettaja voi myös kannustaa uskomattoman paljon, kun hän antaa myönteistä palautetta opiskelijalle.

Aikaisemmin minua motivoi paljon tahto näyttää, että pystyn tähän – olinhan työttömänä, kun aloitin tradenomin opinnot. Minua siis motivoi halu työllistyä ja näyttää, että pystyn tähän vielä.

Aseta itsellesi selkeät tavoitteet, se auttaa joskus opinnoissa eteenpäin

Minusta hyvä keino on kalenterin käyttö, koska sen avulla pysyy aikataulussa tehtävien kanssa. Vuoden alussa voi tehdä suunnitelman, mitä suorittaa tänä vuonna. Etene sitten pakonomaisella tahdolla eteenpäin. Pakko tosin myöntää, että olen lipsunut aikataulustani nyt ylemmässä ammattikorkeakoulussa.

Perheen tuki voi olla tärkeää, välillä kannattaa tehdä jotain muuta. Oma pakokeinoni on ollut sukututkimus, mikä voi kuulostaa hiukan omituiselta, mutta toimii ainakin minun tapauksessa. Eräs läheinen tuttavani rupesi aina siivoamaan, ja koti pysyikin puhtaana opintojen aikana.

 

Tanja Matikainen
Palkka-asiantuntija Taitoa Oy, yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen YAMK, Mikkeli.

 

Lähteitä

  • YLE, 2014. Mistä löytää motivaatio, jos opiskelu ei voisi vähempää kiinnostaa. WWW-dokumentti. Saatavissa:https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/10/06/mista-loytaa-motivaatio-jos-opiskelu-ei-voisi-vahempaa-kiinnostaa  [viitattu 02.05.2018]
  • YLE, 2018. Näin asetat sinulle sopivat opiskelutavoitteet. WWW-dokumentti. Saatavissa: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/11/nain-asetat-sinulle-sopivat-opiskelutavoitteet [viitattu 3.05.2018]

Kuva: Tanja Matikainen

Kirjoita kommentti

*