1.10 VIETETÄÄN MAAILMAN KASVISRUOKAPÄIVÄÄ

Tiesitkö sinä, että

  • Me suomalaiset syömme kasviksia vain keskimäärin 300 grammaa päivässä, kun suositusten mukaan näitä tulisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä
  • Kasviksia syömällä suojelet kehoasi ja teet hyvää itsellesi. Kasvikset sisältävät runsaasti erilaisia vitamiineja ja antidioksidantteja, jotka edistävät terveyttäsi.
  • Kasviksia syömällä suojelet myös maapalloamme. Kasvisruoka kuormittaa todistetusti ympäristöämme lihatuotteita vähemmän ja toimii ilmastonmuutoksen hidastajana. Näin ollen kasvistuotteiden suosiminen osoittaa vastuullisuutta ympäristöämme kohtaan.
  • Kasvispainotteinen ruokavalio on myös taloudellisesti järkevä valinta, sillä ruokakorin kalleimmat tuotteet ovat usein eläinkunnan tuotteita.
  • Lihan syöntiä ei tarvitse lopettaa kokonaan. Kuitenkin korvaamalla lihaa myös säännöllisesti kasviskunnan tuotteilla, voidaan tehdä ekoteko niin omalle keholle kuin ympäristöllekin!

Kasvisruokailu on jatkuvasti kasvava trendi maailmalla. Tämä näkyy muun muassa siinä, että markkinoille tuodaan jatkuvasti uudenlaisia, runsasproteiinipitoisia lihankorvikkeita. Uusimpia makuvariaatioita ovat esimerkiksi erilaiset nyhtökauratuotteet ja papupohjaiset reseptit, kuten härkäpapupyörykät ja pihvit. Meillä Xamkissa kampusravintoloissa on tarjolla päivittäin myös maukas kasvisruokavaihtoehto. Makuelämyksien maailmassa perinteinenkin lihansyöjä voi yllättyä positiivisesti.

Maailman kasvisruokapäivällä pyritään herättelemään meitä jokaista ymmärtämään ruoantuotantoon liittyvien ympäristöhaasteiden suuruus, johon kuitenkin jokainen meistä voi vaikuttaa omalla lautasellaan.

Valitse sinäkin kestävän kehityksen puolesta – pienillä teoilla voi olla suurikin merkitys.

 

 

Lisätietoja aiheesta muun muassa WWF:n sivuilla.

 

 

Viveka Tiitola, viestintäharjoittelija / Viestintä- ja markkinointipalvelut Xamk