Hannariikka Hannola opiskelee Xamkissa Kouvolan kampuksella liiketalouden tradenomiksi. Hän on maatalousyrittäjänä pystynyt hyödyntämään monipuolisesti opintojaan, sillä 250-päisen karjatilan ylläpitämisessä tarvitaan myös osaamista liiketaloudesta. Hannolan perhe toimittaa asiakkaille tuoreet, ennakkoon tilatut lihapaketit kotioville. Viljelypinta-alaa löytyy myös 250 ha, joten työtä riittää paljon. Näin ison tilan hoidossa kannattaa hyödyntää digitaalisuus ja Hannola onkin ottanut käyttöön mm. CRM-asiakashallinta ohjelmiston. Lue lisää Hannolan mielenkiintoisesta työstä ja arjen pyörittämisestä sekä tietysti opinnoista Xamkissa.

Hei Hannariikka, opiskelet Xamkissa tradenomiksi. Kerrotko hieman, mitä opiskelet ja miksi hait Xamkiin opiskelemaan?

Opiskelen liiketalouden tradenomiksi ja suuntaudun digitaaliseen liiketoimintaan. Olen ammatiltani maaseutuyrittäjä ja tilallamme kasvatetaan karjaa sekä viljellään viljaa. Halusin syventää omaa liiketoimintaosaamistani ja saada uusia ideoita miten kehittää tilaa ja omia työskentelytapojamme. Digitaalisuus on tätä päivää ja erityisesti tulevaisuudessa suuressa roolissa myös maataloudessa. Digitaalisen liiketoiminnan tradenomina uskoin saavani työkaluja myös innovaatio-osaamiseen.

Xamkin Kouvolan kampus oli looginen vaihtoehto paitsi sen maantieteellisen sijainnin myös joustavien verkko-opintojen ja monimuotokoulutuksen vuoksi.

Millaista opiskelu on ollut?

Opiskelu on ollut antoisaa. Varmasti omaan suhtautumiseeni vaikuttaa myös se, että olen opintojen aikana ehtinyt aikuiseen ikään ja ollut työelämässä jo melkoisen tovin. Omat intressit ja intohimot ovat ohjanneet kurssivalintojani. Opettajina meillä on ollut alansa asiantuntijoina, jolloin opetustilanteistakin on saanut enemmän irti. Luennon synnyttämät keskustelut on ihan parasta!

Henkilökohtainen opetussuunnitelma on mahdollistanut myös nopeutetun opiskelemisen, jolloin tutkinnon voi suorittaa laskennallista aikaa nopeammin. Itse suoritan tutkinnon 2,5 vuodessa 3,5 vuoden sijaan.

Mielenkiintoisimmiksi olen kokenut erilaiset johtamiseen ja asikaspalvelukokemuksen kehittämiseen liittyvät kurssit.

Mikä on ollut mielenkiintoisinta?

Mielenkiintoisinta on olleet suoraan työelämään nivoutuneet projektit. Myös kaikenlainen uuden teknologian hyödyntäminen sekä innovaatio-osaaminen on ollut mielenkiintoista.

Olet maatalousyrittäjä. Kerrotko tästä hieman enemmän?

Tilamme sijaitsee Elimäellä, Etelä-Kouvolassa. Perheeseeni kuuluu aviomies ja kolme lasta, jotka ovat 10, 8 ja 5-vuotiaita. Tilallamme kasvatetaan liharotuista nautakarjaa, ja myymme jalostuseläimiä niin kotimaisille kuin ulkomaalaisillekin karjankasvattajille. Tällä hetkellä meillä on noin 250-päinen karja. Tilalla viljellään myös erilaisia viljoja sekä kotimaiselle elintarviketeollisuudelle kuin karjan rehuksikin. Viljelypinta-alaa meillä on noin 250 ha. Kymmenen vuotta olemme myös myyneet lähilihaa suoraan kuluttajille. Pääsääntöinen toiminta-alue meillä on Kymenlaakso ja pääkaupunkiseutu. Toimitamme asiakkaille tuoreet, ennakkoon tilatut lihapaketit kotioville. Lyhyt tuotanto- ja toimitusketju, toiminnan läpinäkyvyys sekä tuotteen tuoreus, puhtaus ja eettisyys ovat meille tärkeitä arvoja.

Miten olet pystynyt hyödyntämään opintojasi työssäsi?

Olen muun muassa ottanut CRM-ohjelmiston käyttöön. Tämä oli todella tervetullut uudistus, sillä se paitsi järkevöittää ja tehostaa työtämme, parantaa myös koko asiakaspalveluprosessia. Asiakkaita varten kuitenkin työtämme teemme. 😊

Asiakasprojekti-kurssilla pilotoin yrityksellemme verkkokatalogin myytävistä jalostuseläimistä. Verkossa selattava katalogi on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja se on saanut hyvän vastaanoton. Luulen, että asiakaspalvelukokemus paranee, kun kaikki data on monikanavaisesti asikkaiden saatavilla aikaan, paikkaan tai maantieteelliseen sijaintiin katsomatta. Julkaisen katalogia tulevaisuudessa 1-2 kertaa vuodessa.

Työskennellessäni osa-aikaisesti tilan ulkopuolella, tuotin ko. yritykselle perehdyttämissuunnitelman. Ilman koulutusta ja sen mukana tuomaansa tietoa en olisi varmasti pystynyt yksin tuottamaan yhtä jouhevasti mitään näistä asioista.

Lapsiperheen arjessa opiskelu voi olla välillä stressaavaa. Miten olet saanut pidettyä tasapainon opiskelujen, töiden ja kodin välillä?

Teen koulutehtäviä pääosin lasten ollessa koulussa ja päiväkodissa. Olen aina pyrkinyt pyhittämään illat perheen yhdessäololle ja öisinkin olen halunnut nukkua. Meidän perheellä on hyvät turvaverkot eli turvallisia aikuisia, kuten isovanhempia, asuu meidän lähellä ja he ovat tarvittaessa auttaneet lastenhoidossa tai kuljetuksissa. Tästä muistan olla kiitollinen ihan joka päivä.

Onko sinulla antaa vinkkejä samassa tilanteessa oleville?

Valitse ala, johon tunnet kiinnostusta. Mitä innostuneempi ja oppimishaluisempi olet, sen paremmin jaksat myös kiireen ja paineen keskellä. Vaikka korkeakouluopinnot vievät paljon aikaa ja energiaa, muista ottaa aikaa myös itsellesi. Perhe, ystävät ja harrastukset ovat tärkeitä.

Mistä haaveilet tulevaisuudessa?

Tavoitteenani on olla tulevaisuudessakin onnellinen ja työstään ylpeä maaseutuyrittäjä. Kehitämme tilaa olemassa olevin resurssein ja katse vakaasti eteenpäin suunnaten. Työ järjestötoiminnan parissa jatkunee tulevaisuudessakin ja toivon saavani vietyä viestiä eteenpäin puhtaiden, turvallisten kotimaisten elintarvikkeiden sekä lähiruuan osalta. Meillä on maailman puhtain ruoka ja ruualla kasvot, tuottajan kasvot.

Kiitos haastattelusta!

Kirjoita kommentti

*