Aino Nurmiainen opiskelee restonomiksi ja antaa vinkkejä pienen budjetin lomailuun:

Haluaisitko lähteä matkustelemaan? Vastasit ehkä kyllä, ja mieleesi tuli heti kuva kaukaisista paratiisirannoista kauniissa maisemissa tai ostosparatiiseista suurkaupungeissa. Viimeistään tässä vaiheessa toteat pettyneenä, etteivät rahat tai aika riitä moiseen. Älä suotta, sillä tässä on sinulle kelpo vaihtoehto, jolla pääset matkalle edullisemmin ja lyhemmällä ajalla.

Liian moni nimittäin mieltää matkustelun oikeaksi matkusteluksi vasta, kun ylitämme valtiomme rajan. Toki ulkomaanmatkailu on piristävää, jos siihen on mahdollisuus, mutta miksi unohtaa kotimaamme tarjoamat vaihtoehdot? Vierailin Helsingin Matkamessuilla, jossa kokoontui kansainvälisten matkakohteiden lisäksi suuri määrä suomalaisia kuntia ja matkakohteita. Minun on pakko myöntää, että viihdyin paremmin kotimaisten kuin kansainvälisten matkakohteiden puolella. Jutellessa esittelijöiden kanssa oli hienoa huomata, kuinka innolla ja sydämellä he tekevät työtään kotimaan matkailun eteen.

Ymmärsin pari vuotta sitten asian, johon sain taas vahvistuksen Matkamessuilla. Vaikka Suomi onkin pienehkö maa, täällä on silti monia hienoja kohteita, joiden olemassaoloa ei edes tajua. On vain astuttava sen oman sekä alueellisen että henkisen kuplan ulkopuolelle. Minulle tämä tapahtui vieraillessa Lounais-Suomen pienissä sympaattisissa kylissä. Paikka, jossa en ollut aiemmin käynyt, toi jopa ulkomaanmatkailun tuomaa samanlaista tunnelmaa.

Tätä samaa taktiikkaa käytin viime kesänä, kun käytin koko kesälomani työskentelyyn. Sain kokonaisen viikonlopun vapaaksi ja lähdin ystäväni kanssa pariksi päiväksi kaupunkiin, jossa kumpikaan ei ollut aiemmin käynyt. Voin sanoa, että reissu oli mitä mahtavin, ja irtiotto arjesta onnistui loistavasti.

Vaikka kotimaan matkailu painottuu enemmän kesään, niin Suomen neljää vuodenaikaa on hyvä hyödyntää kotimaan matkailussa. Jos kammoksut hiihtämistä ja laskettelua, on talvellakin muita vaihtoehtoja, jos vain mietit mitä haluat ja otat mahdollisuuksista selvää. ”Kaksi kärpästä yhdellä iskulla” saa yhdistämällä viikonloppuloman toisessa kaupungissa sukulaisten tai ystävien luona. Jos hyvin käy, saattaa majoituskin olla jo sillä sovittu.

Kaiken lisäksi kotimaan matkailu on ekologisempaa ja yhteiskunnallisesti hyödyllistä, sillä raha jää Suomeen. Suosittelen siis ottamaan huomioon myös kotimaan eri vaihtoehdot jo suunnitellessasi hiihtoloman tai pääsiäispyhien ohjelmaa.