Kevät on jo pitkällä, kun katson asuntomme ikkunasta ulos ja näen auringonsäteiden osuvan puiston valkovuokkoihin eteläsaksalaisessa pikkukaupungissa. Maaliskuuta mennään ja kaksi kurssia on juuri loppumassa, joten tehtävää riittää. Jatkan tietokoneen näpyttelyä keväisen sään unohtaen, sillä pian on vapautettava mieheni töihin ja palattava opiskelijasta taas kotiäidin rooliin.

Vuosi sitten samoihin aikoihin huomasin sattumalta, että Xamkissa järjestetään ylempää matkailu- ja palveluliiketoiminnan tutkintokoulutusta, restonomi YAMK-koulutusta, josta en aiemmin ollut kuullutkaan. Valmistuin restonomiksi jo vuonna 2009 ja viimeiset neljä vuotta on tuonut mukanaan kaksi lasta ja arjen pyörittämisen kotona. Monimuotoinen jatko-opiskelu omalle alalleni tuntui olevan juuri minua varten, sillä halusin kovasti saada taas jonkun ”oman jutun” sekä palata pikkuhiljaa takaisin työelämään. Niinpä täytin hakulomakkeen!

Ilokseni pääsin elokuussa aloittamaan matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutusohjelmassa tähdäten ylempään AMK-tutkintoon. Olin todella innoissani ja täynnä motivaatiota!

…koulutusvastaavamme näytti vihreää valoa opintojen jatkamiselle ulkomailla.

 

Pari kuukautta opiskelujen aloituksen jälkeen elämä antoi perheelleni uuden suunnan; kahden viikon varoitusajalla muutimme Slovakiaan mieheni töiden perässä. Käytännönjärjestelyt hoidettuani seuraava huolenaiheeni oli, miten opiskelujeni käy!? Joudunko heti alkuun pistämään opinnot tauolle? Nopeiden selvittelyjen ja tilanteen kertomisen jälkeen koulutusvastaavamme näytti vihreää valoa opintojen jatkamiselle ulkomailla. Monimuoto-opiskelu on pitkälti etäopiskelua muutenkin, ja poissaolot ovat sovittavissa opettajien kanssa. Mikä helpotus, että asiat sujuivatkin näin joustavasti.

Muuttomme ensin Slovakiaan ja sieltä vuodenvaihteessa tämänhetkiseen asuinpaikkaamme Saksan Kaufbeureniin tapahtui niin nopeasti, ettei mahdollisuutta normaaliin opiskelijavaihtoon ollut. Toisekseen olen kotona 4- ja 2-vuotiaiden lastemme kanssa, eli en myöskään pysty olemaan päätoiminen opiskelija. Siksi tämä opiskelumuoto on minulle ja meidän (ilmeisen vaihtuvalle) elämäntilanteellemme täydellinen.

Toisaalta on myös suuri vapaus, että voi suorittaa tehtäviä mihin aikaan itselle sopii, ja missä paikassa tahansa – vaikka sumulaaksossa tai alppikaupungissa.

 

Kotona Kouvolassa minulla olisi hyvä tukiverkosto, joka täältä ulkomailta puuttuu, joten koulutehtävien tekeminen vaatii aikataulutusta ja päättäväisyyttä. Omalla kohdalla kurssien suorittaminen on tarkoittanut monia yömyöhään venyneitä tunteja MacBookin kanssa sekä apua puolisoltani. Kiinnostus alaa kohtaan ja halu edetä opinnoissa auttaa kuitenkin pysymään aikataulussa. Toisaalta on myös suuri vapaus, että voi suorittaa tehtäviä mihin aikaan itselle sopii, ja missä paikassa tahansa – vaikka sumulaaksossa tai alppikaupungissa.

 

Kaikki jo ennakkoon valitsemani kurssit olen pystynyt suorittamaan suunnitelmien mukaan, joten etäisyys ei ole koitunut ongelmaksi. Tehtävää tietysti on, sillä lähipäivien poissaoloista tulee korvaavia tehtäviä. Vaatimustaso kursseissa on myös selkeäsi korkeampi kuin AMK-tutkinnossa, joten toisella kädellä hutaisten tehtäviä ei pysty tekemään (ja hyvä niin!). Kaikille opettajille on sopinut hyvin, että suoritan kurssit kokonaan etänä.

Etäopiskelun apuna on mahdollista hyödyntää virtuaalitekniikkaa, jolla opettajiin voi pitää yhteyttä ja vaikka seurata lähipäiviä tai katsoa ne jälkitallenteina. Viime viikolla pidin Saksan kurssin esitelmäni AC-yhteyden välityksellä.

…on hienoa, että pystyn ulkomailta käsin olemaan opiskelija, vaikka en sillä perinteisellä tavalla.

 

Kaiken kaikkiaan koen opintojen sujuneen todella hyvin ja on hienoa, että pystyn ulkomailta käsin olemaan opiskelija, vaikka en sillä perinteisellä tavalla. Matkailualan ihmisenä ulkomailla asuminen on aina ollut yksi haaveeni, mutta vaihto ei aiemmin ole tuntunut ajankohtaiselta tai tilanteeseen sopivalta. Nyt olen enemmän kuin tyytyväinen saadessani tällaisen mahdollisuuden ja kokemuksen samalla omaksuen hieman erilaista opiskelijaelämää!

 

Jasmin Immonen

Kirjoita kommentti

*