Xamkin tradenomiopiskelijat kirjoittivat ryhmissä omia kokemuksiaan Mikkelistä opiskelukaupunkina. Mukana oli sekä syntyperäisiä mikkeliläisiä että opiskelupaikan perässä kaupunkiin muuttaneita. Tässä heidän mietteitään.

Mikkeli mikkeliläisen silmin

”Mikkeli paikallisen silmin on oikein mainio paikka opiskella. Täällähän pätee periaate kaikki tuntevat kaikki, mutta koulussa olemme tavanneet hyvinkin paljon opiskelijoita muualta. Ehkei Mikkeli olekaan niin pieni kylä kuin helposti ajatellaan?

Syitä, miksi koemme Mikkelin hyvänä opiskelukaupunkina, on monia. Vapaa-aikaa täällä voi viettää keskustan uusissa kauppakeskuksissa, tasokkaissa urheilu- ja kulttuuritapahtumissa tai käyttämällä itse kaupungin monipuolisia liikuntapaikkoja. Perheemme ja ystävämme ovat myös Mikkelissä, ja se jo yksikseen oli hyvä syy jäädä tänne.

Lisäksi opiskelupaikkavalintaan vaikutti useat positiiviset kokemukset, joita olimme kuulleet Xamkista lähipiireiltämme. Laadukas opetus ja monipuoliset mahdollisuudet vaikuttaa omiin opintoihin olivat molemmat syitä hakea tänne.”  – Marika ja Kimmo

 

Tradenomiryhmästä Marika ja Kimmo ovat mikkeliläisiä, Viivi ja Larissa Mikkeliin Keski-Suomesta muuttaneita.

Mikkeli ulkopaikkakuntalaisen silmin

Seuraavassa muutamien muualta Mikkeliin muuuttaneiden tradenomiopiskelijoiden kommentteja kaupungista.

”Näin ulkopaikkakuntalaisen silmin ensimmäinen ajatus Mikkelistä oli, että eihän täällä ole mitään! Tämä mielikuva osoittautui kuitenkin nopeasti vääräksi, sillä Mikkelistä löytyy kaikki tarpeelliset palvelut vain kävelymatkan päästä ja täällä voisi sanoa pärjäävän jopa ilman autoa, mikä sopii hyvin opiskelijabudjettiin. Opiskelupaikan valintaan vaikutti mm. muiden positiiviset kertomukset. Alkuun näin keskisuomalaisen korvaan särähti hieman Mikkelissä käytettävä miä- ja siä-murre, mutta nyt siihenkin on jo tottunut. Mikkeli alkoi tuntua heti kotoisalta paikalta tänne muuttamisen jälkeen.”  – Viivi ja Larissa

***

”Pienenä suurkaupunkina mainostettu Mikkeli tarjoaa opiskelijalle paljon erilaisia aktiviteettejä. Näin muualta Mikkeliin muuttaneina olemme viihtyneet kaupungissa erittäin hyvin. Ei ole ollut hetkeäkään, jolloin Mikkeliin tuleminen olisi ollut mielestämme virhe. Xamkin monipuolisella kampuksella on paljon erilaisia aktiviteetteja, kuten keilahalli, kuntosali ja frisbeegolfrata. Keskustasta löytyy kaksi elokuvateatteria, joissa on helppo siirtyä viikonloppufiilikseen kiireisen kouluviikon jälkeen. Elokuvan jälkeen voi jatkaa johonkin Mikkelin lukuisista ravintoloista. Torin ympäristössä on useita viihtyisiä paikkoja nautinnollisen illan viettämiseen.

Myös urheilun seuraajille Mikkeli tarjoaa paljon. Kampparit pelaa bandyliigaa, Mikkelin Palloilijat ja Mikkelin Kissat jalkapalloa kakkosessa ja Jukurit jääkiekkoa liigassa. Kaikkien näiden kotipeleissä tunnelma on aina katossa ja lippuja saa sopivasti opiskelijahinnoin. Lisäksi kentät ovat keskusta lähettyvissä, joten pelipaikoille pääsy ei tuota ongelmia.” – Teemu ja Reima

 

 

Ensi vaikutelma Mikkelistä oli suoraan sanottuna, että mihin nyt taas on tultu. Kaupunki tuntui pieneltä ja keskusta alueesta puhumattakaan. Tiettyjen liikkeiden puute vaivasi. Kaupungissa liikkuminen oli helppo oppia, kun kaikki palvelut ja paikat olivat yllättävän pienellä alueella. Savolainen ystävällisyys ja huomaavaisuus tuntuivat aluksi oudolta, mutta nykyisin en haluaisi luopua niistä ollenkaan. Kaiken kaikkiaan Mikkeli on kaupunki, jota ei pidä aliarvioida ensivaikutelman takia.”

***

”Olen Mikkelissä asunut jo reilut reilut 7 vuotta, mutta kotoisin olen maaseudulta. Kun muutin Mikkeliin en tuntenut täältä kirjaimellisesti yhtään ketään. Mukavaan maalaiskaupunkiin oli helppo tulla ja nyt tuntuukin että tuntee jo puoli Mikkeliä. Erityisesti koulun kautta pääsin hyvin alkuun tutustumalla luokkalaisiin. Kun omat opiskelukaverit ovat tullut tutuksi, alkaa väkisinkin tuntemaan kaverin kavereita, kaverin kaverin kavereita jne. Toki paljon kiinni omasta viitsimisesti ja halusta luoda sosiaalisia suhteita, mutta mahdollisuudet siihen on jokaisella. Monenlaiset erilaiset tapahtumat tuovat mahdollisuuden tutustua saman henkisiin ihmisiin.”

***

”Pienestä kylästä tullessa Mikkelikin tuntuu yllättävän suurelta paikalta. Tottuminen kävi kuitenkin nopeasti ja vuoden asumisen jälkeen paikka tuntuu kodilta. Palvelut ovat paljon laajemmat kuin kotipaikkakunnalla. Tällaiselle pienestä kylästä tulijalle Mikkeli on sopiva paikka.”

***

”Suurin muutos muuttaessa Mikkeliin oli kaveripiirien jääminen taakse, muuten Mikkeli ja Kouvola ovat erittäin samanlaisia kaupunkeja. Itselleni muutto Mikkeliin siis ei ollut kovin iso muutos. Nyt vuoden asumisen jälkeen olen onnistunut saamaan kavereita sekä omalta luokaltani että ulkopuolelta. Hyvät liikenneyhteydet mahdollistavat myös helpon käymisen vanhalla kotipaikkakunnallani.”

Mikkelin kampuksesta

”Mikkelin kampuksella on loistavia itseopiskelutiloja. Dexissä voi rentoutua ja kuunnella musiikkia samalla, kun työstät oppimistehtäviä. Sieltä saa myös pientä purtavaa, joka edesauttaa jaksamista pitkienkin tehtävien tekemisessä. Koululla on myös tiloja, joissa on tietokoneita, jos omasta sattuu olemaan akku lopussa. Lisäksi hiljaisessa tilassa voit rentoutua sohvilla ja tehdä tehtäviä tai vaikka lukea lehtiä. Myös kampuskirjastossa on mahdollisuus koulun koneiden käyttöön ja itsenäiseen opiskeluun kirjaston kirjavalikoimaa hyödyntäen. E-rakennuksen kolmannesta kerroksesta löytyy ”lepohuone”, joka on suljettu tila, jonne voi mennä tekemään itsenäisesti koulutöitä tai muuten vain rentoutumaan.

Luokkahuoneet koulussamme ovat lähes kaikki remontoituja sekä muuten viihtyisiä. Monista luokista löytyy tietokoneet, jokaiselle opiskelijalle sekä opettajien käyttämät laitteet ovat moderneja ja edesauttavat opiskelua.”

 

 

 

Kirjoita kommentti

*