Kyberturvallisuutta Kotkan kampuksella opiskeleva Tuomas Heikkinen kertoo, miksi kannattaa taistella informaatiovaikuttamista vastaan. Katso tästä, mistä on kyse ja ota talteen hyvät vinkit: 

 

Ai mitä vastaan❓

 

Informaatiovaikuttaminen on järjestelmällistä toimintaa, jonka avulla pyritään vaikuttamaan meidän mielipiteisiin ja käyttäytymiseen. Vaikuttamisella kohde saadaan toimimaan itselleen haitallisesti ja omia etujaan vastaan.

 

Ai miksi taistelisin ❓

 

Informaatiovaikuttaminen on ovelaa ja yleensä emme edes huomaa, että meihin

vaikutetaan. Tässä piilee sen haitallisuus. Joku muu kykenee muokkaamaan meidän käytöstämme ja mielipiteitämme ilman, että tiedostamme sitä.

 

Ai miten taistelen ❓

 

Tärkein keino on suhtautua kriittisesti tietoon, jota kohtaamme päivittäin. Tässä kolme vinkkiä, joita kannattaa miettiä uuden tiedon kohdalla:

 

1. Tarkastele kokonaisuutta 🔍

 

Älä tee pelkän otsikon tai lyhyen tekstipätkän perusteella johtopäätöksiä tekstin sisällöstä. Teksti tulisi lukea kokonaan ennen kuin siihen otetaan kantaa tai sitä jaetaan eteenpäin. Tarkista myös lähteet.

 

2. Selvitä, kuka tekstin on julkaissut ✍️

 

Etsi tietoa kirjoittajasta ja julkaisijasta. Arvioi ovatko he luotettavia ja mikä heidän motiivi on. Jokaisella tekstillä on jokin tavoite – mitä juuri tällä tekstillä halutaan saavuttaa?

 

3. Kyseenalaista se, mitä näet 🤔

 

Tarkastele tietoa aina kriittisesti. On totta, että kattavan taustatutkimuksen tekeminen jokaiselle tekstille vie aikaa ja on haastavaa. Tämän takia informaatiovaikuttaminen on kuitenkin tehokasta. Informaatiovaikuttaja voi hyödyntää tiedon paljoutta ja syöttää harhaanjohtavaa tai manipuloivaa sisältöä tietotulvan sekaan.

 

Älä siis anna jonkun muun hallita toimintaasi, vaan vahvista omia valmiuksia vaikuttamiselle! 🤺

– Tuomas Heikkinen, kyberturvallisuus opiskelija Kotkan kampukselta