Minna Piippo hyödyntää automatkatkin opiskeluun, sillä aikaa ei ole koskaan liikaa. Hänen poikansa Miska Askolin toimii kuljettajana.

Xamk Pulse on Suomen suurin avoin korkeakoulu. Minna Piipolle jo ensimmäiset opintojaksot ovat tuoneet iloa elämään ja hyötyä työpaikalle.

Vuosi sitten syksyllä kotkalainen Minna Piippo, 52, huomasi työpaikkansa intranetistä mielenkiintoisen ilmoituksen. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun avoin ammattikorkeakoulu, Xamk Pulse, tarjosi polkuopintoja sosionomi (AMK) -tutkintoon. Polkuopinnoissa suoritetaan ensimmäisen vuoden opinnot, minkä jälkeen opiskelija voi hakea varsinaiseksi tutkinto-opiskelijaksi.

Lähihoitajana pitkään työskennellyt Piippo innostui heti ja ilmoittautui. Valitettavasti ilmoittautumisaikaa oli jo ehtinyt mennä sen verran, että opiskelupaikat olivat täyttyneet. Piippo jäi odottamaan kevään 2023 polkuilmoittautumisen avautumista. Kun se lopulta aukesi, Piipon ilmoittautuminen oli sisässä saman tien.

 

– Tiesin heti, että vitsi tämä on minulle hyvä vaihtoehto!

 

– Ilmoittautuminen oli helppoa. Piti vain syöttää henkilötiedot sekä osoite- ja laskutustiedot. Vahvistus opiskelupaikan saamisesta tuli sähköpostiini pian sen jälkeen, kun olin lähettänyt ilmoittautumistietoni.

Piippo oli onnellinen saatuaan varmistuksen opiskelupaikasta.

– Tiesin heti, että vitsi tämä on minulle hyvä vaihtoehto!

 

Joustavaa opiskelua

Uuden opiskelu on kiinnostanut Piippoa jo vuosia. Hän opiskeli aikoinaan oppisopimuksella nuoriso-ohjaajaksi ja myöhemmin lähihoitajaksi. Vuodesta 2004 asti työura on sujunut lähihoitajana pääasiassa pääkaupunkiseudulla.

Kaksi vuotta sitten Piippo muutti puolisonsa kanssa Kotkaan. Hän oli kiinnostunut sosionomiopinnoista jo asuessaan Espoossa, mutta yritykset yhteishaussa eivät tuottaneet tulosta. Piippo arvelee syyksi kehnoa englannin kielen taitoaan. Hän on tyytyväinen, että polkuopinnot mahdollistivat joustoa myös kielten opiskeluun.

– Minun kanssani sovittiin, että saan jättää englannin tässä vaiheessa pois. Paneudun englantiin sitten kunnolla, kun pääsen tutkinto-opiskelijaksi. Minulle on helpompaa oppia se koulun penkillä.

Piipon polkuopinnot alkoivat Xamkissa tänä syksynä. Kaikki opinnot ovat verkossa. Piippo on kokenut opiskelemisen helpoksi ja mieleiseksi, vaikka hän ei ole ennen suorittanut opintojaksoja verkkoympäristössä ja vaikka hän on yhä täysipäiväisesti töissä Kymenlaakson hyvinvointialueella.

Opintojen etenemisessä on auttanut aikatauluttaminen. Jos illansuussa on luento, Piippo pyrkii ottamaan sille päivälle aamuvuoron tai vapaapäivän. Opinnoissa on auttanut myös se, että osan kesälomasta pystyi siirtämään syksyyn. Aikuisopiskelijana Piippo on opetellut tunnistamaan, milloin ja miten opiskelu sujuu häneltä parhaiten. Hän esimerkiksi lainasi kurssikirjan mieluummin kirjastosta kuin luki sen tietokoneen ruudulta. Esseet ja muut taas valmistuvat helpommin varhain aamulla kuin myöhään illalla.

– Jos joskus tökkii, en avaa tietokonetta lainkaan pariin päivään.

 

lisäkouluttautuminen ilahduttaa ja avaa ajattelua

Opiskelu on ollut palkitsevaa. Piipon kolme lasta ovat jo aikuisia, joten oman osaamisen ja uran edistämiselle on enemmän aikaa kuin nuorempana. Lisäkouluttautuminen on ilahduttanut ja avannut ajattelua.

– Olen kasvanut ja alkanut ajatella ihan eri tavalla. En varmaan 10–15 vuotta sitten olisi saanut päälle tällaista draivia opintojen suhteen.

Piippo suorittaa tämän lukuvuoden kuluessa sosionomitutkinnon ydinosaamisen opinnot ja vielä vähän päälle, jotta pääsisi sitten varsinaiseksi tutkinto-opiskelijaksi. Hän arvostaa sitä, että kaikista polkuopintojen opintojaksoista tulee suoritusmerkintä opintorekisteriin, joten kaikesta opiskelusta on näyttöä työnantajalle.

– Olen myös pystynyt jo nyt hyödyntämään oppimaani työssäni.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Piippo valmistuu vuosien haaveammattiinsa muutaman vuoden päästä. Valinta tuntuu yhä oikealta.

 

– Sosionomin työ on ihmisläheistä ja se on aina ollut minulle se juttu. Työmahdollisuudet vaikuttavat myös hyviltä.

 

– Sosionomin työ on ihmisläheistä ja se on aina ollut minulle se juttu. Työmahdollisuudet vaikuttavat myös hyviltä.

Xamk Pulsen avoin ammattikorkeakoulu tarjoaa polkuopintoja monilta eri aloilta. Piippo suosittelee vaihtoehtoa muillekin lisäopinnoista tai kokonaisesta tutkinnosta haaveileville nuorille ja aikuisille.

 

Lue lisää Xamk Pulsen polkuopinnoista . Tutustu myös avoimen AMK:n laajaan Koulutuskalenterin tarjontaan.