Koulutusvalinta vaikuttaa elämääsi useammaksi vuodeksi, ehkä koko loppuelämäksi. Ei siis ole yhdentekevää, mitkä opinnot valitset ja millä perusteella sen teet.  Xamkin opintopsykologi Mari Häkkilä kertoo parhaat vinkit!

Koulutusta valittaessa kannattaa huomioida ainakin seuraavat asiat:

Mari Häkkilä työskentelee Xamkissa opintopsykologina.

Omat kiinnostuksen kohteet ja vahvuudet

Ensiksi kannattaa lähteä pohtimaan omia mielenkiinnonkohteitaan ja vahvuuksiaan. Listaa niitä ylös ja selaile sen jälkeen oppilaitosten nettisivuja ja hakuoppaita. Pohdi, löytyisikö niistä omiin kiinnostuksenkohteisiisi sopivia koulutuksia. Keskustele muiden kanssa eri vaihtoehdoista, puhu ajatuksiasi ääneen. Mieti, pidätkö enemmän ihmisten, eläinten tai vaikka koneiden kanssa työskentelystä. Pohdi, onko vahvuutesi matemaattiset aineet, ihmissuhdetaidot vai ehkäpä reaaliaineet. Haluatko lukea paljon kirjallisuutta vai onko käytännön tekeminen enemmän sinun juttusi? Kun alat hahmottaa, mitkä ovat vahvuutesi ja mitä haluat oppia lisää, voit käyttää erilaisia ohjaus- ja neuvontapalveluita koulutusvalintasi apuna. Oppilaitoksilla on omat hakijapalvelut, joista voit kysyä neuvoa koulutusvalintaa tehdessäsi. TE-toimistolla on ura- ja ammatinvalinnanohjausta sekä koulutusneuvontaa. Ole rohkeasti niihin yhteydessä, jos et muuten löydä vastauksia kysymyksiisi. Niistä saat myös muita kallisarvoisia neuvoja hakemiseen ja valintoihin liittyen.

Ammatillinen polku ennemmin kuin ainutkertainen valinta

Mieti kouluttautumista ammatillisena polkuna ennemmin kuin yhtenä ainutkertaisena valintana. Samoihin työtehtäviin voi usein päätyä erilaisten koulutuspolkujen kautta. Valintoja voit tehdä useampia ammatillisen polkusi aikana. Heti ei tarvitse päätyä ”unelma-ammattiin”, etenkin jos ovet eivät haaveiden koulutukseen ensimmäisellä kerralla avaudukaan. Huomioithan kuitenkin, että rahoitusta opintoihin on saatavilla vain tiettyyn rajaan saakka.

Ammatti käytännössä

Selvittele, millaiseen ammattiin ja työhön koulutuksellasi voi päätyä. Samasta koulutuksesta voi usein suuntautua hyvin monenlaiseen työhön. Ota selvää, mitä perusarki ammatissasi on. Kysele tutuilta ja haastattele ammattilaisia. Saamasi kuva ammatista voi olla toisenlainen kuin mitä työn arki on. Muista kuitenkin, että jokaiseen työhön kuuluu hyviä ja ei aina niin hyviä puolia. Jokainen myös kokee työn haasteet ja hyvät puolet eri tavoin.

Koulutuksen vaatimukset

Ota selvää koulutusten vaatimuksista. Etukäteen on hyvä selvittää myös opinto-oppaasta tai suoraan oppilaitoksen hakijapalveluista koulutuksen sisältöä. Opinto-oppaat löytyvät usein oppilaitosten nettisivuilta. Selvitä koulutuksen vaatimukset ja sisältö – millaisista kursseista ja osista koulutus koostuu. Vastaako fyysinen ja psyykkinen terveydentilasi koulutuksen vaatimuksia? Onko elämäntilanteesi ja opiskelukykysi sellainen, joka sopii paremmin käytännöllisempään vai teoreettisempaan opiskeluun? Onko koulutuksessa edeltävyysehtoja, tarvitseeko olla jo jonkin tietty koulutus käyty alle? Esimerkiksi jos kielet eivät ole vahvuutesi, kannattaa miettiä, onko englanninkielinen koulutusohjelma sittenkään se paras vaihtoehto, vaikka ala mielenkiintoinen olisikin. Tai onko opinnoissa vaadittava matemaattinen osaaminen opittavissa vai tuottaako se liikaa työtä? Muista kuitenkin, että näitäkin asioita voit oppia opintojesi aikana, vaikka ne eivät vahvuuksiasi olisikaan. Olennaista on se, kuinka paljon sinulla on käyttää resursseja uuden oppimiseen. Kysele koulutuksessa opiskelevilta, millaista käytännön opiskelu on ja käy tutustumassa oppilaitoksessa avoimien ovien päivänä.

Opiskelumuoto

Koulutusta valitessasi on hyvä miettiä, minkälainen opiskelu sopii sinulle parhaiten. Sama koulutus voi olla tarjolla päiväopintoina, monimuoto- ja verkkototeutuksena. Pohdi, mitkä ovat minkäkin toteutuksen edut ja haasteet juuri sinulle. Opitko paremmin lähiopetuksessa vai onko itsenäinen omien aikataulujen puitteissa tapahtuma oppiminen sinulle helpompaa? Teetkö opiskelujen ohella töitä, onko sinulla aikaa vievä harrastus, sopisiko monimuotokoulutus sinulle?

Oppilaitoksen sijainti

Samaa koulutusta voidaan järjestää usealla eri paikkakunnilla. Tutki, onko eri oppilaitosten koulutusten sisällöissä tai suuntautumisvaihtoehdoissa eroja ja mikä niistä on sinulle soveltuvin. Mieti, haluatko opiskelemaan aivan uuteen kaupunkiin vai onko tutumpi kaupunki sinulle paras vaihtoehto. Onko hyvät kulkuyhteydet sinulle tärkeitä tai oman sosiaalisen verkoston läheisyys? Onko opiskelukaupungin koolla tai harrastetarjonnalla sinulle merkitystä? Vietät opiskelupaikkakunnalla useamman vuoden, joten on tärkeää pohtia myös sen sijaintia. Toisaalta jos olet aktiivinen, tutustut varmasti uusiin ihmisiin opinnoissasi, jotka ovat samassa tilanteessa kanssasi ja voit luoda oman uuden sosiaalisen verkoston opiskelupaikkakunnallasi.

Kun olet tehnyt valintasi, selvitä kuinka koulutukseen haetaan ja toimi sen mukaan. Myös lisähaut kannattaa huomioida. Kannattaa hakea useampaan paikkaan, jotta sinulla on suuremmat mahdollisuudet päästä opiskelemaan. Tee itsellesi aina siis myös kakkos- ja kolmossuunnitelma, ettet jää tyhjän päälle. Vaikka et heti pääsisikään opiskelemaan ykköskoulutusvaihtoehtoosi, saatat huomata myös jonkun toisen koulutusvaihtoehdon olevan sinulle mieluinen tai saat hyväksiluettua suorittamiasi opintojaksoja myöhemmissä opinnoissasi. Tsemppiä koulutuksen valintaan!

 

Mari Häkkilä, opintopsykologi

Kirjoita kommentti

*