Monimuoto-opinnot ovat erittäin hyvä tapa täydentää osaamista. Henkilökohtaisen opintosuunnitelman avulla voidaan laatia itseä motivoiva opintokokonaisuus. Iso osa opintojaksoista toteutetaan virtuaaliopintoina, joten opiskelua voi itse suunnitella ja rytmittää kohtalaisen hyvin. Opiskelun ja yksityiselämän yhteen sovittaminen helpottuu siten myös.

Monimuoto-opinnot tulivat minulle ensimmäisen kerran tutuksi vuonna 2009, kun aloitin töiden ohella opiskelemaan alempaa AMK-tutkintoa liiketalouden koulutusohjelmassa. Pohjakoulutuksena minulla oli yo-merkonomin tutkinto Mikkelin Liiketalouden Instituutista vuodelta 1991. Opinnoissani keskityin taloushallinnon opintoihin, koska työskentelin tuolloin taloushallinnon tehtävissä.

Tradenomiksi valmistuin lokakuussa 2011, siis 20 vuotta yo-merkonomiksi valmistumisen jälkeen ja valmistuminen tuntui aika nostalgiselta. Vaikka opiskeluaika oli antoisaa, oli se myös hyvin vaativaa kokopäivätöiden ohessa. Opintokokonaisuus, 210 opintopistettä olikin aika mittava määrä opintoja työn ohessa. Valmistuttuani ajattelinkin, että nyt opiskelut riittävät.

AJATUKSET KOHTI YLEMPÄÄ AMK-TUTKINTOA

Ajan myötä ajatus opintojen jatkamisesta alkoi kuitenkin pikkuhiljaa kiinnostaa ja aloitin jatko-opinnot syksyllä 2017. Syitä siihen löytyi useita. Opiskelin alempaa AMK-tutkintoa samaan aikaan sisareni kanssa, joka suoritti ylemmän AMK-tutkinnon muutama vuosi alemman tutkinnon suorittamisen jälkeen. Mietin, harmittaisiko minua, jos en kävisi tätä opintopolkua loppuun. Lisäksi tyttäreni aloitti liiketalouden alemman AMK-tutkinnon opinnot päiväopiskelijana syksyllä 2016, mikä osaltaan myös innoitti minua jatkamaan omia opintojani. Todennäköisesti valmistumme samaan aikaan, vuoden 2019 loppuun mennessä.

Omat työtehtäväni vaihtuivat vuonna 2013 taloushallinnosta henkilöstöhallintoon, joten ajattelin, että opintoja jatkamalla pystyn täydentämään osaamistani nimenomaan henkilöstöhallinnon puolella. Koulutusohjelman opintojaksotarjonta onkin mahdollistanut hyvin tuon tavoitteeni toteuttamisen.

Kaikissa opintojaksoissa olen myös pystynyt tarkastelemaan asiayhteydessä omaa työnantajaani Maavoimien esikuntaa, vaikka kyse on julkishallinnon organisaatiosta. Tämä on motivoinut opiskelua myös keskeisesti.

Marjo Poutiainen

ELINIKÄISTÄ OPPIMISTA

Mitä aikuisopiskelijaelämä on minulle opettanut? Alempaa AMK-tutkintoa opiskellessani keskitin senhetkisen elämäni hieman liikaa opintojen ympärille. Myöhään yöhän venynyt opiskelu muutti koko perheemme rytmin liian myöhäiseksi ottaen huomioon, että lapseni olivat siihen aikaan teini-ikäisiä.

Tällä kertaa olen osannut ottaa opiskelun hieman rennommin muistaen, että opiskelu on osa elämää, ei sen keskipiste. Vaikka määräaikojen saavuttaminen välillä luo suoriutumispaineita, on palkitsevaa, kun arvioinnit sitten tulevat. Usein niitä ei malttaisi millään odottaa. Hyvät palautteet antavat intoa jatkaa opiskelua.

Tällä hetkellä meidän perheessämme on kolme aikuisopiskelijaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.

 

Tällä hetkellä meidän perheessämme on kolme aikuisopiskelijaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, sillä esikoiseni aloitti myös sosionomin monimuoto-opinnot tämän vuoden keväällä. Voimme siis jo oman perheen sisällä muodostaa oman opiskelijavertaistukiryhmän. On ollut aivan mahtavaa, kun on voinut tukeutua tähän omaan vertaistukiryhmään. Monesti apu on ollut lähellä ja nopeasti saatavissa. Ehkä olen myös itse pystynyt tukemaan heitä opinnoissaan, mm. opponoimalla. Perheemme on hyvä esimerkki, miksi elinikäinen opiskelu kannattaa.

 

Marjo Poutiainen
Tulevaisuuden liiketoiminnan johtaminen (YAMK) -opiskelija
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Mikkelin kampus

Kirjoita kommentti

*