Tutustu restonomi Jonin mielenkiintoiseen ura- ja opiskelutarinaan. Miksi muistoihin jäi ryhmätöiden tekeminen ja miten ravintolakokista tuli hotellinjohtaja?

Kerro itsestäsi, kuka olet ja mistä tulet?

Olen Joni Erinko, 33-vuotias restonomi (AMK) Etelä-Karjalasta ja tällä hetkellä asustelen Lappeenrannan Joutsenossa. Perheeseeni kuuluu kumppanini lisäksi kaksi lasta.

 

Milloin opiskelit Xamkissa?

Aloitin opiskelemaan Xamkissa vuonna 2017 ja opiskelin monimuotoryhmässä töiden ohella.

Muistelen, että olimme ensimmäisiä ryhmiä, joiden tuli hankkia oma kannettava tietokone opiskeluita varten.

Valmistuin restonomiksi sitten lopulta vuonna 2021, kun sain opinnäytetyön valmiiksi.

 

Miksi valitsit opiskelupaikaksi juuri Xamkin restonomikoulutuksen?

Valitsin Xamkin, koska se tarjosi mielestäni erinomaista opetusta ja koulun sijainti oli myös itselleni toimiva.

Olin opiskelupaikasta todella innoissani ja sainkin matkalle mukaan erittäin mahtavat opiskelukaverit sekä opiskelijavastaavan.

 

Parhaat muistot opiskeluajoilta?

Parhaat muistot löytyvät kyllä ryhmätöiden tekemisestä. Oli mahtava pohtia opiskelukavereiden kanssa asioita ja tehdä töitä tehtävien eteen. Ensimmäinen tehtävämme olikin 15 op laajuinen ja se piti sisällään kolme opintojaksoa. Kun saimme tiedon laajasta ryhmätehtävästä, usko meinasi kyllä loppua. Tehtävän tekeminen oli kuitenkin aivan mahtavaa ja sitä tehdessä sai myös hyvin käsityksen siitä, mitä opiskelu ammattikorkeakoulussa oikeasti on.

Varsinaiset opiskelijabileet jäivät minulta opiskeluvuosilta välistä. Asuin Lappeenrannassa ja minulla oli kaksi pientä lasta. En kuitenkaan koe jääneeni mistään paitsi, ja sain hyviä läpi elämän kestäviä muistoja opiskeluvuosista.

 

Mitä kuuluu työrintamalle, mitä teet tällä hetkellä?

Toimin tällä hetkellä Scandic Imatran Valtionhotellin hotellinjohtajana. Työssäni vastaan siis koko hotellin operatiivisesta johtamisesta, taloudesta, sekä asiakkaiden ja henkilöstön turvallisuudesta. Toisin sanoen vastaan kaikesta mitä hotellissa tapahtuu.

Työurani on kuljettanut minua monipuolisissa työtehtävissä. Aikanaan valmistuin ravintolakokiksi ja kokin töitä tein niin Shellin kuin Fazer Food Servicen palveluksessa. Ensimmäinen esimiestyö minulla oli Disas Fish yrityksen vuoropäällikkönä. Sieltä siirryin sitten Scandicin maailmaan, jossa työskentelen siis edelleen.

Scandicilla olen työskennellyt täällä Etelä-Karjalassa niin keittiömestarina ja F&B managerina. Imatran Valtionhotellilla työt aloitin heinäkuussa 2020 ja hotellinjohtajana olen työskennellyt tammikuusta 2022 alkaen. Esimiestyö koronapandemian aikana on ollut todella haasteellista ja muutosjohtaminen on tullut hyvin tutuksi. Päivät ja työ on kuitenkin valtavan mielenkiintoista.

 

Miten restonomiopinnot Xamkissa ovat auttanut sinua nykyisessä työssäsi?

Xamkissa sain todella hyvät pohjatiedot monipuoliseen tiedonhakuun ja peruskäsitteet alalla toimimiseen. Etenkin palvelumuotoilun opinnot ja jokaisella opintojaksolla opittu tiedonhaku ovat auttaneet itseäni valtavasti urallani etenemisessä.

 

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää opiskelua suunnittelevalle? Miksi valita Xamkin restonomikoulutus?

Suosittelen valitsemaan Xamkin ja restonomikoulutuksen, koska koulu on tunnettu ja arvostettu. Mikkelin kampukselta on lyhyet yhteydet joka paikkaan ja alueella erityisesti ravintolakulttuuri kukoistaa.

Restonomit työskentelevät monipuolisissa tehtävissä matkailu- ja ravitsemisalalla, ja toimialan työllistymisnäkymät ovat kyllä hyvät. Monipuolisia tehtäviä on varmasti tarjolla tulevaisuuden osaajille. Toimiala on jatkuvassa muutoksessa ja siihen muutokseen tarvitaan kyllä lisää uusia restonomeja. Teillä on uusia ideoita ja näiden ideoiden avulla voimme kehittää toimialaa. Erityisesti kestävä matkailu ja sen kehittäminen on tällä hetkellä pinnalla.