Päivi Asikainen on kolmannen vuoden muodin ja puvustuksen opiskelija Kouvolan kampukselta. Päivillä oli ennen opintojen alkuja puvustajan opintoja taustalla, mutta hän halusi täydentää osaamistaan muodin saralla. Päivi on ehtinyt tehdä monenlaista ja olla mukana monissa projekteissa. Työharjoittelussa hän oli Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Moi Päivi. Opiskelet muotia- ja puvustusta Xamkissa. Kerrotko miten valitsit koulutuksen?

Päivi Asikainen opiskelee Muotia ja puvustusta.Aloitin opinnot Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa vuoden 2018 alussa. Minulla on taustalla puvustajan opintoja, mutta nyt halusin täydentää osaamistani myös muodin saralta. Elämäni pyörii vaatteiden ja rooliasujen ympärillä, miksi on luonnollista täydentää osaamistaan aika-ajoin. Xamkin vaatetuslinja tarjoaa tasapainoisen yhdistelmän sekä puvustuksen että muodin osaamista. Perusopinnot on samat kaikille, ja työharjoitteluilla ja projekteilla opiskelijat voivat suunnata osaamistaan esimerkiksi TV-sarjojen ja elokuvien puvustamiseen, näyttämötaiteeseen, muotimediaan, vaatetuksen suunnitteluun tai oman muotibrändin kehittämiseen. Itse olen ollut työharjoittelussa mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla.  Hain Xamkiin koulun hyvän sijainnin vuoksi, mutta enemmän valintaan vaikutti tutut opettajat ja heidän rautaiseksi kokemani ammattitaito.

Millaista on opiskella Kouvolan kampuksella?

Xamkin kampus sijaitsee lähellä Kouvolan ydinkeskustaa vanhalla kasarmialueella. Työtiloja vaativa opetus tapahtuu muotoilijoiden Paja -rakennuksessa. Modernista ja toimivasta ympäristöstä löytyy kaikki tarvittavat koneet ja tilat, eli opiskelemaan saapuvan henkilön ei tarvitse omistaa kokonaista ompelimoa. Kaikki tarvittava tieto ja taito opetetaan, ja koulun välineet ovat käytössä autoja myöten. Ompelua ja piirtämistä ei pääse pakoon, niitä kuuluu opetukseen paljon! Pajan mukavia puolia on myös se, että kahvila + pieni ruokala löytyvät heti yläkerrasta.

Millaista opiskelu Xamkissa on ollut?

Muodin ja puvustuksen opetus on yhdistelmä käytäntöä ja teoriaa. Ohjatun opetuksen lisäksi työskentelyä täytyy suorittaa paljon itsenäisesti. Tätä varten koulun työtiloihin on pääsy myös iltaisin ja viikonloppuisin. Käytäntöä on mm. ammattitekninen ompelu, kaavoitus, kankaanpainanta ja -kuviointi, perus kuvataideopinnot, valokuvaus ja näytelmän puvustuksen suunnittelu. Teoriassa opiskellaan mm. muodin ja teatterin historiaa, kieliä ja materiaalioppia. Opetukseen kuuluu myös erilaisten tietokoneohjelmien hallinta, maskeeraus ja kampaus, lyhytelokuvan puvustus ja opintomatkat. Omia suosikkejani on mallistojen suunnittelu ja toteutus. Nämä huipentuvat opiskelijoiden järjestämään muotinäytökseen. Monissa tehtävissä saa osoittaa luovuutta ja idearikkautta.

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi?

Raja puvustuksen ja muodin välillä on veteen piirretty viiva. Puvustus voi olla kuin muotia, ja muoti kuin puvustus. Tärkeää on löytää omaa vahvuutensa ja mennä sinne, missä tätä vahvuutta tarvitaan. Viimeisin työharjoitteluni vahvisti haluani toimia vaatealan yrittäjänä, eli suunnitella ja valmistaa vaatteita ja asusteita myyntiin. Voisin toimia myös esiintymisasujen parissa.

Mitä mieltä olet pikamuodista?

Kukaan ei ole voinut välttyä kuulemasta pikamuodin aiheuttamista eettisistä sekä ekologisista haitoista. Opiskelemalla muotia ja puvustusta kasvattaa omaa tietoisuuttaan ja on eturintamassa vaikuttamassa vaatealan tulevaisuuteen.

Kiitos haastattelusta!

Kuvat: Päivi Asikainen