Xamkin täydennyskoulutuksen syksyssä alkoi uusi Laboratoriotutkimukset ja näytteenotto hoitotyöntekijöille -koulutus. Xamkilainen vieraili lähiopetuksessa jututtamassa osallistujia.

Merja Saksio ja Kirsi Himanen

Koulutuksen ensimmäisenä lähipäivänä käsiteltiin laboratorion perusprosesseja ja tehtiin näytteenottoharjoituksia. Osallistujat kertoivat hakevansa koulutuksesta vahvistusta ammatilliselle osaamiselleen. Myös koulutuksen tuoma teoriatieto nähtiin arvokkaana oman ammatillisen osaamisen ajantasaistamiselle.

Merja Saksio ja Kirsi Himanen harjoittelivat verensokerin mittausta.

”Tyttäreni poikaystävä opiskelee Xamkissa. Kävin Xamkin verkkosivuilla katsomassa pojan oppilaitosta ja yhtäkkiä tämä koulutus pompsahti ruutuun. Olin aiemmin harkinnut vastaavaa koulutusta, mutta en silloin päässyt paikalle. Nyt päätin ilmoittautua mukaan”, kertoo Tampereella asuva lähihoitaja Merja.

 

Kirsi valmistui lähihoitajaksi vuonna 1997. Hänen opiskeluaikanaan lähihoitajan tutkintoon ei vielä sisältynyt näytteenotto-osiota. Kirsi työskentelee Ristiinassa Essoten hyvinvointiasemalla ja kuuli koulutuksesta tehdessään yhteistyötä Islabin kanssa.

”Etsin opintojakson Xamkin sivuilta koulutuskalenterista ja ilmoittauduin mukaan,” Kirsi kertoo. Muutaman tunnin koulutusta käyneenä Kirsi kehuu sisältöjä: ”On ollut hyvä alku, paljon uutta asiaa, ei mene hukkaan”, hän iloitsee.

 

Koulutukseen osallistuu sairaanhoitajia, lähihoitajia ja yksi hammashoitaja.  Monet olivat kuulleet koulutuksesta työnantajansa kautta. Joku oli saanut uutiskirjeen, toinen oli nähnyt mainoksen Facebookissa. Osallistujia on paitsi Etelä-Savon kunnista, myös Kouvolasta, Imatralta ja Tampereelta.

 

Tiina Landén

Lähihoitaja Tiina Landén työskentele Savonlinnassa Terveystalolla ja ilmoittautui koulutukseen toimipaikan päällikön vinkkaamana.

”Työssäni otan asiakkaat vastaan, ohjaan asiakkaita, varaan aikoja ja avustan tarvittaessa lääkäreitä toimenpiteissä. Välillä teen myös laboratoriossa näytteenottotyötä. Näytteenottotyöhön vaaditaan tietty osaamispohja, joten tulin koulutukseen vahvistamaan ammattitaitoani”, Tiina kertoo.

 

Tiina pohtii parhaillaan lisäkouluttautumista sairaanhoitajaksi tai jopa hakemista yliopistoon lääketieteellisiin opintoihin. Tiinalla on Xamkista positiivinen mielikuva tuttujen xamkilaisten kautta, joten hän voisi hyvinkin ajatella hakevansa Xamkiin myöhemmin sairaanhoitaja-opintoihin.

”Olen juuri aloittanut Xamkin avoimessa ammattikorkeakoulussa Anatomian, fysiologian ja patofysiologian verkko-opinnot. Opinnoista saan tuntumaa korkeakouluopiskeluun ja syvennän ammattitaitoani. Lähihoitajaopinnoissa ei anatomiaa ole käsitelty yhtä syvällisesti kuin avoimessa ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajaopintoihin kuuluvalla opintojaksolla”, Tiina pohtii.

 

 

 

Laboratoriotutkimukset ja näytteenotto hoitotyöntekijöille täydennyskoulutuksen ajantasaisen tarjonnan löydät koulutuskalenterista.

Lisätietoa Xamkin täydennyskoulutuksesta sivulla www.xamk.fi/taydennyskoulutus 
Xamkin avoimen AMK:n ja täydennyskoulutuksen opintotarjonta löytyy koulutuskalenterista: www.xamk.fi/koulutuskalenteri