Yritin vuosia sitten jatko-opintoja huonolla menestyksellä. Yritin pariinkin eri kertaan.

Silloin perheessäni oli uhmaikäinen sekä murrosikäinen lapsi ja puolison työ jatkuvaa reissaamista. Lasten mentyä nukkumaan siirryin opintojeni pariin.  Nukahdin sosiaaliturvan historiaa käsittelevän kurssikirjan samalle sivulle useana iltana peräkkäin ja tuijotin verkkoluentoja havahtuen monta kertaa siihen, etten ollut viimeisen kymmenen minuutin aikana kuunnellut sanaakaan. Lopulta ymmärsin ja myönsin, että elämäntilanteeni ei ollut sopiva opintojen jatkamiselle.

Äiti palaa koulun penkille.

Viime vuonna tuntui, että vihdoinkin elämässäni on tilaa uusille jutuille. Niinpä hain ja pääsin opiskelemaan. Jes! Työnantajan kanssa sain hyvin sovittua, että voin pitää opintojen yksittäiset lähipäivät vapaina ja viikonloput päätin pyhittää opiskelulle.

Kuten arvata saattaa, elämässä ei aina mene suunnitelmien mukaan. Yllättäen syksyn aikana lapselleni alettiin tehdä lisätutkimuksia. Erilaisia käyntejä niihin liittyen oli lähes viikoittain. Työskentelin toisessa maakunnassa, joten työmatkaan kului aikaa parhaimmillaan kaksi tuntia päivässä.

Päätin, että tällä kertaa en halua keskeyttää opintojani, vaikka arki alkoi olla haastavaa järjestää. Ajatus aikuiskoulutustuella opiskelusta tuli esimieheltäni ja helpotti arkea huomattavasti. Tällä hetkellä teen opinnäytetyötä ja tiedän, että nämä opinnot saan vietyä maaliin asti.

Nyt opintojen loppuvaiheessa halusin koota omat vinkkini aikuisopiskelijalle.

 

Nyt opintojen loppuvaiheessa halusin koota omat vinkkini aikuisopiskelijalle. En väitä, että nämä toimisivat kaikille, mutta itse olen kokenut näistä olevan apua. Toivottavasti hyödyttävät jotakuta muutakin.

Jutun loppuun voitte kommentoida tai jakaa omia hyväksi havaittuja keinoja opiskelun helpottamiseen. Ja kommentoikaa/jakakaa myös omia vinkkejänne!

  1. Tutki mahdollisuutesi aikuiskoulutustukeen ja opintovapaaseen. Työllisyysrahasto myöntää tuen, ja tukea voi saada 15 kuukauden ajan. Edellytyksenä on mm. kahdeksan vuoden työhistoria ja voimassa oleva päätoiminen työsuhde koko aikuiskoulutustukiajan (väh. 18 tuntia/vko). Työllisyysrahaston sivuilta löytyy lisätietoja sekä laskuri, jolla voit laskea tuen määrän. https://www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/
  2. Hanki vertaistukea. Mikä sen ihanampaa, kuin höpistä kouluhommista jonkun toisen samassa tilanteessa olevan kanssa. Vertaistuki tsemppaa, tukee, antaa uusia näkökulmia, ja asiat monesti ratkeavat, kun niistä voi puhua ääneen jonkun kanssa.
  3. Palautuminen on tärkeää! Opinnot pyörivät koko ajan ajatuksissa, joten palautumiskeinot ovat tarpeen. Itselläni on usein sama aamurutiini: kävelylenkki metsässä ja aamu-uinti lähirannalla. Lisäksi saunon joka ilta.
  4. Muista, että opiskelet itseäsi varten! Kaikesta ei tarvitse suoriutua täydellisesti, loputon viilaaminen on usein turhaa. Priorisoi ne kurssit, joita itse tarvitset. Opettele rajaamaan ja mieti, mitä haluat kyseiseltä kurssilta oppia.
  5. Pilko tehtävät pieniksi tavoitteiksi. Kun kursseja on monta samaan aikaan ja deadlinet puskevat päälle, tee oma aikataulu pienine tavoitteineen ja etene sen mukaisesti. On palkitsevaa ja motivoivaa, kun tuntee saaneensa jotain valmiiksi.
  6. Kahden laitteen tekniikka nopeuttaa tehtävien tekoa. Toista (läppäri, tabletti, kaksi näyttöä tms.) voit käyttää tiedonhakuun ja lukemiseen, toista kirjoittamiseen.
  7. Kirjoittamistehtävissä merkitse lähdeviitteet heti oikeaoppisesti, niin lähteitä ei tarvitse jälkikäteen etsiä ja opinnäytetyötä kirjoittaessa lähteiden merkitseminen on jo rutiini. Omasta kokemuksesta voin kertoa, ettet tule muistamaan lähteitä kuitenkaan jälkikäteen ja niiden etsimiseen/korjaamiseen uppoaa tunti jos toinenkin. Se turhauttaa.
  8. Noudata tehtävänantoa. Kun katsot, että vastauksessa on vastattu kaikkiin tehtävänannon kohtiin, voit hyvillä mielin palauttaa tehtävän ja kuulla ihanan kilahduksen, kun saat palautuksesta kuittaussähköpostin. Taas yksi homma valmis!
  9. Opinnäytetyön toimeksiantaja voi olla myös Xamkin hanke. Tutustu Xamkin TKI-toimintaan ja selaile käynnissä olevia hankkeita. Voit tiedustella opinnäytetyön aihetta suoraan itseäsi kiinnostavan hankkeen vetäjältä. Lisätietoja: https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitystoiminta/
  10. Pidä kiinni opiskeluajastasi. Älä välitä, vaikka pyykkivuori mitataan metreissä, keittiössä ei ole laskutilaa lehtipinojen vuoksi, perhe syö pelkkiä valmisruokia ja akvaario on pesemättä. Laske rimaa. Tuskin kuolinvuoteella tulet pohtimaan, että olisi pitänyt siivota enemmän. Vetäydy tarvittaessa esim. kirjastoon opiskelemaan, jos et pysty kotona keskittymään. Mieti, voisiko kotitöitä organisoida uusiksi, kuten tilata ruoka netistä tai jakaa kotitöitä lapsille.

Viime aikoina mieleeni on hiipinyt pieni ajatus, mitähän sitä seuraavaksi opiskelisi. 😊

On mahtavaa, että on mahdollisuus oppia uutta ja kehittää itseään.

 

Tanja Pulkka
Sosionomi (AMK)
Dataperustaisten hyvinvointipalvelujen kehittämisen koulutus (ylempi AMK)
Mikkeli

Kirjoita kommentti

*