(Tämä artikkeli täydentyy vielä, kun saadaan lisää sallistujien kommentteja.)

Xamk osallistui Nuorkauppakamarien Pä1vä johtajana -tempaukseen, jossa tarjottiin 16-24 -vuotiaille nuorille mahdollisuutta olla johtajan tai muun esihenkilön mukana päivän ajan ja sitä kautta oppia, minkälaista johtaminen käytännössä on.

Xamkin esihenkilöiden työhön on käynyt tutustumassa marraskuun alkupuolella tai on tulossa tutustumaan 11 nuorta. Joukossa on lukiolaisia sekä Xamkin omia opiskelijoita. Paikkoja on ollut tarjolla kaikilla neljällä kampuksellamme.

Tässä osallistuneiden nuorten ja heille Pä1vä johtaja -paikkoja tarjonneiden Xamkin esihenkilöiden ajatuksia tempauksesta.

Aada Korpelainen tutustui Arto Pesolan työpäivään mikkelissä

 • Aada Korpelainen: Xamkin ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelija Mikkelin kampukselta.
 • Arto Pesola: TKI-yksikön johtaja, Active Life Lab, Xamk

Aada:

”Hain kampanjaan, sillä minua kiinnostaa Active Life Labin toiminta, hyvinvointi ja johtajan työ yleisesti.

Kokemus oli mielenkiintoinen ja kaikkiaan opettavainen! Opin uusia asioita ja johtajan työpäivän seuraaminen oli hauskaa. Yllätyksenä minulle tuli esimerkiksi se, että tutkimusten datan analysoimiseen saattaa tarvita koodaustaitoja. Tähän liittyvien pulmien ratkomisen seuraaminen oli mielestäni mielenkiintoista.

Päivä oli monipuolisempi ja opettavaisempi, kuin osasin odottaa. Parasta oli yleisesti positiivinen fiilis päivän aikana ja juurikin se, että näin, kuinka monipuolista työ voi olla. Oli mukavaa, kun asiat esitettiin selkeästi ja sain hyvin tietoa työstä.

Olen sosionomiopiskelija, joten osaltaan tiedänkin jo paljon Xamkin toiminnasta. Xamkilla toiminta on monipuolista ja etenkin hankkeet alkoivat jo pelkästään tämän päivän perusteella kiinnostamaan minua. Osa hankkeista olikin sellaisia, että voisin upottaa niitä omaan alaani. Tämä ajatus jääkin takaraivooni harkintaan!

Olen suorittamassa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkintoa ja ala tuntuu omalta. Suunta on vielä hieman auki, mutta johtaja- ja esimiestyö kiinnostaa. Haluan olla mukana kehittämässä hyvinvointiyhteiskuntaa!”

Arto: 

”Päivä oli todella antoisa, sillä selittäessäni työtehtäviäni Aadalle jouduin samalla pohtimaan omia johtamiskäytänteitäni – reiluus, yhdenmukainen kohtelu ja samalla riittävä kunnianhimo positiivisella ja ihmisläheisellä otteella, niistä ehkä koostuu paketti, mitä yritän edistää johtajana.

Toivottavasti päivästäni välittyi se kuva, että vaikka monet asiat voivat tuntua monimutkaisilta ja sekavilta, niin asioista selviää rehdillä ja reilulla asenteella, maalaisjärjellä, sekä keskustelemalla”.

Ella Eskola tutustui Riitta Vehmassalmen työpäivään kotkassa

 • Ella Eskola: lukiolainen Haminan lukiosta
 • Riitta Vehmassalmi: Henkilöstöpäällikkö, Xamk

Ella: 

”Hain päivä johtajana kampanjaan, koska kokemus vaikutti mielenkiintoiselta. Haluan myös päästä enemmän tutustumaan eri ammatteihin, että pystyn paremmin alkaa muodostamaan omaa urapolkuani.

Kokemus oli hyvä ja kannatti lähteä. Päivän aikana seurasin henkilöstöpäällikön työtehtäviä, eli muun muassa palavereja ja puhelinsoittoja. Opin uutta minulle melko vieraasta ammattista ja sain hyviä neuvoja opiskelusta sekä työpaikoista.

Xamk vaikuttaa ammattikorkeakouluna opiskelijat huomioon ottavalta sekä kannustavalta. Työnantajana Xamk vaikuttaa viihtyisältä sekä mielenkiintoiselta.

Haluaisin isona työskennellä hoitoalalla, eli esim ensihoitajana. Ensihoidon kenttäjohtajan työ voisi olla kiinnostavaa.”

Riitta:  

”Tämä oli mukava ja mielenkiintoinen mahdollisuus. Nuoren näkökulma esihenkilötyöhön omissa kesätyöpaikoissaan toi ajattelemisen aihetta. Ella oli kiinnostunut ja aktiivinen – oman työhistoriani kertauksesta saimme melko pitkän ja monivaiheisen keskustelun.”

Pyry Pänkäläinen tutustui Taija Pakarisen työpäivään Savonlinnassa

 • Pyry Pänkäläinen: lukiolainen Savonlinnan Taidelukiossa
 • Taija Pakarinen: koulutusjohtaja, sosiaali- ja terveysalan Savonlinnan koulutusyksikkö, Xamk

Pyry:

”Haluan laajentaa omaa näkemystäni työskentelyn tavoista sekä millaisia erilaisia ammatteja on olemassa. Tämä oli mukava kokemus. Olen päässyt näkemään erilaisia työskentelytiloja ja työskentelytapoja. Olen oppinut, että monet asiat (sekä opinnot että työtehtävät) ovat netissä.

Täällä oli mukava ja leppoisa ilmapiiri. Yhteisöllisyys on isossa roolissa työpaikalla. Opiskelu vaikuttaa mukavalta ja tilat viihtyisiltä.

En vielä tiedä, mikä minusta tulee isona. Se oli juuri yksi syy, miksi hain Päivä johtajana -kampanjaan, että näkisin erilaisia työnteon tapoja.”

Taija:

”Oli erittäin mukava kokemus, kun sain jakaa omaa työtäni nuoren kanssa. Oli kiva kertoa hänelle omasta työstäni ja mitä siihen kuuluu. Samalla sain myös kirkastettua omaa johtamisfilosofiaani, kun selitin sitä. Kun asioita puhuu auki, ymmärtää itsekin parhaiten. Tämä oli siis opettavainen päivä myös itselle.”

Elina Lehtola tutustui Heidi Sjögrenin työpäivään Kotkassa

 • Elina Lehtola: lukiolainen Haminan lukiosta
 • Heidi Sjögren: tutkimusryhmäpäällikkö, digitaalinen talous, Xamk

Elina:

”Päivä oli todella mielenkiintoinen ja monipuolinen. Oli mahtavaa päästä tähän kampanjaan mukaan ja seurata, mitä kaikkea Heidin työpäivään kuuluu. Tapasin myös muita Xamkissa työskenteleviä ja opiskelevia ihmisiä, mikä oli hienoa. Päivän aikana opin muun muassa työhaastattelussa toimimisesta sekä yleisesti Xamkin toiminnasta.

Xamk on todella monipuolinen opiskelupaikka ja kampukselta löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja opiskelun suhteen. Erityisesti mieleen jäi ensihoidon opiskelussa käytettävät simulaattorit.

Tulevaisuuden suunnitelmani ovat vielä auki, mutta päivä toi todella paljon ajatuksia siitä, mitä haluaisin tehdä työkseni. Pidän päällikkönä tai johtajana työskentelyä hyvänä mahdollisuutena tulevaisuudessa, sillä päivä loi siitä positiivisen kuvan.”

Heidi: 

”Oli mukavaa saada Elina mukaan työpäivääni ja tarjota hänelle mahdollisuus tutustua niin omaan työhöni kuin Xamkiin opiskelupaikkana. Juttelimme myös Elinan tulevaisuuden suunnitelmista ja toivon, että päivä antoi hänelle uskoa ja varmuutta siihen, että hänellä on todella paljon erilaisia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja työelämässä. Oli myös kiva kuulla Elinalta, että päivä oli ollut mielenkiintoinen ja monipuolinen. Itse ei nimittäin aina huomaa ajatella, miten vaihtelevaa ja monipuolista oma työ onkaan.”

 

Hoang Luong tutustui Tiivi Pukkila-Nupposen työpäivään Mikkelissä

 • Hoang Luong: sähkö- ja automaatiotekniikan toisen vuoden opiskelija Xamkissa
 • Tiivi Pukkila-Nupponen: viestintä- ja markkinointipäällikkö, Xamk

Hoang: 

”Tulevaisuudessa aion ryhtyä yrittäjäksi ja haluan opiskella myös markkinointia. Halusin saada käytännön näkemystä markkinoinnin suunnittelusta ja johtamisesta.  

Päivä oli mielenkiintoinen ja se ylitti odotukseni. On ollut antoisaa nähdä johtajan työtä eri näkökulmista suunnittelusta operatiiviseen johtamiseen. Kuinka johtajan näkökulmaa ja apua tarvitaan eri projektien edistämisessä. 

Päivän aikana kävimme läpi Xamkin strategian kiteyttämistä yhteen kuvaan, luin läpi viihteellisen videosarjan käsikirjoituksen ja kommentoin sitä. Meillä oli myös yhteistyöpalaveri arkkitehtitoimiston kanssa uuden kampuksen opastesuunnittelusta. Keskustelimme myös Xamkin Emma Gaala -yhteistyöstä – alumni- ja ydinkumppanitilaisuuden järjestämisestä ja opiskelijaprojektin budjetista. 

Tulevaisuudessa haluan ryhtyä yrittäjäksi. Yksi liikeideakin on jo valmiina. Yrittäjän työssä minua innostaa verkostoituminen, kansainvälistyminen ja työn monipuolisuus. Aasialaisessa kulttuurissa yrittäjän tukena on koko yhteisö ja tästä voisimme ottaa myös Suomessa oppia. Yrittäjäksi kasvaminen vaatii yhteisön tukea ja epäonnistuminenkaan ei ole häpeä, vaan kuuluu osana yrittäjyyteen.” 

 Tiivi: 

”Mietin sitä mitä voisin antaa eväiksi Hoangille yhden päivän aikana ja toivottavasti onnistuin jättämään mieleen edes yhden mieleenpainuvan neuvon tai opin. Esimerkiksi: Aseta markkinoinnille mitattavat tavoitteet, jotka perustuvat yrityksen strategiaan.  

Hoang on empaattinen ja vastuuntuntoinen nuori mies. Hänestä tulee taatusti hyvä johtaja ja yrittäjä. ”  

 

AAVA MANKINEN TUTUSTUI SINI JUSSILAN TYÖPÄIVÄÄN KOUVOLASSA

 • Aava Mankinen: lukiolainen Haminan lukiosta
 • Sini Jussila: opetuksen kehityspäällikkö, Xamk

Aava:

”En vielä tiedä mitä haluan tehdä, joten ajattelin tämän olevan hyvä mahdollisuus saada kokemusta työelämästä. äivän aikana kuulin muutamia uratarinoita, pääsin Sinin työpäivään mukaan. Työpäivä sisälsi palavereita ja somen käyttöä. Tutustuttiin Pelien vapaakaupunki -tapahtumaan Xamkin tiloissa Kohoalla. Käytiin hyviä keskusteluita. Parasta on saada tutustua uusiin ihmisiin ja kuulla miten ihmiset ovat päätyneet juuri tänne töihin ja mitä he tekevät täällä. Yllätyin, että Sini otti minut aidosti mukaan päivään ikään kuin toisena työkaverina, en ollut pelkästään opiskelijan roolissa. Opin, että esihenkilöitä on monenlaisia, ei ole väliä millainen on, vaan voit olla hyvä esihenkilö monenlaisellakin taustalla. Eräskin toimitusjohtaja oli hakenut läpällä paikkaa ja tullut valituksi.”

Sini:

”Sain ihan käytännössä apuja arjen viestimiseen ja erityisesti somen sujuvaan käyttöön. Sitä ei tämmöisessä keski-ikäisessä teamspalaveriarjessa oikein näe miltä maailma ja vaikka viestintä näyttää nuoren silmin. Vaihdettiin paljon ajatuksia työstä ja työelämästä, ja löydettiin myös paljon yhtäläisyyksiä ikäerosta huolimatta.”