Nyt vietetään Motivan luotsaamaa energiansäästöviikkoa, jonka tarkoituksena on pohtia, kuinka energiaa järkevästi käyttämällä hillitsemme ilmastonmuutosta ja vähennämme muita ympäristövaikutuksia.

Työelämälähtöinen projektityö-kurssi ympäristöteknologian insinööriopiskelijoille poiki hienoja vinkkejä energiansäästöviikolle. Mukana olleet opiskelijat pohtivat jokainen tavan tehostaa energiankulutusta sekä saavuttaa säästöjä niin työpaikoilla, kouluissa, liikenteessä kuin kotonakin. Nappaa vinkit talteen tästä!

MAANANTAI – TYÖMATKAT JA LIIKKUMINEN

Päivän aiheena on työmatkat ja liikkuminen. Motivalla on työmatkaliikkumisesta runsaasti laadukkaita videoita ja vinkkejä. Miten sinä liikut työmatkat? Vinkkejä liikkumismuodon valintaan löydät fiksustitoihin.fi -sivustolta.

Vinkki: Petra Lietosaari

TIISTAI – RUOKAHÄVIKKI

Vinkit ruokahävikin vähentämiseen kampuksella:

  1. Katso ruokalista etukäteen ja valitse ruoka, josta pidät
  2. Suosi kasvisruokaa
  3. Ota vain sen verran kun syöt
  4. Ennen kuin otat leivän, mieti, tuleeko se syötyä vai meneekö mahdollisesti hukkaan
  5. Muista lajitella lautashävikki biojätteeseen.

Vinkki: Jonna Mikkola

KESKIVIIKKO – KIERRÄTYS


Mihin jäte menee? Tiedätkö jo? Kaatopaikka, ongelmajäte ja tunkio ovat vanhentuneita, sillä nyt puhutaan hyötykäytöstä, kierrätyksestä, energiapoltosta, vaarallisesta jätteestä ja kompostoinnista, vasta viimeisenä mahdollisuutena käytetään jätteen loppusijoitusta eli entisajan kaatopaikkaa.

Miksi lajitella? Kun jätelajike saadaan talteen omana jakeenaan, saadaan siitä jatkojalostettua uusiotuotteita. Uusiotuotteiden valmistus kuluttaa murto-osan energiasta, koska uutta raaka-ainetta ei tarvitse kaivaa, jalostaa ja kuljettaa tuotetta varten.

 

Testaa, osaatko lajitella oikeaan astiaan. Pelin jälkeen voit myös tutustua lajitteluohjeeseen.

https://lajittelupeli.tvt.fi/

Innostuitko? Joulu on perinteisesti kuluttamisen juhla, mitä jos ottaisitkin vastapainoksi marraskuulle jätekuurin ja pohtisit hankintojesi pakkauksia.  Pelin tekijä: TVT Asunnot

Vinkki: Teija Manninen

TORSTAI – EKOLOGISET JA EETTISET VAATEVALINNAT

Mitä on eettinen ja ekologinen vaatevalinta? Entäpä jos pystyisit vaikuttamaan vaatevalinnallasi luonnon hyvinvointiin?

Antamalla pienen ajatuksen vaatevalinnoissasi materiaalille pienennät omalta osaltasi hiilijalanjälkeä. Pikamuoti ja halpatuotanto eivät kestä ja aiheuttavat valmistettaessa valtavasti päästöjä. Sekä myöskin niiden valmistus on kyseenalaista – täyttyykö eettiset työolot?

Materiaalin valinnalla pystyt vaikuttamaan hiilijalanjälkeen. Luonnonmateriaalit pellava, puuvilla, villa ja silkki ovat kestäviä ja laadukkaita vaatemateriaaleja.

Vaateteollisuus saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne. Vaatteista tulee nopeasti valmistumisensa jälkeen jätettä. Jopa 40% vaatteista päätyy poltettaviksi sen sijaan, että niiden materiaaleja käytettäisi uudelleen.

Miten saat vaatteet kestämään pidempään?

  • Luonnonmukaiset materiaalit, vaatteiden huoltaminen materiaalin vaatimalla tavalla (pesu, tuuletus)
  • Korjaus ja kierrätys
  • Tuotteen käyttöikä voi olla vuosia
  • Tutustu vaatekaappisi sisältöön
  • Luonnonmukaisilla ja kotimaisilla materiaaleilla voit vaikuttaa piiloveteen ja hiilijalanjälkeen.
  • Samalla voit myös varmistua, että tuote on tuotettu eettisesti oikein.
  • Korjaamalla tuotteen annat tuotteelle lisää käyttövuosia.

Näin jatketaan suomalaisesta villasta valmistettujen villasukkien elinkaarta!

 

Vinkki: Lotta Viitanen

PERJANTAI – PIMEÄ PERJANTAI

Tuleeko kotona tai työpaikalla helposti jätetyksi huoneisiin lamppuja palamaan, vaikka et oleskele huoneessa? Jääkö tietokoneesi tai televisio virransäästötilaan, kun poistut kotoa/työpaikalta? Tiesitkö, että nämä lisäävät helposti huoneiden lämpökuormaa, joka lisää taas energian kulutusta? Kotona sekä työpaikoilla huoneen lämpötila olisi hyvä pitää + 21.5 asteessa. Jo yhden asteen lämpötilan nousu nostaa energiankulutusta 5 % asunnoissa / toimistoissa. Pienillä muutoksilla ja valinnoilla voit helposti pienentää kotona sekä työpaikalla energiankulutusta.

Kotoa voi helpostikin löytyä kunnon energiansyöppöjä sähkölaitteista. Tiesitkö, että monet kirjastot lainaavat energiankulutus / sähkönkulutusmittareita? Näillä on näppärä tarkistaa ja katsoa kotisi sähkölaitteiden energiankulutusta! Ja näin myös miettiä, voisiko näille energiansyöjille tehdä jotain 😊

Vinkki: Emma Liuha