Kouvolalainen Toni Rautjoki perusti opiskeluiden ohessa panimon Kuusankoskelle. Nyt hän istuu Taideruukin Patoareenalla oman Panimo Hopan kaunisvaahtoinen Black lager kädessään ja odottelee olutfestivaalin alkua.

Toni ei hypännyt koulusta suoraan AMK:n penkille vaan on ehtinyt tehdä jo pidempään työuraa ja opiskella ravintola-alan perustutkinnon.

“Hain Xamkista enemmän yrittäjyyteen liittyvää tietoa ja erilaista näkemystä asioihin. Olen aina tykännyt ajatusmallista, että ensin tekee työtä ja etenee siitä seuraavaan portaaseen. Näin ymmärtää paljon paremmin työn arkea kuin hyppäämällä suoraan seuraavalle tasolle. Olisin voinut hakea suoraan Xamkiin, mutta halusin käydä koko polun läpi.”

Sosiaalinen media työkaluna

Opiskeluissa Xamkissa Tonille mielenkiintoisimpia ovat olleet markkinointi, johtaminen ja yritysnäkökulma.

“Ehkä kaikkein mielenkiintoisinta on ollut niinkin kummallinen asia kuin sosiaalinen media: miten sitä käytetään yrityksen hyödyksi. Vaikka perustietämys on olemassa, on ollut hienoa oppia käyttämään eri palveluja yrityksen näkökulmasta: selvittää kuinka paljon ihmisiä viihtyy missäkin, mihin suuntaan mediat kehittyvät, minkälaisia ikäryhmiä on eri palvelujen käyttäjissä ja millainen markkinointiväylä on paras mihinkin tapahtumaan”, hän listaa.

Toni ei ole kokenut opintoja liian haastaviksi.

“Paitsi ruotsi”, hän naurahtaa, mutta jatkaa: “Monimuotopuolella pääsi vaikuttamaan hyvin millaisia kursseja pääsee opiskelemaan, joten sai valita itselleen sopivan kokonaisuuden.”

Koulupäiviä sopivasti

Monimuoto-opiskelun Toni kokee itselleen ehdottomasti paremmaksi kuin päiväopiskelun:

“Ei olisi ollut mitenkään mahdollista istua koulun penkillä neljää vuotta. Kyllähän monimuoto teetti huomattavasti enemmän hommaa kotona, mutta pystyin toisaalta vaikuttamaan aikatauluihin sekä tekemään töitä opiskelujen ohessa.” Hän jatkaa:

“Suosittelen Xamkin monimuoto-opiskelua työelämässä pidemmän aikaa olleelle. Sellaiselle joka haluaa kouluttautua ja syventää lisää osaamistaan. Saahan siitä myös ‘tittelin’ ja voi edetä urallansa.”

Toni kokee opiskelun vastanneen odotuksiaan.

“Tuli paljon uutta asiaa. Aikuisena on helppoa istua koulun penkillä ja kuunnella tietoa mahdollisimman monista eri asioista. Voi sitten itse päättää mistä asioista hankkii lisää tietoa”, Toni toteaa.

Harrastuksesta ammatti

Tonin yrittäjyysinto lähtee jo vuosien takaa. Hän oli pitkään pallotellut muutamaa ravintola-alan yritysideaa, kunnes keksikin opintojen ohessa yhdistää rakkaan olutharrastuksen ja yrittäjyyden.

“Olen pitkän linjan olutharrastaja: ensin on maisteltu, sitten heräsi kiinnostus tehdä itse”, Toni naurahtaa.

Panimo Hoppa on rakentunut hiljalleen.

“Kattilat on hankittu jo 4–5 vuotta sitten. Ostettiin 2016 Kuusankoskelta vanha 1920-luvulla rakennettu kaupparakennus. Panimo toimii piharakennuksessa, jossa on ollut kaupan vanha auto, T-Ford eli ‘Hoppa’. Oluitamme on myynnissä lähiseudun ravintoloissa. Nyt suunnitellaan panimokahvilaa, josta saisi ostaa olutta myös matkaan.”

Yrittäjän arki on kliseisen kiireistä. Hyviä puolia kuitenkin löytyy:

“Saan itse määrillä suurinpiirtein työaikani, mutta toisaalta pitkää päivää joutuu tekemään. Teen sitä mistä pidän. En vaihtaisi pois”, Toni toteaa tyytyväisenä ja nostaa mustan lagerin huulilleen.

Teksti, kuvat ja video: Petri Hurme

Kirjoita kommentti

*