Kalenteri, mikä ihana keksintö. Kalenteriin voi helposti merkitä tärkeät asiat ylös. Siitä on helppo seurata, mitä on tulossa ja mitä on jo mennyt. Kalentereja on eri kokoisia, pieniä ja isoja, seinälle laitettavia ja käsilaukussa mukana kulkevia. Kun merkitset kalenteriin oikean päivän kohdalle asian ylös, niin se tulee tehtyä. Vai tuleeko sittenkään?

Koulun ja etenkin uuden kurssin alkaessa tulee merkattua kalenteriin kaikkien tehtävien palautuspäivät ylös. On innoissaan siitä, että ”nyt tulee hyvin organisoitua ajankäyttö ja tehtävät tehtyä ajoissa”.

Kuitenkin kohta huomaa, että kalenteria unohtaa katsoa, tai jos katsoo, niin ei katso tarpeeksi pitkälle eteenpäin. Katsoo vain kuluvaa viikkoa, ehkä jopa kuukautta, mutta kuitenkin jättää palautuspäivämäärän huomioimatta ja sitten se tulee yllätyksenä… ”Ai palautuspäivä onkin jo ensi viikolla…”

Nykyään on onneksi olemassa myös sähköisiä kalentereita. Niihin voi ajoittaa hälytyksen muistuttamaan tietyistä tapahtumista. No, entä jos et olekaan juuri sellaisessa paikassa, että voit aloittaa tehtävän tekemistä, niin jääkö tehtävä taas unholaan? Vai laitatko hälytyksiä niin usein, että oikeasti alat tehtävää tekemään?

Minun valintani

Perheellisenä opiskelijana ei minulla ole omassa kalenterissani vain omat menot vaan kaikkien viiden perheenjäsenen menot. Itse haluan pitää työn, perheen ja opiskelun lisäksi vielä harrastuksia, niin joskus kalenteri näyttää hurjalta. Päivä on tunti tunnilta aikataulutettu, ja jokin pienemmällä merkitty asia saattaa helposti hävitä.

Jokaisen on valittava itselleen sopiva vaihtoehto. Kukaan tuskin pystyy muistamaan kaikkien koulutehtävien palautuspäivämääriä, työasioita, perheen asioita, harrastuksia jne.

Itse sain hyvän vinkin koulutehtävien kanssa. Koulutehtäviä on paljon, ja niiden palautuspäivämäärissä sekä itse tehtävissä menee helposti sekaisin. Siksi loin nettiin taulukon kaikista tehtävistä, mistä niiden ohjeet löytyvät ja milloin on palautuspäivä. Sama taulukko on myös puhelimessani ja molemmat päivittyvät yhtenäisesti. Näin sain yhteen näkymään kaikki tehtävät ja niiden palautuspäivämäärät. Taulukosta on sitten mukava poistella jo arvosteltuja tehtäviä.

Laitan toki edelleen myös kalenteriin ylös palautuspäivät ja joissain tehtävissä käytän myös sähköisen kalenterin muistutusta.

 

Hertta Tuukkanen
Sairaanhoitaja, sairaanhoitaja (AMK), terveydenhoitaja (AMK)
sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (YAMK), Savonlinna