– Opettaja! Onko tämä kanelia? (Maahanmuuttajaopiskelija on valmistamassa korvapuusteja ja etsii niihin kanelia.)
– Ei, se on kanaliemijauhetta.

– Opettaja, ohjeessa kuulluta sipuli. Mitä tarkoittaa?
– Ei, vaan kuullota sipuli eli kypsennä paistinpannulla läpikuutavaksi.
– Ai, ruskista sipuli.
– Ei, vaan kuullota, ei saa ruskistua.

– Opettaja, ohjeessa on pulpahtaa. Mitä tarkoittaa? (Opiskelija valmistaa kiisseliä.)
– Kiisseli alkaa kiehua, kuplia nousee pintaan. Ota silloin kattila pois levyltä.
– Ymmärrän. Riittääkö keittää kymmenen minuuttia?
– Älä keitä, kun kiisseli pulpahtaa ota kattila heti pois levyltä.
– Opettaja! Suomi on vaikea.

– Mitä tarkoittaa rypytä? Tässä rypytä piirakka. (Opiskelija valmistaa karjalanpiirakoita. Näytän opiskelijalle, miten piirakka rypytetään.)
– Nyt ymmärrän opettaja.

Opiskelijoiden valmistamia karjalanpiirakoita.

Tässä on muutama esimerkki kokiksi opiskelevien maahanmuuttajien kanssa käymistäni keskusteluista. Opiskelen työni ohella restonomiksi (YAMK), Mikkelin kampuksella. Työskentelen ravintola- ja catering-alan opettajana maahanmuuttajaopiskelijoille Kouvolan seudun ammattiopistossa. Työni on mielenkiintoista, haastavaa ja opettavaista. Opiskelijaryhmässä on yksitoista opiskelijaa seitsemästä eri maasta, joten vauhtia ja kommelluksia riittää jokaiselle päivälle.

Opettajana joudun päivän aikana lukuisiin hauskoihinkin tilanteisiin suomen kielen sanojen kanssa. Joskus vastaan tulee suomen kielen sanoja, joita on vaikea selittää selko-kielellä. Silloin tarvitaan jopa näyttelijän taitoja sanan selittämiseen. Maahanmuuttajien opettajana olen joutunut opettelemaan hitaamman ja selkeämmän puhetavan (opiskelijat huomauttavat heti, jos puhun liian nopeasti), miettimään suomen kielen sanojen käyttöä (murresanat eivät käy) sekä käyttämään kuvia opetuksessa.

Opiskelijoilta olen saanut kertausta suomen kielen kieliopista. Onko se genetiivi, mikä on perusmuoto, miten sana taipuu. Esimerkiksi näihin kysymyksiin olen tunneilla miettinyt vastauksia. Nyt ymmärrän, miksi suomen kieli on niin vaikeaa!

Minna Kaitarinne
Restonomi (YAMK), Matkailu- ja palveluliiketoiminta
Ravintola- ja catering-alan opettaja

Kirjoita kommentti

*