Olin ollut työelämässä jo pitkään ennen kuin lähdin opiskelemaan hoitoalaa vuonna 2005. Lähihoitajaksi valmistuin 2007 vuoden lopussa. Työskentelin vanhusten dementia- ja psykogeriatrisilla osastoilla muutaman vuoden ja jatkoin opiskeluja työn ohella. Terveydenhoitajaksi valmistuin Lahden ammattikorkeakoulusta maaliskuussa 2014.

Syksyllä 2017 aloitin opiskelut Xamkissa. Osa lähipäivistä on pidetty Kotkassa ja osa Kouvolassa. Oppiaineet ovat mielenkiintoisia, ja pidän uusien asioiden oppimisesta.

Tieteellinen kirjoittaminen on minulle hieman haastavaa, eikä se vieläkään suju niin kuin toivoisin. Englanninkielisten artikkeleiden kääntäminen on myös haasteellista. Opinnäytetyön suunnitelmaseminaarissa esitys piti pitää englannin kielellä, ja siinä oli tahkoamista, kuulijat olivat kovilla.

Pulma tässä tuntuu olevan se, että 24 tuntia vuorokaudessa ja 7 päivää viikossa on ihan liian vähän, aika ei tunnu riittävän. Rakkaat lapsenlapseni, ystävät, harrastukset, työ ja opinnot vaativat aikaa, niin ja ehkä puolisokin. Lisäksi kahden työpaikan vaihto tämän kevään aikana on myös vaatinut osansa. Opinnot ovat joutuneet hetkeksi hieman sivummalle. Kesällä teen opinnäytetyötä ja tulevaa syksyä en edes viitsi vielä miettiä.

Kuinka voin hyödyntää YAMK-tutkintoa myöhemmin työelämässä, jää nähtäväksi. Useammat työnantajat eivät edes tarkkaan tiedä, mitä YAMK-tutkinto pitää sisällään. Tulisiko tutkintonimikettä miettiä uudelleen? Vuonna 2016 ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene esitti tutkintonimikkeen muutosta. Työryhmä ehdotti uudeksi tutkintonimikkeeksi maisteri AMK, onhan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon englanninkielinen nimi jo nyt Master’s Degree.

 

Jaana Lehto, terveydenhoitaja (AMK), työterveyshoitaja
Terveyden edistäminen YAMK, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Kotka/Kouvola

Kirjoita kommentti

*