Hankkeissa verkostoiduin sekä muiden alojen ja oppilaitosten opiskelijoiden, että henkilökunnan ja yrittäjien kanssa. Sain organisoida, ohjata ja opettaa, tutustua erilaisiin innovatiivisiin menetelmiin sekä esimerkiksi juontaa tapahtuman.

Aloitin liiketalouden opintoni Xamkissa (silloisessa Mikkelin ammattikorkeakoulussa) syksyllä 2015. Olin juuri keväällä valmistunut ylioppilaaksi ja halusin ehdottomasti jatkaa opintojani ammattikorkeakoulussa. Päätös siitä, että hakeudun Xamkiin, oli minulle aika selkeä. Mikkeli oli minulle paikkana tuttu ja olin kuullut ammattikorkeakoulusta paljon hyvää.

Miksi sitten valitsin juuri liiketalouden koulutuksen?

Siksi, että yrittäjyys, markkinointi, esimiestyö ja liike-elämä yleisesti ovat aina kiinnostaneet minua. Tiesin myös, että tradenomin tutkinto tarjoaa hyvät valmiudet monella osa-alueella työelämään. Nyt kolmen vuoden jälkeen voin sanoa hallitsevani monia työelämässä tarvittavia taitoja, kuten markkinointia, taloushallintoa ja liiketoiminnan kehittämistä. Uskon, että koulutuksen tarjoama perusta ja liiketalouden laitoksen sekä Xamkin tarjoamat mahdollisuudet ovat kasvattaneet minua ihmisenä ja työntekijänä.

Mitä sitten tarkoitan näillä Xamkin tarjoamilla mahdollisuuksilla?

Olen tällä hetkellä 21-vuotias ja valmistun Xamkista keväällä 2018 tradenomiksi.  Opintojen tullessa päätökseen, tiedän, että valintani opiskelupaikasta ei ollut väärä. Kaikkien opintoihin liittyneiden tietojen ja taitojen oppimisen lisäksi käteen jää paljon muutakin. Ensinnäkin Xamk on tarjonnut minulle mahdollisuuden toimia vertaistuutorina, liikunta- ja harrastetuutorina sekä promoottorina. Sain organisoida, tehdä tiimissä, mutta myös yksin sekä kehittää taitojani ohjaajana ja kantaa vastuuta.

Liikunta- ja harrastetuutorointi erityisesti mahdollisti myös kielitaidon käyttämisen, sillä usein ohjaamista tapahtui sekä suomeksi, että englanniksi. Tuutorointi on erinomainen mahdollisuus käyttää jo olemassa olevia taitojaan, mutta myös kehittyä. Lisäksi muita ihmisiä tavatessa verkostoituu hyvin sekä oman alan, että muidenkin alojen opiskelijoiden kanssa.

Promoottorina puolestaan verkostoituu myös monien muiden, kuten messuvierailijoiden tai muiden koulujen opiskelijoiden ja esittelijöiden kanssa. Promoottorina toimiminen on myös hyvä matalan kynnyksen tapa harjoitella esiintymistä ja hioa esiintymistaitoja.

Suosittelen promoottorikoulutusta kaikille, jotka kokevat tarvitsevansa matalan ja ”helpon” tavan opetella esiintymistä ja puhumista.

 

Erillisprojektit ovat myös erityisesti jääneet mieleeni. Näiden vuoksi nostan esiin myös liiketalouden yksikön, sillä usein tieto koulun omista hankkeista tulee opettajilta tai henkilökunnalta. Nämä hankkeet ovat tarjolla kaikille opiskelijoille, mutta harva niihin rohkenee tarttua.

Development and Facilitation of Innovative Pedagogy in the Nordic-Russian Context, tuttavallisemmin Noru -hanke oli ensimmäinen projekti, jossa itse olin mukana. Hankkeessa sain osallistua päätösseminaarin järjestämiseen. Pääsin myös käyttämään paljon englannin kieltä ja tehtäviini kuului esimerkiksi tarjouspyyntöjen ja seminaarikutsujen tekeminen. Nämä ovat tärkeitä taitoja työelämänkin kannalta ja opiskeluaikana hankkeisiin osallistuminen mahdollistaa konkreettisen tekemisen, varsinkin, kun liiketalouden koulutuksessa työharjoitteluita ei ole yhtä paljon, kuten esimerkiksi sosiaalialalla.

Xamkin Shake -hanke oli seuraava hanke, johon osallistuin. Hankkeessa pääsin tekemään hyvin paljon kaikenlaista. Verkostoiduin sekä muiden alojen ja oppilaitosten opiskelijoiden, että henkilökunnan ja yrittäjien kanssa. Sain organisoida, ohjata ja opettaa, tutustua erilaisiin innovatiivisiin menetelmiin sekä esimerkiksi juontaa tapahtuman.

Työskentely erilaisten projektien parissa kiinnostaa tulevaisuudessakin

Olen aina ollut päämäärätietoinen ja olen halunnut kehittää itseäni. Olen halunnut kokeilla uusia asioita ja tarttua haasteisiin. Kannattaa muistaa, että hyviä palkintoja tehdystä työstä ovat opintopisteet, mutta erityisesti myös kokemukset ja hyvät muistot. Olen kaiken tämän jälkeen hyvin optimistinen tulevaisuuden suhteen. Erityisesti hankkeiden parissa karttuneet kokemukset ovat vahvistaneet sitä ajatusta, että haluaisin työskennellä tulevaisuudessa erilaisten projektien parissa.

Miksi opiskella tradenomiksi?

Tradenomin tutkinto on hyvä Sinulle, jos haluat oppia tietoja ja taitoja liittyen talouteen ja yrittäjyyteen sekä liike-elämään. Tradenomin tutkinto ei rajoita työmahdollisuuksia, sillä tradenomina voi työskennellä monissa erilaisissa paikoissa riippuen omista mielenkiinnon kohteista. Jos päädyt opiskelemaan tradenomiksi, uskalla tarttua haasteisiin ja pidä mielesi avoimena.

Pyri näkemään mahdollisuuksia sielläkin, missä muut eivät niitä välttämättä näe. Hyödynnä olemassa olevaa osaamistasi ja tarjoa sitä rohkeasti. Kerrytä kokemusta muutenkin, kuin harjoitteluiden kautta. Xamkissa on lukemattomia mahdollisuuksia. Voit tehdä juuri sitä, mistä itse pidät ja rakentaa opintosi mahdollisimman paljon sinua ja urasuunnitelmiasi tukevaksi. Xamk todella katsoo huomiseen ja tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden löytää uutta. Niin asioista, kuin myös heistä itsestään.

Elisa Kaasinen, liiketalouden kolmannen vuoden opiskelija