Sirja Lötjösen YAMK-opinnot lähtivät säpäkästi käyntiin, kun hän otti vanhempainvapaan jatkoksi kahdeksan kuukautta opintovapaata.
Valmistuttuaan keväällä 2010 Varkaudesta tradenomiksi Sirja Lötjönen on ehtinyt työskennellyt OP-ryhmässä useilla paikkakunnilla. Nykyään hän asuu perheineen Mikkelin Anttolassa ja työskentelee asiakasneuvojana Suur-Savon Osuuspankissa.
”Johtamisasiat ja vastuu ovat kiinnostaneet minua aina. YAMK-opiskelu on se juttu, minkä avulla toteutan haaveeni, otan vastuun omasta itsestäni ja toivottavasti etenen urallani.”
Käytännön asiat napsahtelivat yllättävänkin näppärästi paikoilleen. Aikuiskoulutustuki varmisti, etteivät tulot tippuneet oleellisesti vanhempainvapaan jälkeen ja pankin kanssa voi neuvotella myös lainojen lyhennysvapaista.
Kun äiti aloitti opiskelut, perheen 1- ja 3-vuotiaat taaperot menivät puolipäiväiseen päivähoitoon. Aikuiskoulutustukea ei lasketa tuloksi päivähoitomaksuja määrättäessä, joten maksut perustuvat pelkästään työssäkäyvän puolison tuloihin.
”Se on äärettömän hyvä etu lapsiperheelle ja auttaa luovimaan talouden kanssa.”
Opiskeluun aikuisopiskelija varasi kolme päivää viikossa. Yksi päivä kuluu useimmiten lähiopiskelussa Mikkelin kampuksella ja kaksi etäopiskellen.
”Jos pojat kotipäivinä nukkuvat kahden tunnin päiväunet, käytän tunnit opiskeluun.”
Ilman keskeytyksiä opiskelu sujuu kotona vauhdilla. YAMK-opinnoissa tehdään paljon myös ryhmätöitä ja verkkokursseja.
”Kursseissa mennään pintaa syvemmälle, joten on hyvä keskittyä aiheisiin rauhassa. Olen jo palauttanut tehtäviä, joiden pitäisi olla valmiina kuukauden päästä. Otin useamman kurssin nyt syksylle ja jäsentelen opinnot yleensä kahden viikon jaksoihin. Itsekuri ja aikataulut ovat pitäneet niin, että ehdin vetää jopa kahvakuulajumpparyhmää ja lenkkeillä.”
Lötjösen kanssa samassa ryhmässä täydentää opintojaan eri-ikäisiä erilaisissa elämäntilanteissa olevia osaajia. Motivaatio opiskeluun on kova.
”Kun työelämätaitojen kurssi alkoi, oivalsin jo ensimmäisenä päivänä monta asiaa, joita voin hyödyntää työssäni heti. Teki mieli soittaa esimiehelle, että nyt minä ymmärrän sen ja sen. Se oli sellainen valaistuminen, että voisin tehdä aiheesta vaikka opinnäytetyönkin.”
Kotijoukot ovat sopeutuneet äidin kahdeksan kuukauden opintovapaaseen ongelmitta.
”Tämä on nyt mun työ. Kun opiskelut on suunniteltu hyvin, ei tarvitse kompuroida itsekseen. Tarvitsen nyt juuri tätä kehittyäkseni urallani.”
Lötjösen kaveripiirissä moni opiskelee, on jo valmistunut tai haaveilee opinnoista.
”Jos on lapsia ja töissä kiirettä, aikuisopiskelu voi tuntua möröltäkin, mutta kun suunnittelee hyvin, kyllä sitä kerkiää ja jaksaa. Omalla työpaikallani jatko-opintoihin kannustetaan ja sain sieltä jopa pääsykoekirjat.”
Useita vieraita kieliä puhuva Sirja Lötjönen ei pidä mahdottomana sitäkään, että opiskelisi muutaman viikon jossain Xamkin kansainvälisessä yhteistyökorkeakoulussa.
Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen