Otto Piispanen, ohjelmistokehittäjä, Smart Time Oy

-Olen tällä hetkellä ohjelmistokehittäjänä Smart Time Oy:ssa, jonka toimisto sijaitsee kätevästi Mikkelin ’Piilaaksossa’ eli Mikkelin kampuksella sijaitevassa Mikpolissa.

-Olin tutustunut jo hyvin nuorena HTML- ja CSS-kielien saloihin, josta lopulta todellinen kiinnostus ohjelmointiin syntyi. Luonnollisesti tämä vaikutti myöhemmin opiskelupaikankin valintaan, sillä halusin päästä syventymään alalle. Ennen opintojen aloittamista osasin siis jonkin verran webbimaailman niin sanottuja merkkauskieliä, mutta varsinaista ohjelmointia en osannut vielä yhtään. Opiskelu antoi erittäin hyvät eväät myös itsenäiseen kehittymiseen, sillä kurssit tarjoavat monipuolisen ja vankan pohjan alalle. Tämä on tärkeää nopeasti kehittyvällä alalla.

Opiskeluaikana ehdottomasti hienoimpia onnistumisen tunteita olivat ensimmäiset ’Se elää!’-hetket ohjelmointikursseilla.

-Nämä kokemukset kannustivat harrastamaan ohjelmointia myös vapaa-ajalla ja yhdistelemään eri kurssien oppeja. Ohjelmointi haastaa kehittäjän ajattelemaan luovasti ja rationaalisesti samaan aikaan. Usein parhaimmat ratkaisut ovatkin enemmän ajattelun kuin puurtamisen tuloksia. Ohjelmoinnin opiskelu ei toki tarkoita siihen omistautumista täyspäiväisesti. Harrastin opiskelun ohessa aktiivisesti kamppailulajeja Mikkelin Wisa-areenalla. Sainpa sieltä myös opiskelua tukevia projektejakin. Harjoittelupaikat löysin läheltä kampusaluetta, sillä olin miktrotukena tien toisella puolella Tieralla ja ohjelmoijana CampusIT:llä, Mikpolissa.

Jos yhtään web-, peliohjelmointi tai vaikkapa yrittäjyys IT-alalla kiinnostaa, on tietojenkäsittelyn koulutusohjelma hyvä valinta. Ohjelmoinnin ja mediatekniikoiden osaaminen on nykypäivänä avainasemassa menestymiseen niin työntekijänä kuin yrittäjänäkin.

Jukka Voutila, tekninen johtaja, Smart Time Oy

Otto tuli töihin ohjelmistoratkaisuihin, konsultointiin ja tuotekehitykseen erikoistuneeseen yritykseemme melko pian tradenomiksi valmistumisensa jälkeen. Otto on hyvä tyyppi ja esimerkki tietojenkäsittelyn opiskelijoiden tasosta parhaimmillaan

Tietojenkäsittelyn opettajan suosittelut, aikaansaannokset Campus IT:ssä sekä alan harrastaminen valmistumisen jälkeen olivat tekijät, joiden perusteella uskalsin Oton palkata. Tavoite meillä on, että Oton kaltaiset motivoituneet opiskelijat aloittaisivat meillä jo opiskeluaikana, jolloin on pidempi aika löytää hyvät tyypit. Otto taitaa olla yhdeksäs Mamkissa opiskellut, jonka olen palkannut. Kertoo myös siitä, että osaavia henkilöitä löytyy. Välillä toki tulee vähemmän osaaviakin harjoitteluun.

Opiskelijoilla on ollut iso rooli yrityksen uudistamisesta ja kehittämisessä!

Yrityksen kymmenen vuoden historiaa muistellessa olen huomannut, että jokaisen uuden palkatun henkilön kohdalla on tullut yritykseen jotain uutta osaamista tai tehty jotain merkittäviä muutoksia. Opiskelijoilla on ollut iso rooli yrityksen uudistamisesta ja kehittämisessä.

Perinteisesti ohjelmistopuolen työtehtävät ovat niin haastavia, että opiskeluun kuuluva työharjoittelu ei riitä tuottavan osaamistason saavuttamiseksi. Olemme yrittäneet muuttaa omaa toimintaamme ja tuotteitamme siihen suuntaan, että opiskelijan oppimiskäyrä olisi koko ajan kasvava sekä aikaansaannoksista olisi myös jotain hyötyä. Olemme siirtyneet käyttämään yleisesti tiedossa olevia ratkaisuja sekä yksinkertaistaneet toiminnallisuuksia.

Muuta yhteistyötä haluaisimme jatkossa tiivistää entisestään esim. yhteisillä projekteilla. Jos meillä hommat lisääntyvät, niin se tarkoittaa uusien opiskelijoiden palkkaamista ja työharjoittelupaikkoja.