”Opiskelu on ollut rasittavaa, upeaa, työlästä ja avartavaa”

Olen Nina Markkanen ja opiskelen geronomiksi Xamkin Kouvolan kampuksella. Aloitin opintoni syksyllä 2014, kaksi ja puoli vuotta sitten. Nyt valmistuminen häämöttää vajaan vuoden päässä, jouluna 2017. Emmin opiskelemaan lähtöä tosi pitkään ja missasin muutamat pääsykokeet pelkästään pelkuruuttani. Vuosien työssä olon jälkeen hyppy tuntemattomaan pelotti. Kun vihdoin rohkaistuin painamaan lähetä-nappia oman hakemukseni kohdalla, en ole katunut hetkeäkään.

Työskentelin pitkään lasten kanssa päiväkodissa ja pidin työstäni paljon. Kaipasin kuitenkin toisenlaista työympäristöä ja etenkin työskentelyä aikuisten ihmisten kanssa. Koska muiden kanssa toimiminen on minulle luontevaa, halusin edelleen työn, jossa voin olla ihmisten keskellä. Hoitotyötä olin mielestäni tehnyt jo riittävästi, joten ikääntyneiden kanssa tehtävä ennaltaehkäisevä työ tuntui minun jutultani. Vielä kun koulutus Kouvolassa on liikuntapainotteinen, oli valinta selvä. Osittain asiaan vaikutti tietenkin myös se, etten perheellisenä aikuisopiskelijana halunnut lähteä kovin kauas opiskelijaelämää viettämään.

Opiskelua essee kerrallaan

Opiskelu ammattikorkeakoulussa on ollut rasittavaa, upeaa, työlästä ja avartavaa. Sitä voi kohdallani kuvata varmaankin lähes kaikilla mahdollisilla adjektiiveilla. Työelämän muuttaminen opiskeluksi ei sujunut ainakaan minulta aivan helposti, vaan esseiden ja tiedonhaun eteen sai todella tehdä työtä. Mutta essee kerrallaan tehtävät valmistuivat ja tentit tuli läpäistyä. Samalla usko itseensä kasvoi kohisten ja tiedonjano aiheesta kuin aiheesta oli loppumaton. Oma elämänkatsomus on muuttunut näiden vuosien aikana jonkun verran, onneksi positiivisempaan suuntaan. Myös kriittisyys on lisääntynyt samoin kuin omat vankat mielipiteet, vaikka tiedon lisääntyessä onkin tullut selväksi, ettei sitä ainoaa oikeaa totuutta ole olemassakaan.

Geronomikoulutus antaa laajan kuvan ikääntymisestä

Opinnot etenevät terveestä ikääntyneestä kohti enemmän apua tarvitsevaa, painottaen ennaltaehkäisyä. Koulutus painotta toimintakyvyn, voimavarojen ja terveyden edistämistä ja sitä tulevaisuuden vanhustyössä tarvitaan, koska asiakkaita on paljon. Harjoitteluja tehdään useissa eri paikoissa ja itse pääsee paljolti vaikuttamaan siihen, missä minkäkin harjoittelun suorittaa. Itse olen pyrkinyt etsimään harjoittelupaikkoja muualtakin kuin omalta kotipaikkakunnalta, niin tietämys on entisestään laajentunut. Omista harjoitteluistani mielenkiintoisimpia ovat olleet harjoittelut Lahden kaupunginsairaalan sosiaalityössä sekä Kuusankosken seurakunnan diakoniatyössä. Monimuoto-opiskelu antanut mahdollisuuden tehdä myös töitä opiskelun ohessa ja työpaikka projektityöntekijänä Miina Sillanpään säätiöllä on omalta osaltaan tukenut opiskeluja.

Geronomi Markkanen

Vanhusväestö kasvaa – töitä riittää

Kaikki mahdolliset kanavat kertovat suurten ikäluokkien tulosta eläkeikään ja vanhusväestön kasvusta. Vanhustyön ammattilaisille on siis kysyntää tänään ja vahvasti myös tulevaisuudessa. Siksi geronomikoulutus on mielestäni tulevaisuuden koulutus ja osaajia tarvitaan. Vielä meitä ei kovinkaan laajalti tunneta, mutta tieto leviää jokaisen uuden geronomiopiskelijan myötä. Itse toivon voivani jatkaa hanketyössä myös valmiina geronomina, kehittää ja juurruttaa uusia toimintatapoja tälle alalle. Tästä syystä sekä koulutuksessa että säätiöllä tehdyt hanketunnit ovat kullanarvoisia.

Koulutuksen aikana olen usein kuullut, että opiskeluun jää koukkuun ja sitä pitää jatkaa myös valmistumisen jälkeen. Xamkin sosiaali- ja terveysalan johtamisen ja kehittämisen ylempi amk-tutkinto kiinnostaakin minua jo nyt, mutta ensin on hankittava kokemusta työstä.

 

5 syytä, miksi kannattaa valita Xamk opiskelupaikaksi:

 1. Kasarmiravintolassa on mielettömän hyvää ruokaa opiskelijahintaan.
 2. Kirjastosta saa todella hyvää, henkilökohtaista palvelua.
 3. Verkko-opetuksena löytyy lähes mitä vaan, ja valittavana on myös muiden kampusten kursseja.
 4. Kasarminmäen kampus on tyylikäs kokonaisuus vanhaa ja uutta.
 5. Ainoastaan Xamkin geronomikoulutus on liikuntapainotteinen.

5 syytä, miksi opiskella geronomiksi:

 1. Ikääntyvät on loppumaton luonnonvara, töitä riittää.
 2. Geronomikoulutuksen liikuntapainotteisuus on etu työmarkkinoilla.
 3. Monimuoto-opiskelu sopii aikuisopiskelijalle.
 4. Me kaikki ikäännymme, opiskelu antaa samalla tietoa omasta tulevaisuudesta.
 5. Mummot ja papat on ihanaa seuraa.

5 asiaa, jotka olen oppinut opiskelun aikana:

 1. Istuminen tappaa (etenkin opiskelijan selän)
 2. Maailma on muuttunut, sitä ainoaa oikeaa totuutta ei enää ole.
 3. Että osaan jopa ruotsia!
 4. Joskus on hyvä astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Voi oppia jotain uutta itsestään.
 5. Opiskelijaelämä sopii minulle, harmi kun se kohta loppuu.