Olen 23-vuotias liiketoiminnan logistiikan opiskelija Lappeenrannasta. Aloitin opinnot Kotkan kampuksella syksyllä 2020.

Ennen ammattikorkeakouluopintoja opiskelin merkonomiksi ja ehdin olla työelämässä kolme vuotta. Tein töitä logistiikka-alalla ja huomasin, että logistiikan työtehtävät kiinnostavat minua.

Kilpailen yleisurheilussa SM-tasolla keskipitkillä juoksumatkoilla. Päälajini ovat 800 m ja 1500 m, mutta kilpailen jonkin verran myös 3000 m ja 5000 m matkoilla. Keväisin ja syksyisin kilpailen myös maastossa ja maantiellä.

Minulla on nuorten sarjoista neljä SM-mitalia, joista kaksi 1500 metriltä, yksi 3000 metriltä ja yksi 10 kilometrin tiejuoksusta. Yleisessä sarjassa paras sijoitukseni on SM-hallikisojen 7. sija 1500 metrillä talvella 2021.

Kuva: Jouko Behm

Kolmen vuoden työssäolon jälkeen urheilun ja opiskelun yhdistäminen on tuntunut yllättävän helpolta. Haasteellisin on tilanne, jossa kilpailujen kanssa päällekkäin on paljon palautettavia harjoitustöitä tai tenttejä. Tällöin harjoitustyöt pitää pyrkiä tekemään etukäteen valmiiksi, eikä niitä voi jättää viime hetkeen.

Kilpaurheilu on opettanut suunnittelemaan aikatauluja, mistä on paljon hyötyä myös opiskelussa. Opiskelu taas tuo elämään muutakin sisältöä kuin pelkkää urheilua.

Urheilussa tavoitteenani on kehittyä niin pitkälle kuin mahdollista ja saada vähintään SM-mitaleita, mutta tavoittelen lopulta kansainvälistä menestystä.

Opiskeluissa tavoitteenani on valmistua aikataulun mukaan tai jopa hieman etuajassa tradenomiksi. Valmistumisen jälkeen minua kiinnostaa työ logistiikka-alalla. Tällä hetkellä olen kesätöissä Postissa, mutta tulevaisuudessa minua kiinnostavat varastoalan työtehtävät.

Etäopiskelu on sopinut minulle hyvin, koska se mahdollistaa tarvittaessa treenaamisen keskellä päivääkin.

 

Talvella harjoituskaudella teen 8-10 harjoitusta viikossa. Mikäli minulla on koulussa pitkä päivä, teen yleensä yhden treenin oppituntien jälkeen. Etäopiskelu on sopinut minulle hyvin, koska se mahdollistaa tarvittaessa treenaamisen keskellä päivääkin. Lähiopetuspäivinä treeni on tehtävä joko aikaisin aamulla tai sitten koulupäivän jälkeen.

Harrastamani urheilulaji on kansainvälinen ja tulokset ovat vertailukelpoisia maailmanlaajuisesti. Harjoittelu on itsenäistä ja yleensä helppo aikatauluttaa muuhun elämään. Talvella sisähalleja ja hallivuoroja on tosin rajallisesti. Parasta harrastamassani lajissa on oman kehityksen näkeminen.

Oman alan opiskelussa parasta on oppia uutta logistiikasta ja laajentaa omaa yleistietämystään. Ammattikorkeakouluopiskelun ja urheilun yhdistäminen onnistuu hyvin, kun aikatauluttaa opintoja urheilun mukaan. Viime vuoden etäopinnot mahdollistivat minulle urheiluharjoittelun ja opiskelun ryhmämme aikataulun mukaan. Tarvittaessa opintoja voi suunnitella ja aikatauluttaa tietysti muutenkin.

 

Samu Heikkonen
Xamkin sponsoroima urheilija
Liiketoiminnan ja logistiikan tradenomi (AMK) -opiskelija

Kirjoita kommentti

*