Juuso Tervonen opiskelee Xamkissa liiketalouden tradenomiksi ja työskentelee ammattiurheilijana. Opiskelun ja urheilun yhdistäminen tuo sopivaa tasapainoa elämään.

Kuva: Mikko Rahikainen

Olen Juuso Tervonen, 27-vuotias kolmannen vuoden tradenomiopiskelija Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa – Xamkissa. Olen kotoisin Helsingistä ja pelaan tällä hetkellä ammatikseni jääpalloa Ruotsissa. Muutin vuonna 2017 Helsingistä Mikkeliin pelaamaan jääpalloa ja muutto uudelle paikkakunnalle sai minut innostumaan opiskelusta.

Olin 23-vuotias, kun muutin Mikkeliin urheilun perässä. Silloin aloin myös miettimään ensimmäistä kertaa pelaaja uran jälkeistä elämää. Totesin, että pelaaminen ei ole koskaan ikuista ja minulla pitää olla varalla joku toinen suunnitelma, koska peliura voi huonolla tuurilla loppua koska vain.

Olen aina ollut kiinnostunut myynnistä ja markkinoinnista ja päätinkin peruskoulun jälkeen suorittaa merkonomin tutkinnon. Olen valmistunut merkonomiksi vuonna 2014 samaan aikaan, kun suoritin armeijaa.

Kun keväällä 2018 jääpallokausi oli loppusuoralla, aloin miettimään mahdollisuuksia jatkaa opiskelujani uudelleen. Olin saapunut opiskelijakaupunkiin ja minulla oli muutamia tuttuja, jotka olivat aloittaneet opiskelut Xamkissa. Päädyin hakemaan kevään yhteishaussa tradenomin monimuotototeutukseen. Monimuotototeutukseen hakeuduin siksi, koska pystyisin suorittamaan opintojani työn ohella ja samalla myös keskittymään urheiluun täydellä teholla.

Pääsin kouluun sisään ja tradenomin opinnot alkoivat syksyllä 2018. Pystyin järjestelemään opintojani niin, että minun oli mahdollista tehdä töitä koulun ohella ja jääpallosarjan aikana suoritin vain muutaman kurssin kerrallaan. Tämä toimi minulla täydellisesti. Sain talvisin panostaa täysin jääpalloon, joka loppujen lopuksi vei minut Ruotsiin pelaamaan jääpalloa ammattilaisena.

Kuva: Robert Stenerhag

Urheilusta tuleva stressi unohtuu, kun saan muuta ajateltavaa

 

Kilpaurheilussa tulee aina jonkinlaisia paineita joko omasta pelaamisesta tai seuran menestymisestä. Maalivahtina pitää yrittää aina olla mahdollisimman hyvässä vireessä ja auttaa joukkuetta voittamaan illasta toiseen. Maalivahtien virheet yleensä erottuvat parhaiten muiden pelaajien joukosta, sillä olemme loppujen lopuksi yksilöurheilijoita kenttäpelaajien joukossa.

Pelaamisen aiheuttamaan stressiin on auttanut se, kun pääsen hetkeksi irti urheilusta ja saan tehdä jotain aivan muuta. Pystyn tällöin helpommin keskittymään seuraavan päivän suoritukseen. Opiskellessa saan muuta ajateltavaa ja pääsen irtaantumaan kokonaan urheilusta

sekä pelaamiseen liittyvistä asioista. Tämä on tuonut hyvää tasapainoa elämääni. Opiskelut ovat jatkuneet Ruotsin puolella samalla tavalla, kuin Suomessa.

Tradenomin opinnot ovat olleet erittäin mielenkiintoisia ja monipuolisia. Vapaavalintaisten kurssien tarjonta on laajaa ja tehtävien palauttamiseen on annettu rutkasti aikaa. Aihealueita käsitellään laajasti, mikä auttaa siinä, että asiat pysyvät koko ajan kiinnostavana. Tällä hetkellä suoritan syventävää harjoittelua markkinoinnin parissa, työtehtävät ovat vaihtelevia ja erittäin mielenkiintoisia. Kun ammattiurani joskus loppuu, niin on hyvä tietää, että minulla on valmiina ammatti, joka mahdollistaa monia erilaisia työtehtäviä.

 

Haluan kannustaa kaikkia ammattiurheilijoita, pohtimaan omaa tulevaisuutta ja erityisesti sitä, mitä aikoo oman urheilijauran jälkeen tehdä. Opiskelu kannattaa aina ja on tärkeää muistaa myös se, että on hyvä olla jonkinlainen varasuunnitelma urheilun ohelle. Opiskelun ja urheilun yhdistäminen tuo sopivaa tasapainoa elämään.

 

Juuso Tervonen

Liiketalouden tradenomi (AMK) -opiskelija