Millaista on opiskelu pienten lasten äitinä ja miten arki sujuu, kun äiti opiskelee? Onko aikaa helppo saada riittämään perheelle, opiskelulle tai omille harrastuksille? Xamkin opiskelijat Iina ja Tiina kertovat omia kokemuksiaan opiskelusta elämänvaiheessa, kun kotoa löytyy myös pieniä lapsia.

Tiina ja Iina mukana syksyn 2018 Kampustapahtumissa, kuvassa keskellä myös tradenomiopiskelija Paulina Oittinen.

Iina Hoteila opiskelee liiketalouden tradenomiksi Mikkelissä päiväopintoina. Ensimmäinen lukuvuosi on nyt takanapäin. Iina on myös yksinhuoltaja 2 v 8 kk pojalle.
Tiina Nykänen opiskelee restonomiksi monimuotona Mikkelissä. Hän aloitti syksyllä 2017 ja aikoo valmistua ensi syksynä. Perheeseen kuuluu aviomies sekä 8-vuotias tyttö ja 6-vuotias poika.

Miten ennakko-odotukset opiskelusta vastasi todellisuutta?

Iina: Innostus oli päällimmäisin tunne ennen aloitusta. Samalla piti miettiä aikataulutusta uudelleen kotipäivien vaihtuessa opiskeluun ja päiväkotiin. Olin kuitenkin ajatellut, että haluan korkeakoulutasoiset opinnot suoritettua ja ajankohta tuntui myös sopivalle.
Vaikka miten yrittäisi etukäteen pohtia millaisia päivistä tulee, yllätti kuormituksen määrä silti. Kaiken kaikkiaan todellisuus ja odotukset ovat kuitenkin vastanneet toisiaan. Hauskinta on ollut päästä tutustumaan taas uusiin ihmisiin ja huomata, miten nopeasti ryhmälle kehittyy omat jutut mm. huumorin saralla.

Tiina:  Ennakko-odotukset ja todellisuus kohtasivat aika hyvin. Välillä on hektistä ja kiireistä, mutta opiskelu on antanut ja mahdollistanut myös niin paljon, että homma on pysynyt erittäin mielekkäänä koko ajan. Ennen opiskelujen aloittamista pohdin paljon, miten jaksan opiskella lapsiperhearjen keskellä. Kun mieheni antoi täyden tuen ajatuksilleni opiskelemaan lähtemisestä, uskaltauduin hakemaan koulutukseen. Monimuoto-opinnot ovat olleet minulle sopiva opiskelumuoto.

Mitä opiskelu on vaatinut itseltäsi ja perheeltä?

Iina: Aikatauluttamista ja hyvää mielenhallintaa, vaikka välillä väsyttäisikin ja motivaatio olisi hetkittäin hukassa.

Tiina: On vaatinut paljon itsekuria ja täsmällisyyttä, jotta opiskeluun varatun ajan on pystynyt hyödyntämään tehokkaasti. Olen oppinut sietämään ja käsittelemään stressiä ja painetta, mutta toisaalta olen oppinut löytämään vastapainoksi oman hyvinvoinnin kannalta tekijöitä, jotka auttavat jaksamaan. Puolisolta ja perheeltä tämä parivuotinen on vaatinut myös ajoittain joustavuutta ja kärsivällisyyttä.

Miten arjen aikataulutus menee luontevimmin? Löytyykö aikaa harrastuksille?

Iina: Yritän hyödyntää tunnit kampuksella mahdollisimman hyvin, jotta opiskelu ei siirtyisi yön viimeisille tunneille. Julkisilla kulkiessa tunteja kertyy päivään ennen ja jälkeen opetuksen, jolloin istun mieluiten koulun kahvilassa koneen ja kahvikupin ääressä.
Omat harrastukset ovat jääneet melko lailla opiskelujen ja arjen pyörittämisen alle. Iltaisin on ruuanlaittoa, pyykinpesua, ajelua pikkuautoilla ja lopulta iltasadun, yleensä Salama McQueen -teemalla, lukeminen. Mutta tarpeen niin vaatiessa omalle ajalle on otettava tilaa kalenterista, on se sitten metsälenkki, vapaa-aikaa kavereiden kanssa tai sohvalla makoilua Netflixin seurassa.

Tiina: Kalenteria on käytetty viimeisen parin vuoden aikana ahkerasti, jotta arki on rullannut kepeämmin eteenpäin. Olen suunnitellut etukäteen omien opintojen etenemisen ja kurssitehtävien suorittamisen aikataulun. Kaikki perheenjäsenten harrastukset ja menot on täytynyt olla myös tarkasti merkittynä kalenteriin. Ilman hyvää suunnittelua arki olisi melko kaoottista.
Suurimpana voimavarana opiskeluissa on ollut perhe ja omat harrastukset liikunnan parissa. Toisinaan pää on aikamoisessa sumussa lukemisen ja raporttien kirjoittamisen jälkeen, jolloin parasta on ollut päästä nollaamaan kuntosalille. Jotta kaiken saa mahtumaan fiksusti arkeen, on mielestäni juurikin suunnittelu ja koko perheen yhteen hiileen puhaltaminen olleet avaintekijöitä!

Tukiverkostot ja mahdollinen hoitoapu?

Iina: Onneksi apunani on maailman mahtavin tukiverkosto, joka auttaa opiskelujen yhdistämisessä arkeen. Näin sujuvasti ensimmäistä vuotta en olisi voinut edes kuvitella suorittavani ilman äitiäni ja mummoani. Tukiverkoston avulla olen pystynyt myös osallistumaan promoottori-opintojaksolla Studia-messuille Helsingissä ja markkinointireissulle Tallinnassa sekä saamaan opintoihin kokemusta ulkomailta Euroweek-projektin myötä.

Tiina: Meidän perheellä ei ole tukiverkostoa Mikkelissä, joten puolison antama tuki opiskeluun ja harrastuksille on ollut todella tärkeää. Toki tämä on toiminut aina molemmin puolin, molemmat saavat omaa aikaa harrastuksille ja työrauhan sitä tarvitessa.

Koetko jääväsi jostain paitsi opiskellessa perheellisenä?

Iina: On hauskaa kuunnella vierestä, kun kaverit suunnittelevat suuntaavansa illan opiskelijabileisiin. En koe jääväni mitenkään paitsi opiskelijahulinoista, sillä olen kerennyt osallistua jo aiemmissa opinnoissani.

Tiina: Opiskeluaika on ehdottomasti antanut todella paljon uutta mielekästä ja motivoivaa sisältöä elämään. En koe jääneeni mistään paitsi sen takia. Vaikka taloudelliseen tilanteeseen opiskeluaika on vaikuttanut, niin olemme ajatelleet tämän ajan olevan vain pieni vaihe elämästä. Tässä vaiheessa ei kaipaa enää niin illanviettoja ja opiskelijatapahtumia, mutta on mukavaa seurailla mitä ympärillä tapahtuu.

Mitä hyviä puolia on opiskelussa perheellisenä?

Iina: Huomaan selkeästi, että tavoitteellisuus on parantunut. Tarkoituksenani on saada opinnot pakettiin mahdollisimman tehokkaasti hyvin arvosanoin. Vaikka onkin useampi pala hallittavana pelissä, tuntuu lopulta palkitsevalta, kun on saanut suoritettua tutkinnon.

Tiina: Lapsille tämä aika on mahdollistanut kaikki vuoteen sisältyvät loma-ajat lomiksi sekä lyhempiä hoitopäiviä ja satunnaisia muita vapaapäiviä muuten hektisen päiväkoti- ja kouluarjen keskellä. Omat opintoni ovat olleet todella joustavia monimuodon vuoksi, välillä olen ollut puhelimen välityksellä verkkoluennolla sekä samaan aikaan seuraamassa lapsen hiihtokisoja hänen koululla. Nämä ovat olleet mukavia kokemuksia koko perheelle.
Arjen aikatauluttaminen ja ajankäytön hallinta on tullut todella tutuksi ja opettanut käyttämään tehokkaasti hyödyksi ne ajat, jotka on suunnitellut käyttävän opiskeluun.

Mitä sanoisit kannustukseksi perheelliselle ihmiselle, joka suunnittelee opiskelun aloittamista?

Iina: Kannattaa ehdottomasti tutkailla, millaisia vaihtoehtoja Xamkilla on tarjolla! Vaihtoehtoja suorittamiseen löytyy ja opiskelu onnistuu myös työn ohessa. Kyllä se niin vain on, että opiskelu antaa todella paljon niin asiantuntijuustaitoja kuin ystävyyssuhteita, vaikka välillä tämä polku kuluttaakin!

Tiina: Ehdottomana motivaationa itselle opiskelujen aikana on toiminut ajatus siitä, että opiskeluaika on kuitenkin loppuen lopuksi todella väliaikainen vaihe. Matkan varrella on meinannut välillä epäusko iskeä, mutta päättäväisyys ja usko siihen, että työ kannattaa, on vienyt koko ajan eteenpäin. Usein murehtii turhaan etukäteen asioita, hyvällä motivaatiolla ja pienellä tahdonvoimalla hommat lutviutuu varmasti!

 

Iina Hoteila, Tradenomi (AMK) -opiskelija
Tiina Nykänen, Restonomi (AMK) -opiskelija

Kirjoita kommentti

*