Moikka! Olen Janina, vuonna 1997 syntynyt raumalaislähtöinen nuori nainen. Luonteenpiirteiltäni olen sosiaalinen, positiivinen sekä helposti lähestyttävä. Ensimmäiseltä koulutukseltani olen taloushallinnon merkonomi. Olen työskennellyt taloushallinnossa ja palkanlaskijana.

Muutin Savonlinnaan vuoden 2020 elokuussa. Vastaanotin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta turvallisuusalan tradenomikoulutuksesta jo kauan himoitsemani opiskelupaikan, jota olin tavoitellut jo parin vuoden ajan.

Tästä haluankin antaa teille vähän lisäboostia pääsykokeita ajatellen – älkää ikinä luovuttako ja nähkää vaivaa omien unelmienne saavuttamiseksi. Lupaan, että se kannattaa. Se on nimittäin äärettömän palkitsevaa.

Olen työskennellyt turvallisuusalalla vuoden 2016 keväästä asti, jolloin tein ensimmäisiä työkeikkojani järjestyksenvalvojana. Olen toiminut monipuolisissa turvallisuusalan työtehtävissä ja monissa eri turvallisuusalan yrityksissä sekä suorittanut lukuisia turvallisuusalan koulutuksia.

Näistä esimerkkeinä järjestyksenvalvojan peruskurssi, turvallisuusalan ammattitutkinto sekä IBA:n kansainvälinen henkivartijakoulutus. Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto on myös muutamaa moduulia vaille valmis tutkinto kokonaisuus, jonka lyön Xamkista muutaman vuoden päästä valmistuttuani pakettiin.

Olen suorittanut naisten vapaaehtoisen asepalveluksen vuonna 2017 Säkylän Huovinrinteellä, jossa myös suoritin Aliupseerikoulun. Myöhemmin sain ryhmän johdettavakseni. Tästä sain lisäkimmokkeen lähteä kouluttautumaan turvallisuusalan esimiestehtäviin.

Olen yhä tänäkin päivänä aktiivisesti mukana reserviläishommien parissa, sillä liityin armeijasta kotiuduttuani Satakunnan maakuntakomppaniaan, jossa pääsen vuosittain kertaamaan sekä vapaaehtoisesti kouluttautumaan tehtävissä, jotka minua aidosti kiinnostavat maanpuolustuksen sektorilla. Puolustusvoimat on myös toimija, joka minua kiinnostaa todella suuresti – monipuolisen ja kaiken kattavan turvallisuusalan lisäksi.

miksi xamk?

Läheisilleni sekä ystävilleni tuli viime kesänä pienimuotoisena shokkina tieto siitä, että muutan Savonlinnaan, joka on Raumalta katsottuna toisella puolen Suomea. Aidot syyt lienevät maisemanvaihdoksen sekä minua kiinnostavan koulutusohjelman osa-alueilla.

Savonlinna itsessään houkutteli minua suuresti, sillä kaupunki muistutti minua Raumasta. Savonlinna oli omaan makuun sopivan kompakti sekä ehdottoman kaunis, luonnonläheinen, jota ympäröi Saimaa. Se on oikeestaan ihan sama, että minne asuinalueelle Savonlinnaan muuttaa, niin järvimaisemat ovat lähes tulkoon taattuja.

Näkymä parvekkeeltani Savonlinnassa.

Olen myös päässyt tutustumaan Savonlinnan erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin, sillä olen aktiivinen liikkuja. Harrastuksiini lukeutuu muiden muassa tankotanssi, juokseminen, kuntosalilla käynti, avantouinti, uiminen sekä rullaluistelu. Nämä kaikki edellä mainitut harrastusmuodot onnistuvat Savonlinnan kauniissa ja henkeä salpaavissa maisemissa.

Ennen yhteishaun alkamista turvallisuusalan koulutusohjelmiin tutustuessani havaitsin, että turvallisuusalan koulutusohjelmaa olisi mahdollista opiskella päiväopintoina Savonlinnassa. Jo tässä kohtaa itselleni oli päivän selvää, että minne meinaan tulevassa yhteishaussa hakea. Intoa sekä kiinnostusta Xamkiin herättivät myös heidän nettisivunsa ja sosiaalisen median eri kanavat, joihin luonnollisesti myös läpikotaisesti tutustuin. Xamk vaikutti itselleni parhaimmalta mahdolliselta vaihtoehdolta. Xamk oppilaitoksena huokuu omaan silmään rehtiä sekä hyvää menoa.

Haluan kannustaa juuri sinua hakemaan Xamkiin, sillä Xamk on oppilaitos, joka todella välittää oppilaistaan. Xamk on oppilaitos, joka antaa ammattimaista opetusta. Tämän lisäksi Savonlinnan Xamk on miltei Suomen kauniimmalla sijainnilla – Saimaan ympäröimänä, Saimaan rannassa.

Portaat takapihallani. Tässä käyn aina lenkin jälkeen uimassa.

Pääsykokeissa

Pääsykokeiden ensimmäinen vaihe toteutettiin koronaepidemiasta aiheutuen verkossa. Toinen vaihe olisi ollut Savonlinnassa, mutta pisteeni eivät riittäneet pääsykokeiden toiseen vaiheeseen. Oletin, että mahdollisuuteni olivat jo menneet, kunnes vastaanotin heinäkuun 2020 lopulla Xamkin hakijapalveluista sähköpostiviestin, jossa minulle kerrottiin opiskelupaikastani turvallisuusalan koulutusohjelmassa. Olin nimittäin tullut valituksi varasijalta ammattikoulun todistuksen avulla. Voi sitä onnen ja ilon määrää, sinä heinäkuisena iltana.

Pääsykokeiden ensimmäinen vaihe oli itselleni haasteellinen, niin kuin kaikkina aikaisempinakin vuosina. Itselleni suurimmat vaikeudet olivat matemaattisten tehtävien osa-alueella. Pääsykokeissa on ehdottoman tärkeää pysyä rauhallisena sekä tehdä tehtäviä hutiloimatta. Itse tein pääsykoetta tehdessäni virheen siinä, että tuijotin kelloa ehkä ajoittain vähän orjallisestikin. Se kannattaa jättää kokonaan pois, sillä se jos jokin on myrkkyä pääsykoetta suorittaessa.

Opiskelu Xamkissa

Opiskelut Xamkissa ovat sujuneet kaikilta puolin hyvin – meneillään olevasta korona pandemiasta huolimatta. Opettajat ovat olleet asiansa osaavia, ystävällisiä sekä helposti lähestyttäviä. Opiskelu ammattikorkeakoulussa on tuntunut luontevalta – työmäärä on kaikin osin inhimillinen.

Olen viihtynyt opintojeni parissa varsin hyvin, sillä koulutukset ovat olleet todella monipuolisia sekä mielenkiintoista. Olen saanut jo tässä ajassa opinnoistani äärettömän paljon irti.

miksi turvallisuusala

Hain turvallisuusalan tradenomikoulutukseen, koska haluan syventää omaa aiempaa oppiani turvallisuusalan opinnoistani, sillä tavoitteenani on täältä valmistuttuani työskennellä turvallisuuspäällikön työtehtävissä.

Koulutus antaa äärimmäisen laajat valmiudet niin turvallisuusalan, mutta myös liiketaloudenkin työtehtäviin. Itselläni on molemmilta aloilta jo ammatilliset opinnot suoritettuina, joten oli luontevaa hakea ammattikorkeakoulututkintoon, jossa yhdistyy kummatkin alakokonaisuudet.

Syyt, miksi itse aikoinaan hakeuduin turvallisuusalalle pohjautuvat siihen, että nautin suunnattomasti olla ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa, ja saan suurta iloa, kun saan auttaa työtehtävissäni ihmisiä. Minulle työssä on tärkeää aito konkretian- ja merkityksekkään työn tuntu.

Miksi hakea turvallisuusalan tradenomikoulutukseen

Turvallisuusalan tradenomikoulutus on hyvä vaihtoehto myös henkilöille, joilla ei entuudestaan ole liiketaloudesta tai turvallisuusalasta pohjatutkintoa. Koulutukseen ei nimittäin vaadita aiempaa turvallisuusalan tai liiketalouden koulutusta tai työkokemusta, vaan koulutukseen voivat hakea kaikki ammattikoulun ja lukion käyneet halukkaat.

Tulevaisuuden työnäkymät turvallisuusalalla ovat kirkkaat. Voin aidosti, kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa, että työt turvallisuusalalta eivät tekemällä lopu. Töitä riittää ja sehän se pääasia on? Tämän lisäksi turvallisuusalan työ on todella palkitsevaa, merkityksekästä sekä ihmisläheistä. En keksi ainuttakaan negatiivissävytteistä syytä, miksen koulutusohjelmaan olisi itse hakeutunut.

Turvallisuusala on myös äärettömän laaja kokonaisuus. Koulutuksesta voi valmistua niin turvallisuuspäälliköksi, turvallisuusasiantuntijaksi, turvallisuusalan yrittäjäksi ja……

Kurssikokonaisuutemme ovat myös olleet mielekkäitä sekä mielenkiintoisia. Olemme mm. päässeet tänä keväänä syventymään turvallisuusalaan strategian toteuttajana sekä yhteiskunnan turvallisuusstrategian opintojaksokokonaisuuksiin. Syksyllä opetuksemme oli enemmän liiketalouspainotteista, jolloin käsittelimme mm. yrittäjyysopintoja sekä asiakaslähtöistä markkinointia.

Olen oppinut Xamkissa rohkeammaksi ihmiseksi.

 

Olen oppinut ammattikorkeakoulu opinnoissani ajattelemaan omaa parastani, ja sitä, mikä on itselleni parasta. Omaa hyvinvointia ei tule missään tapauksessa jättää toissijaiseksi asiaksi. Olen tiedostanut omat vaikeudet ja kehityskohtani ja päässyt juttelemaan asioista hyvinvoinnista vastaaville tahoille. Olen oppinut Xamkissa rohkeammaksi ihmiseksi.

 

Janina Laakso
Tradenomi (AMK), turvallisuusala 

Kirjoita kommentti

*