Olen Paulina ja aloitin liiketalouden opinnot Xamkissa (silloisessa Mamkissa) syksyllä 2016. Liiketalouden jatko-opinnot olivat minulle luonteva valinta, sillä olin valmistunut merkonomiksi saman vuoden keväänä. Työt liiketalouden alalla ovat kiinnostaneet minua jo peruskoulusta saakka, ja ammattikoulusta valmistuttuani halusinkin lähteä syventämään erityisesti markkinoinnin ja myynnin osaamistani.

Muistan pohtineeni pitkään eri opiskelukaupunkien välillä, mutta päädyin hakemaan ensisijaisesti Mikkeliin, sillä useamman kerran siellä vierailtuani olin mieltynyt kaupungin viihtyisyyteen ja keskeiseen sijaintiin, ja onpa Mikkeli myös mukavan lähellä kotipaikkakuntaani Pieksämäkeä.

 

Suoritin opintoihin kuuluvan työharjoittelun markkinointikoordinaattorina Kunnon Mikkeli -hyvinvointitapahtumassa.

Ammattikoulun viimeisen vuoden aikana kävimme myös tutustumassa Mikkelin kampukseen, jonka jälkeen olin varma päätöksestäni. Jo tuolloin kampuksesta välittyi minulle yhteisöllinen, monipuolinen ja opiskelijan hyvinvointia arvostava mielikuva – ja nyt kahden ja puolen vuodenkin jälkeen voin sanoa täysin samaa. Olen ollut erityisen kiitollinen etenkin kampuksemme monipuolisista itseopiskelutiloista ja ruokailumahdollisuuksista.

Vinkkinä pääsykokeisiin voisin sanoa, että aineisto kannattaa lukea huolella läpi ja tehdä ydinasioista muistiinpanoja ja alleviivauksia.

 

Kun hain ammattikorkeakouluun, muodostui liiketalouden pääsykoe kolmesta osasta: ennakkoaineistoon pohjautuvista monivalintatehtävistä, matemaattista osaamista mittaavasta osiosta sekä yksilöhaastattelusta. Pääsykokeen suomenkielinen ennakkoaineisto on useimmiten jonkin yrityksen vuosikertomus, joka vuonna 2016 oli Konecranesin vuosikertomus. Sen lisäksi pääsykoemateriaaleina oli kaksi englanninkielistä tekstiä, jotka käsittelivät Kiina-ilmiötä ja Kiinan taloutta. Vinkkinä pääsykokeisiin voisin sanoa, että aineisto kannattaa lukea huolella läpi ja tehdä ydinasioista muistiinpanoja ja alleviivauksia.

Ennen opintojen aloittamista muistan epäröineeni, tulisinko pärjäämään ammattikoulututkinnolla

 

Ammattikorkeakoulussa opiskelu on itsenäistä ja käytännönläheistä. Työelämälähtöisyys on ollut vahvasti läsnä koko opintojen ajan, ja olenkin päässyt toteuttamaan mielenkiintoisia projekteja useille paikallisille yrityksille. Ennen opintojen aloittamista muistan epäröineeni, tulisinko pärjäämään ammattikoulututkinnolla etenkään talousmatematiikassa ja kielissä, joihin lukio olisi tarjonnut vankemman pohjan. Epäilykseni ovat kuitenkin osoittautuneet täysin turhiksi. Olen huomannut, että omalla ahkeruudella, hyvällä motivaatiolla sekä aidolla kiinnostuksella alaansa kohtaan pääsee pitkälle ja voi saavuttaa erinomaisiakin tuloksia.

 

Juontajatiimi Xamkin Kampustapahtumissa syksyllä 2018.

Tulevaisuudessa haluaisin työskennellä monipuolisissa markkinoinnin tehtävissä, jossa pääsen toteuttamaan itseäni ja työskentelemään osana energistä tiimiä. Esimerkiksi markkinointisuunnittelijan työ kiinnostaa. Jatko-opintoja olen jo myös pohtinut hartaasti, ja oltuani muutaman vuoden työelämässä aionkin jatkokouluttautua kauppatieteiden maisteriksi, johon tradenomitutkinto antaa hyvän pohjan. Toinen mahdollinen vaihtoehto on liiketoiminnan johtamisen YAMK-tutkinto, johon voi myös opiskella täällä meillä Xamkissa.

Opiskeluajalta on kertynyt lukuisia ikimuistoisia kokemuksia. Yksi antoisimmista kokemuksista oli syventävän harjoittelun suorittaminen Kunnon Mikkeli –hyvinvointitapahtumassa markkinointikoordinaattorin tehtävissä. Myös promoottori-opintojaksoon liittyvät tehtävät, kuten kampustapahtumien juontaminen ovat olleet opettavaisia ja unohtumattomia kokemuksia.

…ammatillisen osaamisen lisäksi olen saanut runsaasti lisää rohkeutta, oppinut poistumaan omalta mukavuusalueeltani sekä saanut mahdollisuuden tutustua ihan huippuihin ihmisiin!

 

Kaiken kaikkiaan koko opiskeluaika on ollut ehdottomasti parasta aikaa elämässäni – ammatillisen osaamisen lisäksi olen saanut runsaasti lisää rohkeutta, oppinut poistumaan omalta mukavuusalueeltani sekä saanut mahdollisuuden tutustua ihan huippuihin ihmisiin!

 

Promoottori-opintojakso on tuonut kuluneen vuoden aikana mukavaa vastapainoa luennoille ja opinnäytetyön parissa puurtamiselle.

5 syytä, miksi kannattaa valita Xamk opiskelupaikaksi

  1. Opiskelu on joustavaa. Opinnot on mahdollista suorittaa omaan tahtiinsa ja räätälöidä juuri omaan elämäntilanteeseensa sopiviksi. Esimerkiksi opiskelujen ja työn yhteensovittaminen onnistuu Xamkissa vaivattomasti.
  2. Tuttavallinen ja ystävällinen ilmapiiri. Opettajat tuntevat opiskelijat ja ovat aina valmiita auttamaan, jos jokin asia askarruttaa.
  3. Sopivan kokoinen ja toimiva kaupunki. Mikkelissä kaikki tarvittava on kävelymatkan etäisyydellä, ja lisäksi kaupungin harrastusmahdollisuudet ovat vertaansa vailla.
  4. Läheisyys työelämän kanssa. Xamkissa opiskelija pääsee toteuttamaan projekteja oikeille yrityksille, mikä tuo opintoihin käytännönläheisyyttä ja tarjoaa loistavia verkostoitumismahdollisuuksia.
  5. Opiskelijoiden mielipiteitä ja ajatuksia todella arvostetaan. Jokaiselta opintojaksolta kerätään säännöllisesti palautetta, jotta niiden sisältöä voidaan kehittää entistä paremmiksi. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus lähteä mukaan oman alansa kehittämisfoorumeihin.
Aivan Mikkelin kampuksen lähettyvillä sijaitsee Urpolan ulkoilualue, johon on ihana lähteä tuulettumaan opiskelukiireiden keskellä.

 5 syytä, miksi kannattaa opiskella juuri sitä alaa, jota opiskelet?

  1. Koulutus on laaja-alainen, joten se tarjoaa myös monipuoliset työllistymismahdollisuudet erikoistumisalasta riippumatta. Itsekin olen suuntautunut markkinointiin, mutta työskentelen parhaillaan taloushallinnon tehtävissä.
  2. Liiketalouden osaajia tarvitaan kaikissa yrityksissä ja kaikilla toimialoilla, ja se tarjoaa myös erinomaisen pohjan yrittäjänä toimimiseen.
  3. Liiketalouden opiskelu on käytännönläheistä. Olemme tehneet koko opintojen ajan projekteja oikeille yrityksille, joka mielestäni tehostaa oppimista, kun asioita pääsee tarkastelemaan todellisten tapausten kautta. On ollut myös mahtavaa huomata, miten hyvin yritykset ovat lähteneet jatkokehittämään opiskelijoiden tuottamia ideoita.
  4. Tradenomin tutkinto vastaa kauppatieteiden kandidaatin tutkintoa, joten halutessaan tradenomi voi jatkokouluttautua vaikkapa kauppatieteiden maisteriksi.
  5. Opiskelu ei välttämättä vaadi läsnäoloa koululla, vaan tutkinto on mahdollista suorittaa kokonaan verkossa esimerkiksi työn ohessa.

 

Oma pieni kotini, jossa olen viihtynyt opintojen alusta saakka.

5 asiaa, jotka olet oppinut opiskelun aikana?

  1. Olen saanut hurjasti lisää rohkeutta esiintymiseen sekä oppinut muutenkin poistumaan omalta mukavuusalueeltani. Vielä kolme vuotta sitten olin tosi ujo tyttö, ja minua olisi tuskin saatu puhumaan kaksisataapäiselle yleisölle koulun auditoriossa. Näin kolmen vuoden opintojen jälkeen olen huomattavasti itsevarmempi ja rohkeampi, mistä olen varmasti vielä pitkään kiitollinen.
  2. Ammattikorkeakoulussa voi pärjätä loistavasti ilman lukiopohjaakin. Varsinkin talousmatematiikka, kielet ja pitkien raporttien kirjoittaminen saattavat tuottaa harmaita hiuksia, mutta kova työ palkitsee ja näistäkin on mahdollista selvitä erinomaisin arvosanoin!
  3. Itsensä johtaminen. Opiskelujen aikana olen oppinut tuntemaan paremmin omia vahvuuksiani ja kehittämiskohteitani, mikä on tärkeä taito myös työelämässä. Ammattikorkeakoulussa opiskelu on vaatinut itseohjautuvuutta, kykyä hallita stressiä sekä taitoa asettaa itselleen realistisia, mutta tarpeeksi haastavia tavoitteita. Uskon, että niin opiskeluissa kuin työelämässäkin menestyy parhaiten, kun luottaa omiin kykyihinsä ja haluaa kehittää itseään jatkuvasti.
  4. Paperinen kalenteri ja to-do-listat ovat ihan must, ja helpottavat huomattavasti asioiden muistamista. Perinteisestä kalenterista on puhelimen kalenteria kätevämpi tarkistaa yhdellä silmäyksellä vaikkapa seuraavan viikon luennot, palautettavat tehtävät ja muut menot. Puhelimen muistioon taas on hyvä tehdä to-do-lista kaikista niistä asioista, jotka tulisi hoitaa tietyn päivän aikana.
  5. Tasapaino opiskelun ja vapaa-ajan välillä. Opiskelun vastapainoksi on tärkeää tehdä joka päivä hetki jotakin sellaista, joka rentouttaa ja tekee onnelliseksi. Juoksulenkki raikkaassa ulkoilmassa, ystävän kanssa vietetty kahvihetki tai lempibiisin tahtiin tanssiminen piristävät kummasti tenttien ja deadlinejen puskiessa päälle ja auttavat jaksamaan kiireen keskellä.

 

Paulina Oittinen, tradenomi (AMK) -opiskelija, Mikkeli

Kirjoita kommentti

*