Yhteisöpedagogiopiskelija Paula Sainio muutti opintojen perässä Salosta Mikkeliin. Seuraavassa hän kertoo vähän siitä, miten ulkopaikkakuntalaisena on Xamkin kampuskaupunkiin sopeutunut.

Millaista oli muuttaa opiskelemaan vieraalle paikkakunnalle?

Muutto sujui melko kivuttomasti, sillä kävin lukion jälkeen ammattikoulun Mikkelissä vain muutaman sadan metrin päässä nykyisestä asuinpaikastani. Lisäksi eräs kaverini asui yhden oven päässä samassa talossa, jonne olin muuttamassa. Itse muuton valmistelu ei sen sijaan ollut helpoimmasta päästä ihmiselle, joka ei ollut ikinä nähnyt esimerkiksi sähkölaskua. Kuitenkin puolentoista viikon kuluttua opiskelupaikan saamisesta olin päässyt jo muuttamaan.

Oliko asunnon löytäminen vaikeaa?

Asunnon löytäminen ei ollut vaikeaa, koska tiesin jo mille alueelle mahdollisesti haluaisin muuttaa. Asunto löytyi Moasilta (Mikkelin opiskelija-asunnot Oy), josta päivässä tai kahdessa tuli vastaus asunnon saamisesta.

Miten hyvin olet saanut uusia kavereita?

Koska osa ammattikoulun aikaisista kavereista asui jo valmiiksi Mikkelissä, ei uusien kavereiden etsimisellä ollut kiirettä. Ajan kanssa olen tutustunut todella moniin uusiin ihmisiin niin omalta luokaltani ja muista alan opiskelijoista kuin naapurustossakin, osaan jopa puolivahingossa.

Miten olet viihtynyt Mikkelissä?

Olen viihtynyt täällä erittäin hyvin. En varmasti olisi palannut tänne ellen olisi viihtynyt. Myönnetään, että lievää kulttuurishokkia saattoi olla jossain kohdassa havaittavissa puoli vuotta kotiseudulta pois vietettyäni, muttei sekään arkea haitannut.

Mikä on parasta Mikkelissä?

Parasta Mikkelissä on vesistöjen runsaus, joten luonto on aina lähellä. Myös joukkoliikenne toimii, vaikka en itse oikeastaan sitä tarvitsekaan, koska kaikkialle pääsee helposti kävellen tai pyörällä. Erilaisia ilmaistapahtumia on myös mukavasti tarjolla, esimerkiksi kulttuuritapahtumia ja liikuntaa. Ihmiset ovat mukavia ja osa luonteeltaan savolaisiksi tunnistettavissa.

Mitä mieltä olet harrastusmahdollisuuksista? Entä opiskelijaelämästä?

Harrastusmahdollisuudet ovat monipuoliset niin koululla kuin erilaisten seurojen kautta. Opiskelijaelämä on sopivan vilkasta; joka kuulle on tarjolla erilaisia tapahtumia.

Mitä sanoisit nuorelle, joka epäröi muuttaa vieraalle paikkakunnalle opintojen perässä?

Kannattaa lähteä. Aluksi kaikki voi tuntua hankalalta, mutta moni muukin on samassa tilanteessa ja selvinnyt hengissä. Kavereita saa, jos vähänkään jaksaa nähdä itse vaivaa. Ehkä paras saamani neuvo tähän mennessä on mennä mukaan (lähes) kaikkeen mahdolliseen toimintaan, jota kautta pääsee helposti tutustumaan uusiin ihmisiin. Näin ei vapaa-aikakaan ole pelkästään yksin kotona istuskelua.

 

Paula Sainio, yhteisöpedagogi (AMK) –opiskelija

 

KUVA: Xamkilaiset Abi Goes Tallinn –tapahtumasta, jossa Xamk oli mukana järjestämässä ohjelmaa abeille. Paula on eturivissä oikealla.

Kirjoita kommentti

*