Uskon, että elämässä eteenpäin meneminen vaati onnistuakseen vanhan jättämistä taakse. Taakse jättäminen ei kuitenkaan tarkoita siltojen polttamista tai kaiken hylkäämistä. Vanhan taakse jättäminen ja eteenpäin meno vaativat kuitenkin usein epämukavuusalueelle menemistä ja hyppyä tuntemattomaan, totuttujen rutiinien rikkomista ja uskallusta laittaa itsensä alttiiksi epävarmuudelle.

Loikka pois tutusta ja turvallisesta tarvitsee jalustakseen vahvan kivijalan, josta ponnistaa, ja tukevat pilarit, joihin nojata. Omalla kohdallani järkkymätön kivijalka on kaiken voittava rakkaus ja tukipilareina erilaiset opiskelijayhteisöt, joita kaikkia yhdistää Xamk.

Valmistuessani vuonna 2004 metsätalousinsinööriksi Mikkelin ammattikorkeakoulusta, nykyisestä Xamkista, en nuorena insinöörinä uskonut, että tuon ennalta suunnittelemani elämän suunta tulisi muuttumaan vielä moneen kertaan, mutta muutoksissa rinnallani tulisi aina seisomaan Xamk.

Mutta muutoksissa rinnallani tulisi aina seisomaan Xamk

Lähestyttäessä 2010-lukua jo hieman ikääntyneempi insinööri oli valmis muutokseen. Vaikka olin koko siihenastisen elämäni vannonut, etten sotkeutuisi sote-alaan, alkoi humaanisuus nostaa päätään.

Oli aika hypätä, asettua leijumaan epämukavuuteen ja kokeilla siipiä. Perustimme yksityisen sosiaali- ja terveysalan yrityksen. Kivijalka, jonka päälle yritys alkoi kehittyä ja kasvaa määrätietoisesti, oli kunnossa. Kuitenkin käynnissä oleva muutokseni tarvitsi kipeästi tukipilareita. Tukipilarit löytyivät geronomiopinnoista silloisen Kymenlaakson ammattikorkeakoulun, nykyisen Xamkin, yhteisöstä vuonna 2012.

Kun motivaatioton johtaja on yrityksen pahin vihollinen

Yritys, henkilöstö ja minä kasvoimme ja kehityimme suunnitelmallisesti kahden – kolmen vuoden sykleissä. Kasvua haettiin ostoilla, lisäämällä henkilökunnan moniammatillista kirjoa ja tiiviillä yhteistyöllä kumppanien kanssa.

Kymmenen vuoden intensiivisen yrittäjyyden jälkeen oli aika punnita plussat ja miinukset. Menestyvä yritys ei enää motivoinut minua, ja tunsin alkavani muodostua yritykseni ja sen henkilökunnan pahimmaksi viholliseksi. Oli hypättävä.

Näkymä opiskeluun käytettävästä Learn-alustasta, jossa teksti Tervetuloa Elina.Tällä kertaa elämäni muutoksen aloitin hankkimalla tutut ja turvalliset tukipilarit Xamkista sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen yamk-opintojen parista. Opinnot alkoivat tammikuussa 2020, ja yrityksemme pääliiketoiminta, minun työllistäjäni, myytiin tammikuussa 2021.

Tätä kirjoittaessani olen juuri ottanut vastaan uuden haasteen tehostetun palveluasumisyksikön johtajana. Motivaationi on korkealla ja tunnen, että olen päättymättömällä matkalla elämään.

Itsepä valintani teen

Elämäni on juuri sitä, mitä minä olen ollut ja mitä olen juuri nyt. Uskon, että olen omilla valinnoillani, niin tietoisilla kuin tiedostamattomilla, muovannut oman elämänpolkuni juuri tällaiseksi.

Valinnat ovat tuoneet mukanaan suunnatonta iloa, huikeita onnistumisia ja vedet silmiin nostattavaa onnea. Jotkin valinnat ovat paiskanneet kasvot edellä asfalttiin aiheuttaen äärimmäistä kipua ja pohjatonta surua.

Kuitenkin jokaisen elämänkäänteen kohdatessa olen voinut sanoa: ”Itsepä valintani tein.”

 

Elina Karvonen, geronomi (AMK)
Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (YAMK) -opiskelija
Mikkelin kampus

Kirjoita kommentti

*