”Kaikessa on kyse priorisoimisesta sekä oman jaksamisen kuuntelemisesta”, toteaa toista vuotta liikunnanohjaajaksi Xamkissa opiskeleva Sini Kokkonen.

20-vuotias Kokkonen harrastaa nuorten SM-tasolla painonnostoa Rovaniemen Reipas -seurassa. Päivätoteutuksella opintoja suorittava Kokkonen sanoo opintojen harjoittavan enemmän vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, kun taas painonnosto on yksilölaji. Molemmat antavat ja haastavat eri tavoin, joten hän kokee ne toisiaan tukevina tekijöinä elämässään.

Elokuussa 2021 nuorten tasolla painonnoston SM-hopeaa voittanut Kokkonen on päättäväinen tavoitteissaan. Kokkonen toivoo pärjäävänsä tulevaisuudessa Suomen ja mahdollisesti Euroopan tasolla kisoissa. Marraskuussa on luvassa opiskelijoiden SM-kisat Tampereella, joissa edustetaan omaa kampustaan. Parasta painonnostossa on Kokkosen mielestä jatkuva kehitys. Se, että aina pystyy kehittämään voimatasoja ja lajin kannalta hyödyllisiä ominaisuuksia, motivoi puskemaan kovemmin kisasta toiseen.

Urheilu antaa tervettä taistelutahtoa ja sisua tekemiseen. Vähän samaa tarvitaan kuitenkin aina opinnoissa; jos joku tuntuu epämiellyttävälle tai vaikealle, niin taistelutahtoa asian selvittämiseksi löytyy.

 

”Yöunia ei tarvitse menettää jokaisen kurssin takia.”

Urheilun ja korkeakouluopintojen yhdistämisessä Kokkonen painottaa vahvasti oman jaksamisen kuuntelemista.  Lepo ja palautuminen ovat yhtä lailla osa urheilusuoritusta, joten kaikkeen ei voi laittaa aina satasta. ”Tarkkuuteni takia minun on toisinaan vaikeaa sisäistää tuo ajatus, mutta meidän opettajatkin kannustavat höllentämään asioissa tai kursseissa, jotka opiskelija kokee vähemmän tärkeiksi oman urapolun kannalta”, hän selittää. Urheilun ja opiskelujen yhdistäminen on sujunut kivuttomasti ja Kokkonen oli omien sanojensa mukaan valmistautunut henkisesti pahempaan myllytykseen. Urheilun ja opiskelun lisäksi arkeen mahtuu myös työt kuntosalilla. Tavoitteellinen urheileminen on Kokkosen mukaan mahdollista joustavien opintojen ansiosta. Tenttejä pystyy siirtämään sekä ryhmätöiden aikatauluja sumplimaan.

Se riippuu paljon omasta aikatauluttamisesta. Aina ei välttämättä voi olla opiskelijabileissä myöhään, jos on kisakaudella. Prioriteetit vaihtuvat hieman kausien mukaan. Toisinaan treenit vievät voiton ja toisinaan taas opinnot ottavat suuremman roolin arjessa.

 

Normaalina koulupäivänä Kokkosen aamu sisältää aamupalan ja aamutreenin tai –lenkin. Aamutreeni on Kokkosen mukaan yleensä peruskestävyysharjoittelu tai muu toiminnallinen treeni. Tämän jälkeen aloitetaan kouluhommat, joiden välissä on hyvä käydä lounastamassa esimerkiksi Savonlinnan kampusravintolassa. Kouluhommia painetaan iltapäivään saakka, joiden jälkeen Kokkonen lähtee vetämään työnsä puolesta ryhmäliikuntatunteja. Painonnosto treenejä Kokkosella on 4-5 kertaa viikossa, jotka hän omien sanojensa mukaan suorittaa usein kouluhommien ja töiden välissä päivisin.

Tavoitteena olisi opintojen jälkeen toimia painonnoston saralla, esimerkiksi painonnostovalmentajana tai fysiikkavalmentajana kentällä. Liikunnanohjaajan tutkinto antaa tukevan pohjan työlle urheilun saralla, mutta erikostumisessa on varaa valita.

 

Hyvinvoinnin laaja-alaista ymmärtämistä

Parasta liikunnanohjaajan koulutuksessa on Kokkosen mielestä syvä ymmärrys terveydestä ja hyvinvoinnista. Koulutus käsittelee ajankohtaisia ilmiöitä sekä vastaa maailmanmenoon nopeallakin aikataululla. Esimerkiksi tänä vuonna Kokkosen kursseilla on käyty läpi nykypäivän suorituskeskeisyyttä sekä pandemian vaikutuksia liikunnassa. Kokkonen kokee, että koulutus antaa konkreettisia taitoja työelämään ja auttaa hahmottamaan nykypäivän ilmiöitä hyvinvoinnin parissa.

Opinnoista tärkeimpinä taitoina olen oppinut aikatauluttamisen sekä tulevaisuuden suunnittelemisen. On tullut mietittyä, mitkä jutut ovat minulle itselleni tulevaisuuden kannalta oleellisia ja tärkeitä.

 

 Kokkosen mukaan yksi parhaista jutuista urheilijaopiskelijana on Xamkin kiinnostus ja tuki urheilijoita kohtaan. ”Reippaasti vaan mukaan ja rohkeesti koittamaan! Voisi ajatella, että se olisi vaikeaa mahduttaa molempia kalenteriin, mutta Xamkilla ollaan joustavia.”

 

Kansikuva: Jaarli Pirkkiö

Teksti: Matleena Ahoranta 

Kirjoita kommentti

*