Metsäala on kiinnostanut minua jo pienestä pitäen. Olen kasvanut maaseudulla metsien keskellä ja luonnossa liikkuminen on ollut minulle aina tärkeää. Luonnossa myös rauhoittuu ja se tulee olemaan itselleni tärkeä vastapaino työelämälle, kertoo metsätalousinsinööriopiskelija Lauri Tyni.

Työskentelin aiemmin harvesterinkuljettajana ja töissä ollessa kiinnostuin jatkokoulutuksesta. En tiedä, onko myös geeneissä jotain metsäalaan vetävää, sillä isäni on töissä metsäalalla ja edesmennyt pappani oli töissä silloisen Enso Gutzeitin Kotkan tehtaalla. Voihan tuolla olla vaikutusta. 🙂

 

Metsätalousinsinööri (AMK) Lauri Tyni

UUSI KOULU, UUSI PAIKKAKUNTA, UUDET KAVERIT

Olen kotoisin Taivalkoskelta Pohjois-Pohjanmaalta. Olin töissä Oulun seudulla ennen opintoja. Opiskelupaikkaa miettiessäni kävin muutamia vaihtoehtoja läpi. Päätös Xamkiin hakemisesta oli kuitenkin helppo. Tutustuin kouluun netissä ja sain siitä positiivisen kuvan. Mikkelillä opiskelupaikkana oli myös vahva vaikutus päätökseen. Tiesin tämän olevan sopivan kokoinen ja vireä pikkukaupunki. Ihmiset ovat täällä mukavia ja esimerkiksi kaupoissa se näkyy ystävällisenä palveluna.

Edessa oli aivan uusi elämäntilanne uudella paikkakunnalla. Jännitti miten saisin asunnon ja miten muutto onnistuisi. Asunto löytyi kuitenkin pienen etsimisen jälkeen ja muutto sujui mutkitta.

Myös koulu alkoi melko nopeasti. Ensimmäiset päivät olivat kaikkea uutta täynnä – ihmisiä, kaupunkikierrosta ja vaikka mitä. Meillä oli huiput vertaistuutorit, jotka olivat apuna uuteen kouluun ja uusiin ihmisiin tutustumisessa. Aivan älyttömän nopeasti niin opettajat kuin luokkalaiset tuntuivat tutulta.

Jos en olisi lähtenyt Mikkeliin ja Xamkiin opiskelemaan, olisin harmitellut sitä loppuikäni. Tämä aika tulee jäämään muistoihin huippuna aikana. Onneksi sitä on vielä kaksi vuotta jäljellä!

 

Metsätalousinsinööri (AMK) Lauri Tyni

Opiskelua maastossa ja luokassa

Metsäpuolella opiskelu on monipuolista. Sydäntalvi ollaan aika lailla sisällä, mutta syksy ja kevät painottuvat maasto-opiskeluun. Mikäpä sen parempaa kuin ottaa eväät mukaan ja lähteä mahtavalla luokkaporukalla metsään!

Maastossa opiskellaan perusasioita metsänkasvatuksesta, mittaillaan puustotunnuksia, suunnitellaan leimikoita, tarkastellaan suojeluun sopivia kohteita, opiskellaan metsälain erityisen tärkeitä elinympäristöjä, valvotaan puunkorjuuta ja vaikka mitä. Maastosta voi palata koululle hyvillä mielin aina jotain oppineena. Ja siinä samalla tulikin liikuntaa ja yhdessäoloa. Tulipa myös marjoja napsittua ohikulkiesssa sekä nautittua luonnosta.

Meidän luokka on aivan huippu. Huumori lentää ja naurua piisaa. Voin sanoa, että ei ole ollut päivää, jolloin olisi ollut vastenmielistä mennä kouluun. Ehkä se kertoo paitsi siitä, että olen oikealla alalla myös siitä, että meidän koulu on huippu!

Harjoittelut tehdään kesäisin. Se on parasta lomaa, koska saa olla miettimättä kouluhommia. Vaikka pidän koulusta ja täällä tehtävistä jutuista, kesän alkua ja harjoitteluun pääsyä odottaa. Pääsee oikeasti näkemään työelämää ja ammentamaan sieltä lisää oppia. Opintojen edetessä myös harjoittelussa vaatimustaso nousee. Ensimmäisenä kesänä ollaan perushommissa ja koulun loppupuolella viimeisessä harjoittelussa esimiestason töissä.

Kokeneet metsäammattilaiset ottavat nuoret hyvin vastaan harjoitteluun. Olen muiltakin kuullut, että suhtautuminen on ollut ystävällistä ja kannustavaa. Harjoitteluiden kautta jätetään myös itsestä kuvaa työntekijänä. Työpaikka voi hyvin löytyä harjoittelun kautta.

 

Metsätalousinsinööri (AMK) Lauri Tyni

Töissä metsäalalla

Metsäalalla työpaikat ovat hyvin erilaisia ja ala myös kehittyy kovaa vauhtia. Milloin saa lukea siitä, että muovipussit korvataan kohta puupohjaisilla biohajoavilla materiaaleilla tai että puustä etsitään lääkeaineita. Olitpa töissä tehtaalla, neuvomassa metsäomistajaa, ostamassa puuta, huolehtimassa kuljetuksesta tai tekemässä metsäsuunnitelmaa, kaikki linkittyy kestävästi käytettävään hienoon luonnonvaraan.

Jutun hienous on, että voit itse omalla työlläsi olla mukana tässä suuressa kokonaisuudessa. Jos sinua kiinnostaa metsät ja liikkuminen luonnossa, hae opiskelemaan!