Laivan konehuone on kuin pieni voimalaitos, joka tuottaa itse sähköä eri järjestelmiin, vettä käyttökohteisiin ja työtä laivan potkurijärjestelmään, jotta päästään vesillä eteenpäin.
Olen Laura Salminen ja opiskelen toista vuotta merenkulun insinööriksi Xamkin Kotkan kampuksella. Olen alanvaihtaja ja ennen näitä opintoja työskentelin leipurikondiittorina leipomossa. Alanvaihtoharppaus on ollut siis aika suuri.
Valitsin merenkulun alan sillä perustein, koska minua on aina kiinnostanut koneet ja laitteistot, ja halusin myös nähdä miltä työskentely merillä tuntuu. Olen lähtöisin Porvoosta, joten Kotka ja Xamk oli myös lähietäisyydellä kotikaupunkia.
Pääsykokeiden kautta Kotkaan!
Pääsykoetilanne oli jännittävä, sillä en ollut aikaisemmin osallistunut AMK-tason pääsykokeisiin. Pääsykoetilaisuus järjestettiin isossa auditoriossa, jossa oli muidenkin alojen pääsykoejännittäjiä. Saimme eteemme alakohtaisen matemaattisten aineiden kokeen, jossa oli aikaraja suoritukselle. Myöhemmin iltapäivällä suuntasimme pienempien ryhmien kanssa luokkiin tekemään toisen alaa koskevan kokeen (merenkulussa englannintaidonkoe). Muutaman viikon sisällä sain sähköpostiviestin, jossa ilmoitettiin, että pääsin sisälle koulutusohjelmaan ja muutto Kotkaan lähestyi!
Pitkiä harjoittelujaksoja ja käytännön oppeja
Opiskelu ammattikorkeakoulussa on ollut mielenkiintoista, ja voisin todeta lukion ja ammattikoulun käyneenä, että ammattikorkeakoulussa yhdistyy kummankin toisen asteen hyvät puolet. On päiviä, jolloin saa tehdä työtä käsillä esimerkiksi laboratoriopäivät, jolloin harjoitellaan mm. hitsaamista ja sorvaamista, ja niitä päiviä, kun saa opiskella ja kerätä tietoa kirjoista ja internetistä laajoja tehtäviä varten. Tällä alalla suurin yllätys tapahtui, kun harjoittelujaksot ovat niin pitkiä ja opiskelujaksot jäävät verrattain lyhyiksi harjoittelun ohella.
Loppujen lopuksi, konepuolen henkilöstö on pääosin vastuussa laivan paloturvallisuudesta.
Parhaita hetkiä opiskelussa ovat olleet palokoulutukset Upinniemessä. Kurssilla olemme päässeet savusukeltamaan varusteet päällä erilaisissa konttirakennelmissa ja tutustumaan palokalustoon ja sammuttamaan erilaisia paloja rajatulla alueella. Loppujen lopuksi, konepuolen henkilöstö on pääosin vastuussa laivan paloturvallisuudesta.
Kenelle suosittelen koulutusta
Suosittelen koulutusta niille, jotka ovat kiinnostuneita monenlaisista laitteista ja koneista, ja haluaa perehtyä niiden toimintaperiaatteisiin ja huoltotöihin. Laivan konehuone on kuin pieni voimalaitos, joka tuottaa itse sähköä eri järjestelmiin, vettä käyttökohteisiin ja työtä laivan potkurijärjestelmään, jotta päästään vesillä eteenpäin.
Koneiden valvonta ja määräaikaishuollot kuuluvat oleellisena osana työhön. Työtehtäviä tehdään usein itsekseen, mutta on osattava tulla myös toimeen muitten miehistön jäsenien kanssa.
Paljon erilaisia työllistymismahdollisuuksia
Työnäkymät alalla ovat hyvät. Olen ensimmäisten laivaharjoitteluiden jälkeen päässyt tekemään tuurausvuoroja (viikkoja) vahti- ja moottorimiehenä eräällä laivalla. Tässä koulutuksessa on myös se loistava puoli, että alalta voi siirtyä maihin työskentelemään. Osan ensimmäistä laivaharjoittelujaksoa työskentelinkin Sulzerin pumpputehtaalla, josta sain arvokasta työkokemusta tulevaa merenkulun ammattiani varten. Vaikka tiedän alasta ja työskentelystä laivoilla vielä murto-osan, niin asenne ratkaisee, joten kannattaa olla kuulolla ja kiinnostunut.
Tulevaisuuden suunnitelmat ovat minulla vielä avoinna ja mahdollisuuksia on monia. Ensisijaisesti valmistumisen jälkeen haen töitä sekä mereltä että maista, riippuen kumpi työ kiinnostaa sillä hetkellä enemmän. Varteenotettavia vaihtoehtoja on myös tullut vastaan, kuten jatko-opinnot ylemmässä amk:ssa (YAMK) tai yliopistossa maisterivaiheen suoritus.
Laura Salminen, opiskelija, insinööri (AMK), merenkulku